El Tribunal Constitucional ha anul·lat aquest dimarts l’article 30 del Capítol V de l’Estatut del Consumidor aprovat al Parlament. L’article en qüestió és el que permet aplicar infraccions "lleus, greus o molt greus en funció dels riscs que comporten per a la salut o la seguretat dels consumidors". D’aquesta manera, el tribunal respon al recurs contra dues sancions imposades el 2007 per l’Agència Catalana de Consum. La primera castigava una infracció en matèria de drets lingüístics i la segona s’emetia pel fet d’incloure "clàusules contractuals lesives o abusives per als consumidors".
Les sancions, de 600 euros la lingüística i de 2.000 la que feia referència a clàusules "lesives o abusives", van ser recorregudes l’any 2008 al Jutjat de matèria Contenciosa-administrativa número 13 de Barcelona. La de caire lingüístic s’imposava pel fet de "no oferir, almenys en català, la informació relativa als serveis oferts".
La resposta del TC, al qual es va remetre el cas davant del que es va considerar indicis d’inconstitucionalitat, ha estat l’anul·lació de l’article que permet decretar aquestes sancions. L’article 30 de l’Estatut del Consumidor dicta que "les infraccions d’aquesta Llei es qualifiquen de lleus, greus o molt greus en funció dels riscs que comporten per a la salut o la seguretat dels consumidors, amb especial atenció a les dels que són especialment protegits per aquesta Llei".
L’Estatut del Consumidor, a més d’establir sancions de caire lingüístic, també qualifica d’infraccions el fet d’"incloure en els contractes d’adhesió fórmules que impliquin l’exclusió de drets reconeguts per la llei als consumidors" o bé el fet de "proposar o practicar condicions abusives en les operacions de crèdit o en altres serveis de caràcter financer", a més d’aplicar "qualsevol mètode de venda que limiti la llibertat d’elecció dels consumidors".
La sentència del TC declara inconstitucional i nul l’article 30 de la Llei del Parlament de Catalunya 3/1993 de l’Estatut del Consumidor pel fet de considerar que les infraccions "es qualificaran com lleus, greus o molt greus en funció del risc que suposin per a la salut o la seguretat dels consumidors, amb especial atenció a les dels que estan especialment protegits per la present Llei, en funció de la quantia del benefici obtingut com a conseqüència directa o indirecta de la infracció, en funció de la situació de predomini de l’infractor en algun sector del mercat i en funció de la seva reincidència".