Una cinquantena de persones viuen en estat de salubritat en unes barraques darrere l’estació de tren de Sant Vicenç de Calders
Un policia local del Vendrell, inspeccionant les barraques.
L’Ajuntament del Vendrell desmantellarà un assentament de gitanos romanesos, instal·lat en un camp erm darrere l’estació de tren de Sant Vicenç de Calders. Hi viuen 46 persones en unes barraques en estat de salubritat deplorable, sense llum ni aigua. El consistori assegura que els té tots "controlats" des que van arribar al municipi l’octubre de l’any passat, i que no són conflictius. La majoria es dediquen a demanar almoina pel carrer. L’Ajuntament ja els ha intentat fer marxar diversos cops, però només ha aconseguit que es moguin d’un lloc a un altre. Amb ganes de resoldre-ho de forma definitiva, ha contactat amb el Consolat General de Romania, que en quinze dies portarà autobusos per repatriar-los.
"El tema, per no dir-ne problema, el vam detectar l’octubre del 2012", ha exposat el regidor de Policia Municipal, Joan Josep Nin. Aleshores els romanesos van ocupar unes naus abandonades just a la mateixa finca on són actualment. D’acord amb el propietari, les naus van ser destruïdes el gener d’enguany i els romanesos, prop d’una vuitantena, van moure’s cap al nucli urbà. Dins del Vendrell van fer-se amb una casa abandonada, que també va haver de ser desallotjada i tapiada. Després es van desplaçar al municipi veí de l’Arboç i, finalment, han tornat a ocupar el mateix terreny on havien estat inicialment. S’hi han instal·lat amb barraques, en un estat de deixadesa deplorable, sense serveis.
Per evitar "passar-se més la pilota", l’Ajuntament vol una solució definitiva. Hi treballa des de fa setmanes, de bracet amb el Consolat, amb qui confia plenament que resoldrà la situació. Els màxims representants del Consolat han visitat l’assentament i tot fa pensar que podran convèncer els romanesos que marxin al seu país d’origen. "Marxin o no, el campament es desmuntarà i ho farem quan disposem de l’autorització judicial corresponent", ha declarat el regidor, que aquest dimecres al migdia mostrava imatges de l’estat de les barraques, on la comunitat ha minvat a les 46 persones.
"Malgrat el que digui algun partit, aquesta gent no ha fet augmentar el nombre de delictes ni tampoc ha comès robatoris a cotxes, només alguns tenen fitxa policial per antecedents, la gran majoria només demanen almoina", ha dit el regidor. "Són ciutadans europeus amb els papers en regla i els tenim identificats des que van arribar", ha afegit. El grup fa servir el campament de dormitori. Marxen a primera hora i no hi tornen fins ben entrat el vespre. Habitualment agafen el tren en direcció a la costa tarragonina i barcelonina -per això s’acostumen a instal·lar en zones pròximes a una estació.
En paral·lel, també s’ha detectat un petit assentament, d’unes 8 o 10 persones, al terme de Santa Oliva, a tocar del Vendrell. "Confiem que en un parell de setmanes puguin repatriar la majoria dels residents perquè al Consolat tampoc els interessa donar aquesta imatge del seu país", ha afirmat Nin. Amb "ganes de fer net", el consistori es dóna de moment aquest marge de dies abans de desmantellar l’assentament i que el propietari de la finca, que és privada, pugui procedir a la seva neteja. Des del consistori es té la percepció que, davant la pressió, alguns ja haurien començat a marxar pel seu propi peu.