Lluís Soler

President de l’ACM i alcalde de Deltebre

Especial Covid-19

“El suport coordinat de les institucions és essencial per donar resposta a la ciutadania”


Lluís Soler assegura que el paper del municipalisme català és actiu i se centra a donar suport als ajuntaments, traslladar les necessitats del municipalisme català i proposar polítiques públiques
 
 
0
415

Parlem amb l’alcalde de Deltebre i president de l’ACM, Lluís Soler, sobre com estan treballant els ens locals i les entitats municipalistes per gestionar les crisis derivades de la Covid-19.
 
“Les administracions locals són la primera porta d’accés a les preocupacions i problemàtiques dels veïns i veïnes”
 
“En casos d’emergència, els ajuntaments hem d’estar empoderats amb eines efectives per donar resposta”
 
“Hi ha coses que s’haurien pogut fer millor, i d’altres pitjor de com s’ha fet, però ara és moment d’unificar esforços i treballar conjuntament”
 
“Som conscients que ara és moment de destinar tots els recursos a lluitar contra la Covid-19, però una vegada ens en sortim, seguirem reivindicant que Deltebre i el Delta de l’Ebre ja no poden esperar més”
 
En general, com estan vivint els alcaldes i alcaldesses aquesta situació? Estan rebent el suport necessari des de les institucions supramunicipals?
Les administracions locals són la primera porta d’accés a les preocupacions i problemàtiques dels veïns i veïnes. Per aquest motiu, des del primer moment de l’emergència sanitària, les alcaldies, els electes i el personal tècnic estem treballant incansablement per protegir la ciutadania, sobretot els col·lectius de risc i més vulnerables. 
 
Més enllà d’això, estem duent a terme i adoptant totes aquelles mesures adients per complir amb el confinament estricte per tallar l’increment de contagis. A més, també estem enfocant l’endemà de la crisi sanitària, alleugerint i ajornant, en la mesura del possible, la pressió fiscal i la càrrega econòmica, i reactivant les empreses i els autònoms, tot vetllant pels llocs de treball. 
 
En aquest context d’incertesa constant, el suport de totes les institucions, de manera coordinada, és essencial per donar resposta a les necessitats de la ciutadania. I és evident que, en aquests casos d’emergència, els ajuntaments hem d’estar empoderats amb eines efectives per donar resposta. En tot cas, hi ha coses que s’haurien pogut fer millor, i probablement algunes pitjor de com s’ha fet, però ara és moment d’unificar esforços i treballar conjuntament contra aquesta crisi sanitària i enfocar l’endemà.  
 
Quines mesures s’han pres des de l’Associació Catalana de Municipis per ajudar els ajuntaments?
El paper del municipalisme català és actiu i se centra en tres grans eixos. En primer lloc, el reforç en els sistemes d’informació, acompanyament, atenció i consulta al món local, on hem establert canals via telèfon, missatges i WhatsApp, les 24 hores dels 7 dies de la setmana, i on hem rebut més d’un centenar de consultes. 
 
En segon lloc, hem traslladat la veu i les necessitats del municipalisme català als diferents espais i a les reunions de coordinació amb el Govern de la Generalitat de Catalunya, i hem defensat d’aquesta manera les preocupacions del món local. 
 
I, en tercer lloc, hem proposat polítiques per reforçar l’atenció sanitària i social, per minimitzar l’afectació econòmica a les empreses i famílies, i per promoure el creixement econòmic i la creació de llocs de treball un cop superada l’emergència. Això ho hem recollit en un manifest unitari amb la resta d’entitats municipalistes, i amb el Decàleg per a la recuperació socioeconòmica dels municipis de Catalunya, el qual contempla 55 mesures per enfocar l’endemà de la crisi sanitària.  
 
Quina és la situació a Deltebre?
Deltebre viu aquesta crisi sanitària sense haver recuperat la normalitat després del pas del temporal Gloria. I això causa que els sectors econòmics del municipi, en especial el turístic, estiguin doblement afectats. 
 
Som conscients que ara és moment de destinar tots els recursos a lluitar contra la Covid-19, i des del propi Ajuntament així ho estem fent amb l’inici de 30 mesures que caminen en aquesta línia i que combinen accions com ara l’endarreriment dels pagaments tributaris fiscals, descomptes en la taxa d’ocupació de via pública i d’escombraries comercials, la modificació dels incentius econòmics i ajuts socials per donar cabuda a les excepcions actuals, etc.
 
Tanmateix, una vegada ens en sortim, seguirem reivindicant constantment que Deltebre i el Delta de l’Ebre ja no poden esperar més. Es necessiten accions urgents per salvaguardar la línia de costa i adequar el nostre territori per obrir les portes al turisme i reactivar la nostra economia. 
 
Quin missatge li agradaria fer arribar als lectors i lectores d’alcaldes.eu?
Un reconeixement a la tasca imprescindible i essencial de tots els servidors públics per superar la crisi. Al personal hospitalari, de seguretat i d’emergències, però també als treballadors dels serveis bàsics: farmàcia, logística, alimentació… I un agraïment també a tothom qui des del municipalisme està treballant per aturar la pandèmia: policies locals, voluntaris de protecció civil, personal de neteja i brigades municipals, serveis socials, educadors… A tots ells, els hem de transmetre un sincer agraïment perquè el seu heroisme quotidià ens permetrà sortir-nos-en, més forts, més units i més resilients.
 
  • Links relacionats
  • NULL

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.