25.09.12 – SOLSONA • Solsonès

El Solsonès engega un pla pilot reproduïble a altres comarques catalanes per incentivar l’ocupació dels aturats

0
493

El Pla d’Acció Immediata presenta 5 propostes aplicables a curt i mig termini que tenen un cost global de 350.000 euros


Presentació al Consell Comarcal del Solsonès del Pla d’Acció Immediata per a l’ocupació (PAI).
 
El Consell Comarcal del Solsonès ha liderat la redacció del Pla d’Acció Immediata (PAI) per a l’ocupació a la comarca, en col·laboració amb el departament d’Empresa i Ocupació, que té per objectiu incidir a curt termini en l’augment de l’ocupació i la reducció de l’atur. Segons ha explicat el president comarcal, Joan Solà, es tracta d’un pla pilot que té un període de prova de dos anys (2012-2014) i que “pot ser aplicable a altres comarques similars al Solsonès”. El document fixa cinc propostes, quatre de les quals són a curt termini i una a mig termini, i que van adreçades als aturats, emprenedors o també empreses ja consolidades. El cost execució de les cinc propostes es calcula en 350.000 euros.
La Drecera, el Trampolí, la Xarxa d’Assessors Financers, el test del Contracte Zero Plus (0+) i el Clúster Català de la Biomassa. Aquestes són les cinc propostes que inclou el Pla d’Acció Immediata per a l’ocupació al Solsonès que ha presentat aquest dimarts el Consell Comarcal i que compten amb un període de prova de dos anys. El president de l’ens comarcal, Joan Solà, ha explicat que el projecte neix arran de la situació de crisi que viu la comarca, amb 845 aturats, un 44% dels quals no cobren cap tipus de subsidi. 
Davant d’aquest fet, el Consell Comarcal ha liderat la redacció d’aquest pla d’actuació que compta amb el suport del departament d’Empresa i Ocupació. Es tracta d’un pla pilot que, un cop analitzats els seus resultats i la seva eficàcia, pot ser aplicable a altres comarques catalanes similars al Solsonès. Per a elaborar-lo “hem escoltat a tots els agents socio-econòmics del territori i hem creat aquest document que ha de ser un full de ruta pels propers mesos”, ha detallat Solà. El cost de redacció del projecte ha estat de 14.000 euros i ha estat finançat íntegrament per la Diputació de Lleida. 
Referent al cost d’aplicació de les cinc propostes, suma 350.000 euros, segons ha detallat Imma Pallarès, directora del Centre de Desenvolupament Rural Integrat de Catalunya i responsable de la redacció del document. Segons Pallarès, aquests diners provindran de les diverses subvencions a les quals es pugui acollir al projecte provinents tant de la Generalitat com també de l’Estat i la Unió Europea, però també “es buscaran subvencions privades”. 
La primera de les propostes, la Drecera, consisteix en crear un espai per a l’impuls de l’ocupació. En paraules de Solà, serà un espai físic “similar a una empresa on les persones vagin a treballar de forma ordenada i organitzada”, però “on l’únic objectiu serà aconseguir trobar una nova feina”. L’espai tindrà un límit de 100 persones i els seus integrants hauran de signar un compromís moral per escrit. La Drecera oferirà seminaris, formació i recursos per optar a una oferta de treball. 
La segona proposta, el Trampolí, consisteix en ubicar tots els serveis destinats als emprenedors i els empresaris en un sol punt. D’aquesta manera, s’unificaran tots els serveis al viver d’empreses del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya amb l’objectiu de “facilitar la feina a les persones que vulguin crear noves empreses o noves línies de negoci”. 
La tercera proposta és la Xarxa d’Assessors Financers que té per objectiu oferir als futurs usuaris assessorament en matèria de finançament alternatiu als mètodes tradicionals. Segons ha detallat Solà, es tracta de donar a conèixer noves línies de finançament com ara “el capital risc o els ‘business angels’, davant de les dificultats amb què es troben les empreses per accedir a finançament”. Aquesta xarxa estaria ubicada al mateix espai on s’oferiran els serveis destinats als emprenedors i empresaris. 
La quarta proposta, el Test del Contracte Zero Plus (0+), establirà amb caràcter de prova pilot, una línia per al foment de la contractació de joves menors de 30 anys, consistent en bonificar una part del cost de l’empresa durant un període de tres mesos. A més, s’impartirà formació gratuïta als usuaris del servei d’acord amb les necessitats de l’empresa. Imma Pallarès ha destacat que un dels trets destacats d’aquesta proposta és que les empreses “no tindran l’obligació de contractar aquestes persones un cop s’hagi superat el període de prova de tres mesos”. 
Finalment, la cinquena proposta i l’única que té una aplicació a mig termini, és la creació del Clúster Català de la Fusta. El president del Consell Comarcal ha detallat que es tracta d’una proposta que fa temps que se’n parla al territori i que consisteix en “concentrar geogràficament empreses que treballen en el sector de la fusta i que estiguin interconnectades entre elles”. Segons Solà, el Solsonès té una sèrie d’avantatges davant les altres comarques, ja que compta amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, l’Incafust i diverses entitats que treballen en aquest sector. L’objectiu és crear un espai d’innovació i desenvolupament que inclogui un Parc Logístic, un centre de disseny d’equips per a l’aprofitament energètic de la biomassa forestal, un centre experimental de millora de la fusta i una unitat de proves de maquinària forestal.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.