13.02.18 – BARCELONA • Barcelonès

El Servei de Teleassistència de la Diputació de Barcelona creix més del 10%

0
261

El 2020 el Servei arribarà a 100.000 persones

Engega el 2017 un nou model centrat en la persona, l’eficiència i l’aposta tecnològica


El Servei Local de Teleassistència atén actualment 80.282 persones. Foto: Josep Cano / Diputació de Barcelona.
S’incorporen prop de 8.000 persones usuàries el 2017, el creixement més alt dels darrers vuit anys
El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona, amb més de 82.000 usuaris a tota la demarcació, ha experimentat durant el 2017 el major creixement dels darrers vuit anys, un 10,93%, amb la incorporació de prop de 8.000 persones usuàries. Es preveu que el 2020 el Servei atendrà més de 100.000 persones, seguint el nou model que ja s’aplica, centrat en la persona, l’eficiència i l’aposta tecnològica.
El Servei Local de Teleassistència tancava el 2017 amb 82.282 persones usuàries, enfront de les 72.375 persones usuàries de l’any anterior. 
El nou model de teleassistència avançada, centrat en les necessitats específiques de cada persona usuària, ha comportat, entre altres aportacions de tecnologia, la instal·lació de més de 9.000 detectors i dispositius de seguretat, que han augmentat un 63,8 % respecte al 2016 (s’ha passat de 5.509 dispositius a 9.024 a final del 2017). S’hi inclouen detectors de foc/fum, presència i caigudes, i dispositius de teleassistència adaptada a necessitats especials (teleassistència mòbil o serveis adaptats a persones amb dificultats a la parla i/o oïda o de mobilitat reduïda a les mans).
Model d’atenció centrat en la persona
La implantació del model d’atenció centrat en la persona es du a terme a través d’un sistema anomenat Resposta Eficient en Teleassistència (RET). Aquest model es basa a donar una resposta adaptada a les necessitats de cada persona amb una major eficiència i un alt valor tecnològic.
Aquest nou model permet establir la tipologia de prestació de servei que necessita cada persona en funció dels seu perfil, els seus riscos i els seus hàbits de vida. Així, els usuaris es distribueixen en diferents nivells, per mitjà dels quals reben la intensitat de servei i les prestacions adequades segons la seva situació, en funció de l’estat de salut i de les relacions socials amb la seva família i amb l’entorn. Actualment, un 56,5% de les persones usuàries s’inclouen en el nivell bàsic;  un 37,6%, en el nivell mitjà; un 5,2%, en el nivell alt, i un 0,7% en el nivell d’alt risc. El desembre passat va acabar amb el 100% de les persones usuàries del servei valorades en el marc d’aquest model d’atenció. 
L’atenció que proporciona el Servei Local de Teleassistència s’intensifica per aquelles persones en situació de vulnerabilitat i amb més riscos amb més trucades de seguiment o visites domiciliàries, entre d’altres accions, i s’evita l’excessiva protecció de les persones més autònomes a través d’accions preventives. El RET també contempla, des d’un inici, l’assignació de la tecnologia complementària de suport (dispositius de seguretat o tecnologia adaptada a necessitats especials) en funció de les necessitats de la persona.
Creixement en unitats mòbils
En segon lloc, s’ha implantat un nou model operatiu d’atenció a emergències al territori. En aquest sentit, s’han ampliat les unitats mòbils per atendre emergències i realitzar seguiments. S’ha passat de disposar d’11 unitats mòbils durant el període 2013-2016 a 29 durant aquesta nova etapa. Aquest increment de flota es correspon amb la posada en marxa d’un nou model d’intervenció en el qual 16 unitats mòbils seran de primera resposta que es dedicaran a atendre emergències i contingències principalment tot i que podran donar suport a seguiments. La seva funció principal és reactiva i tindran una base territorial fixa ubicada en un ens local. D’aquestes, cinc bases seran de 24 hores. Les 13 unitats mòbils restants es dedicaran a realitzar activitat programada i eventualment a atendre contingències. Aquestes no precisen de base territorial ja que es mouen per tot el territori en funció de les necessitats.
Reforç de les actuacions preventives
Finalment, s’han consolidat projectes com el protocol de sensibilització, prevenció i sospita de maltractaments en el marc del Servei Local de Teleassistència. Durant l’any 2017, es van poder detectar 300 casos amb indicadors suficients o elevats de sospita de maltractaments els quals han derivat en la implementació de plans de seguiment i intervenció en col·laboració amb els serveis socials municipals. Altre projecte que s’ha consolidat com a una prestació del servei de suport fora de la llar per aquelles persones que viuen en nuclis rurals aïllats i amb escasses relacions socials, és la teleassistència mòbil, que s’incorpora com a dispositiu de foment de l’autonomia personal.
Al llarg del 2018, el Servei Local de Teleassistència seguirà apostant pel creixement i la posada en marxa de nous projectes adreçats a perfils amb necessitats especials. La participació de la família i del mateix usuari en el servei serà una peça clau durant aquest any.
També es seguiran reforçant les actuacions preventives com la campanya de temperatures extremes d’enguany, que va començar l’1 de desembre i continuarà fins al 28 de febrer. En els dies d’alerta groga, taronja o vermella, s’intensifica el volum de trucades preventives que es realitzen a les persones usuàries amb més risc. Des de l’1 desembre s’han realitzat 5.000 trucades, especialment a persones més grans de 80 anys, que viuen soles i que, a més, tenen patologies que poden empitjorar amb el fred, i també aquelles que viuen en habitatges aïllats. L’objectiu és conèixer la seva situació i estat de salut aquests dies, i oferir-los consells per fer front a aquest fenomen meteorològic amb garanties.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.