La Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya ofereixen el servei, amb la col·laboració dels consells comarcals, els ajuntaments i els col·legis d’advocats
La presidenta, Mercè Conesa, amb la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, en la presentació del balanç del SIDH. Foto: Sergi Ramos / Diputació de Barcelona.
Aquest estiu arribarà als 40 punts d’atenció, que donen servei a 305 municipis amb una cobertura territorial del 98%
Des del 2012, més del 60% de les mediacions gestionades han acabat amb acord entre les famílies i les entitats bancàries
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa i la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, han presentat aquest matí el balanç dels primers cinc anys de funcionament del Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH), un servei que ofereix assessorament i intermediació de forma gratuïta per a les persones que tenen dificultats per afrontar els deutes relacionats amb el seu habitatge habitual, ja siguin deutes derivats de la hipoteca o del lloguer.
Des de la seva creació l’any 2012, el SIDH, que el presten conjuntament l’Agència Catalana de l’Habitatge, a través del servei de mediació de la Generalitat Ofideute, i la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració dels 8 col·legis d’Advocats, els consells comarcals i els municipis, ha atès 5.014 famílies amb problemes de sobreendeutament hipotecari o de lloguer.
D’aquests casos, 1.417 van tenir lloc l’any 2016, i 802, durant el primer trimestre de 2017. En aquest període, s’han tancat 4.022 casos, dels quals 1.677 intermediacions amb entitats financeres, amb un 60% d’acords favorables.
El desplegament del SIDH ja ha assolit una cobertura territorial del 98% a la demarcació de Barcelona. Aquest estiu arribarà als 40 punts d’atenció, que donen servei a 305 municipis durant prop de 400 hores a la setmana.
En la presentació del balanç del servei, la presidenta Mercè Conesa ha destacat que en aquests moments de fer balanç del SIDH «podem presentar-lo com un servei sòlid i també d’èxit, que s’ha aconseguit gràcies a la col·laboració entre les diferents administracions, en aquest cas amb Servei d’Habitatge de la Generalitat, i també amb els col·legis d’advocats de la demarcació».
Conesa també ha remarcat que «el SIDH s’ha pogut implantar territorialment, arribant a cobrir 98% dels municipis de la demarcació aprofitant l’estructura territorial que disposa la Diputació, amb l’objectiu de prioritzar la població més necessitada i aconseguir la màxima cohesió social»
Per la seva part, la consella Meritxell Borràs ha assegurat el SIDH és «un servei que ha permès a milers de persones no perdre casa seva» i «defensar el drets de les famílies que es poden trobar en risc d’exclusió residencial». «Ens n’hem de felicitar tots plegats, perquè hem sabut treballar en xarxa fruit de la col·laboració entre administracions i agents per garantir el dret a l’habitatge», ha afegit.
«Tot i que som conscients que encara queda molta feina per fer», ha explicat, «gràcies al servei Ofideute i als punts SIDH milers de famílies han estat ateses a la demarcació de Barcelona i han pogut rebre assessorament a molts nivells per evitar perdre casa seva».
Borràs ha afegit que el Govern treballa per «concloure el desplegament del SIDH i ampliar-lo a altres zones de Catalunya» i també per «reforçar la mediació en els casos de sobreendeutament» .
Model d’èxit de col·laboració
El SIDH és un servei creat i gestionat per administracions públiques de diferent nivell -com són la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, els consells comarcals i els ajuntaments- i es presta conjuntament amb els col·legis d’advocats, que aporten l’expertesa en la matèria com a garantia del millor assessorament jurídic a la ciutadania.
També és una mostra del treball coordinat entre els serveis socials i els d’habitatge, que fins fa uns anys tenien objectius i usuaris diferents però que, arran de la crisi econòmica, han unit els seus esforços per donar resposta als grans problemes relacionats amb l’habitatge que han afectat bona part de la ciutadania.
En aquest sentit, el treball de les Gerències de Benestar Social i Habitatge de la Diputació de Barcelona ha permès una aportació conjunta anual d’aquestes dues gerències de 4.484.344 euros els últims 5 anys, destinats als col·legis d’advocats i als ajuntaments i consells comarcals que acullen el SIDH.
L’objectiu del SIDH és que el ciutadà trobi en el seu propi municipi o comarca una atenció especialitzada, personalitzada i gratuïta davant els problemes de sobre endeutament hipotecari o de lloguer. S’hi pot accedir des dels Serveis Socials municipals, les Oficines Locals d’Habitatge o les Oficines Locals de Consum.
Des de qualsevol d’aquests punts, el ciutadà és adreçat al circuit únic d’actuació que ofereix el SIDH. Allà rep l’assessorament d’un advocat: informació sobre com afrontar el pagament del deute, com reestructurar-lo i, si és el cas, l’elaboració d’una proposta de modificació de les condicions del deute per presentar a l’entitat financera. Posteriorment, si és necessari, s’intervé davant els bancs a través del servei d’Ofideute de la Generalitat de Catalunya.
El SIDH busca en tot moment l’apoderament del ciutadà: que entengui la seva situació i conegui quins són els seus drets davant el sector financer.
40 punts de servei d’abast municipal, supramunicipal i comarcal
El SIDH ha assolit la xifra de 37 punts d’atenció i amb l’objectiu d’arribar a 40 punts aquest estiu amb l’obertura de Pineda de Mar, Cardedeu i Moianès. `
Els punts SIDH que actualment hi ha en funcionament a la demarcació de Barcelona són en molts casos d’abast supramunicipal o comarcal, i estan ubicats als següents municipis: Igualada, Vilanova i la Geltrú, Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca del Penedès, Berga, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Arenys de Mar, Castelldefels, el Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Manresa (dos punts SIDH), Vic, Manlleu, Granollers, Mollet del Vallès, Sant Celoni, Caldes de Montbui, Mataró, Premià de Mar, Martorell, Sant Feliu de Llobregat (dos punts SIDH), Esplugues de Llobregat, Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Castellar del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Garraf, Calella i Baix Montseny. A més, el SIDH també dona servei a 4 municipis de la demarcació de Girona, inclosos al Baix Montseny.