Tossa de Mar (ACN).- El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Tossa de Mar. La Comissió d’Urbanisme va aprovar el pla definitivament l’1 de juny de 2006, quan la socialista Pilar Mundet estava al capdavant del consistori. L’exalcaldessa convergent Rosa Monrabà va presentar un recurs contenciós administratiu contra el POUM un any després i ara el TSJC l’ha estimat en part. Això suposa declarar nul el POUM de 2006, que havia estat modificat posteriorment durant el mandat de CiU (2007-2011). El grup municipal de CiU defensa que s’ha fet "justícia" i espera que no es recorri la decisió per considerar que és una "sentència prou clara".
El POUM vigent a Tossa de Mar (Selva) data de 2006. El pla es va aprovar durant el govern de PSC i ERC, amb Pilar Mundet com a alcaldessa. Des que es va aprovar, CiU va mostrar la seva oposició al pla, que va ser objecte de crítiques d’empresaris, particulars i formacions polítiques que van presentar diversos contenciosos.
Quan CiU va accedir al govern el 2007, va impulsar una modificació del pla i va introduir-hi un informe sobre inundabilitat i també el va modificar per afavorir els usos turístics per sobre dels residencials.
Després de cinc anys de litigis judicials, una sentència del TSJC del 13 de gener declara nul el POUM. La sentència estima en part un recurs presentat per l’exalcaldessa Rosa Monrabà, que va ocupar l’alcaldia abans que la socialista Pilar Mundet. El recurs que va interposar anava contra la resolució de la Comissió d’Urbanisme de Girona que aprovava definitivament el POUM.
Finalment, el TSJC ha donat la raó a l’exalcadessa i ha estimat parcialment el recurs. La conseqüència d’aquesta decisió és la nul·litat del POUM. La sentència es pot recórrer tot i que fonts del grup municipal de CiU defensen que és "prou clara" i esperen que no sigui així.
CiU creu que s’ha fet justícia
L’exregidor de Governació de CiU, Joan Antoni Hervias, ha celebrat que "s’ha fet justícia" i que es podrà "corregir un disbarat urbanístic del mandat de Pilar Mundet". CiU té previst valorar amb profunditat la sentència en una roda de premsa dimecres vinent. No obstant això, Hervias ha explicat que havien dut davant dels tribunals el POUM de 2006 perquè creien que vulnerava els principis de publicitat i participació ciutadana, que els informes dels organismes afectats es varen demanar fora de termini, que es van "ignorar els informes preceptius i vinculants de Costes" i que calia un estudi d’inundabilitat. Hervias ha recordat que aquest estudi es va incloure en el POUM amb una modificació posterior que CiU va fer.
Hervias ha explicat que durant el mandat de CiU (2007-2011) es van aconseguir modificar una desena d’aspectes del POUM aprovat el 2006 i que havia rebut més de 1.000 al·legacions. "Estem satisfets pel bon funcionament de l’Estat de Dret que ens ha donat finalment la raó", ha manifestat.
"Defecte de forma"
L’alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich (Tossa Unida), ha explicat que aquest matí han conegut a través de la premsa la sentència. L’alcaldessa ha explicat que els serveis jurídics de l’ajuntament han estudiat el text i ha remarcat que la nul·litat del POUM és per "un defecte de forma".
Saladich ha indicat que caldrà fer marxa enrere i tornar a aprovar provisionalment el POUM. "No és que s’anul·li sinó que per una qüestió formal s’ha de tornar a repetir alguns processos", ha manifestat. Per això, el govern municipal entén que mentre que no es tornin a fer els passos convenients el POUM que serà vigent serà l’anterior, que data de 1986. L’ajuntament també interpreta que la modificació del pla que va introduir CiU el 2010 tampoc és vigent a causa de la sentència del TSJC.