11.06.18  • Vallès Occidental

El Vallès Occidental acorda un nou paquet de mesures per reactivar la indústria com a motor econòmic

0
499

El Vallès Occidental fa una aposta conjunta per la indústria amb l’aprovació d’un nou paquet de mesures i d’accions concretes fruit de la concertació entre els diferents agents del territori.


Imatge grupal dels representants de les entitats. Foto: CC Vallès Occidental.
S’ha acordat i signat una estratègia conjunta per la transformació de la indústria al Vallès en l’horitzó 2022 en el marc d’un Plenari del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental participat per les 37 entitats signants del Pacte: els 23 ajuntaments de la comarca, els sindicats CCOO i UGT, les entitats CIESC, PIMEC, CECOT, les Cambres de Sabadell i Terrassa, els centres universitaris UAB, UPC, UIC i ESDI, les entitats EURECAT i LEITAT i el Col•legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. També s’ha aprovat el desplegament del Pla d’acció 2018-2019 i el marc de col•laboració amb el Pacte Nacional per a la indústria.
El Plenari ha estat participat activament per representants de totes les entitats, així com també pels membres del Grup Impulsor del Pacte, que han fet lectura i explicació dels diferents acords, visibiltizant així la concertació existent i la voluntat de treball conjunt. A banda dels 37 signants, també han assistit al Plenari representants de les diferents entitats i ens locals. En total més d’un centenar de persones que han mostrat l’aposta estratègica del territori.
El president del Consell Comarcal, que ostenta la secretaria tècnica del Pacte ha explicat que “avui podem afirmar que hem passat d’una declaració institucional a un Pacte territorial. Tenim les arrels ben fortes per fer créixer el Vallès més enllà dels canvis i les conjuntures polítiques del moment, o dels responsables institucionals”. El Consell Comarcal va entomar i responsabilitzar-se de l’encàrrec de liderar i exercir de secretaria tècnica al gener de l’any 2016. Es va apostar per desenvolupar un marc de treball transversal i el més ampli possible, capaç d’abordar mesures específiques i comunes dirigides a revertir la situació de crisi socioeconòmica i retrocés del sector industrial. Giménez ha destacat que “acordar, pactar, aquest camí, aquesta voluntat de fer i de ser territori entre tants agents diferents, amb posicionaments polítics diversos, és doncs un èxit del qual n’hem d’estar molt satisfets”.
Ignasi Giménez ha explicat que “hem sortit de l’etapa de crisi econòmica amb una desigualtat evident i avui fem un pas ferm, també, en la  lluita contra la pobresa i en la nostra aposta per la indústria com a motor econòmic de comarca i de país”. Aquesta és una de les apostes del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental, que varen aprovar ara fa un any l’acord “Per un canvi de model en la lluita contra la pobresa i la desigualtat”, que ha permès tirar endavant accions per fer front a la pobresa estructural: la necessitat d’un Salari Mínim Comarcal, el debat sobre el model de rendes i el paper necessàriament industrial del Vallès Occidental.
Una aposta estratègica per la indústria
El primer acord del Plenari d’avui ha estat l’aprovació d’una Estratègia conjunta per a la transformació de la indústria al Vallès en l’horitzó 2022, el compromís dels 37 signants per una mirada compartida i consensuada per treballar plegats durant els propers anys. El segon acord, ha estat el Desplegament del Pla d’acció 2018-2019, que entra al detall del treball a desenvolupar com a prioritari entre totes les entitats membres del Pacte, per exemple: la implementació de mesures de fiscalitat, el foment de les vocacions industrials, l’impuls de la indústria 4.0, la millora de l’accessibilitat i la mobilitat dels polígons industrials o les accions sectorials en economia circular, entre moltes d’altres.
El tercer acord fa referència al  Marc de col·laboració amb el Pacte Nacional per a la Indústria, amb la concreció del treball desenvolupat amb la Direcció General d’Indústria per trobar línies estables de treball.
El Vallès Occidental aporta un 11%  del PIB català. Els llocs de treballs industrials a la comarca signifiquen una aportació del 17% en el conjunt de Catalunya i dins de la comarca suposen el 21% del total. De fet, el Vallès Occidental compta amb 76.256 persones treballant en el sector de de la indústria (assalariats i autònoms), del total dels 373.507 treballadors i treballadores. Pel que fa a les empreses industrials, la comarca compta amb 4.366 i 140 polígons d’activitat econòmica que ocupen el 8% del total del territori comarcal.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.