Joana Ortega: “S’ha de treballar perquè el món local tingui prioritat a les persones, amb una millor qualitat de vida, perquè som servidors del nostre país”
Joana Ortega sent orgull per movilitzar 2 milions de persones pel 9N, però amb un sentiment amarg per la “querella criminal” de l’Estat
Alcaldes.eu i El Punt Avui inicien un cicle de debats mensuals sobre les ELECCIONS MUNICIPALS 2015 que culminaran el proper mes de maig amb un dinar d’homenatge i reivindicació de la política municipal.
El debats seguiran el mateix patró dels Esmorzars alcaldes.eu. Un debat en positiu i de propostes.
En el primer esmorzar celebrat ahir 20 de novembre de 2014 al hotel Avenida Palace de Barcelona, han participat els alcaldes de Sant Feliu de Llobregat, San Cugat del Vallès, Calella, Figueres i Caldes de Montbui. Presidia la taula la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.
Han assistit a l’acte alcaldes d’altres poblacions i persones relacionades amb el món municipal, empresarial, cultural i esportiu d’arreu de Catalunya.
“Tinc un orgull immens de pertànyer a un país capaç en nou dies, de movilitzar 2 milions de persones per expressar aquesta llibertat d’expressió, i un sentiment amarg perquè sent una persona que he fet del pacte i el diàleg una vocació, la resposta de l’Estat és una querella criminal”.
“S’ha d’intentar situar les coses en el marc que corresponen, posant en valor el món local, que està preparat per rebre i transformar-se cada cop més eficient i competitiu”
“La llei de governs locals té per damunt de tot un respecte a l’autonomia local, un desplegament del nostre estatut, clarificar competències i finançament dels ens locals, simplificar i agilitzar el municipalisme”
“El que fa LRSAL és sesgar el poder dels alcaldes i deixar-lo en mans d’interventors i estatals”
Joana Ortega
“Els ajuntaments han d’ajudar a explicar que aquesta recentralització és una estratègia que allunya els serveis del ciutadà”
“La feina a una ciutat és la del dia a dia, i si no som capaços “tindrem dificultats per situar-nos en una posició homogènia en el context polític i econòmic que estem”
“Els ajuntaments han d’ajudar a explicar que aquesta recentralització és una estratègia que allunya els serveis del ciutadà”
Mercè Conesa
“LRSAL ens vol prendre les competències en educació, en habitatge, serveis socials, ocupació”
Jordi San José
“El nostre gran repte és que els municipis siguin harmonitzats”
Marta Felip
“L’única manera de fer política és escoltar, consensuar i concertar”
Montserrat Candini
“És una querella contra la majoria del poble de Catalunya”
Jordi Solé
ESMORZARS ALCALDES.EU
La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha manifestat la seva absoluta tranquil·litat davant la querella estatal, però que té dues sensacions: “un orgull immens de pertànyer a un país capaç en nou dies, de movilitzar 2 milions de persones per expressar aquesta llibertat d’expressió, i té un sentiment amarg perquè “sent una persona que he fet del pacte i el diàleg una vocació, la resposta de l’Estat és una querella criminal”.
Aquestes primeres paraules han donat el tret de sortida a l’esmorzar d’Alcaldes.eu, on alcaldes i alcaldesses han acompanyat a la taula a la vicepresidenta, donant-li el seu recolzament i alguns d’ells, auto-inculpant-se també pel 9N.
Ortega lamenta que la resposta del procés participatiu hagi estat una resposta política canalitzada a través dels tribunals, i que de cara al futur s’ha d’intentar situar les coses en el marc que corresponen, posant en valor el món local, que “està preparat per rebre i transformar-se cada cop més eficient i competitiu”.
La vicepresidenta explica que el Govern de la Generalitat i les associacions municipalistes estan treballant amb la llei de governs locals i que “té per damunt de tot un respecte a l’autonomia local, un desplegament del nostre estatut, clarificar competències i finançament dels ens locals, simplificar i agilitzar el municipalisme”, crear una llei que faciliti la relació món local i ciutadania, diu. Qualifica la Llei per la Racionalització i Sostenibilitat de l’Adminsitració Local com un atac a l’autonomia, i “el que fa és sesgar el poder dels alcaldes i deixar-lo en mans d’interventors i estatals”.
El Govern de la Generalitat reclama el valor de la proximitat, la qualitat en la prestació de serveis des del municipi, més transparència, i posa en valor la feina d’aquells que es dediquen a prestar serveis des de la proximitat. Finalment emfatitza amb que “s’ha de treballar perquè el món local tingui prioritat a les persones, amb una millor qualitat de vida, perquè som servidors del nostre país”.
Segons l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, “els ajuntaments han d’ajudar a explicar que aquesta recentralització és una estratègia que allunya els serveis del ciutadà”. Assenyala que la feina a una ciutat és la del dia a dia, i que si no som capaços “tindrem dificultats per situar-nos en una posició homogènia en el context polític i econòmic que estem”.
En el cas de l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, diu que precisament s’han acostumat a aquest context polític i econòmic, i que es posen el gran repte que els municipis siguin harmonitzats, establint estabilitat pressupostària, polítiques socials i assumint la Llei per la Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL).
Jordi San José, alcalde de Sant Feliu de Llobregat, també mostra el seu rebuig contra LRSAL perquè “ens vol prendre les competències en educació, en habitatge, serveis socials, ocupació”, i reivindica exercir les seves competències i una revisió del finançament, així com treballar amb la llei d’hisendes locals. La seva voluntat és la d’una garantia de drets amb atenció prioritària als sector més febles.
Montserrat Candini, l’alcaldessa de Calella, opina que LRSAL “no té cap mena d’ànima i és antipolítica”, i puntualitza que “l’única manera de fer política és escoltar, consensuar i concertar”. “Davant la submissió de qualitat democràtica, ens comprometem a ser fidels al poble”, assegura.