Núria Marín

Alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona

Especial Covid-19

“Els ajuntaments arribem en moltes ocasions fins on les administracions competents no ho fan”


L’alcaldessa de l’Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona creu que l’etapa del desconfinament ha de passar per escoltar el municipalisme, repensar la gestió de les residències i posar el sistema de salut al centre de les polítiques públiques 
0
795

Núria Marín ens explica com està gestionant l’Ajuntament de l’Hospitalet les crisis i els reptes derivats de la pandèmia i quines mesures de suport als consistoris s’han posat en marxa des de la Diputació de Barcelona
“Dos terços de la plantilla del consistori estan teletreballant i l’altre terç treballa de forma presencial”
“En el futur postcoronavirus, les ciutats i els ajuntaments tenim moltes coses a dir”
“Des de la Diputació hem posat tots els nostres recursos al servei dels ajuntaments, que han hagut de donar la primera resposta a demandes urgents de la ciutadania”
“Hi ha aspectes que es podien haver gestionat millor i un exemple són les residències de la gent gran i de persones amb discapacitats”
En general, com estan vivint els alcaldes i alcaldesses aquesta situació? Creu que estan rebent el suport necessari tant de les institucions supramunicipals com del govern de la Generalitat? 
 
Estem vivint la situació amb preocupació per com està colpejant aquesta crisi sanitària els col·lectius més vulnerables i també l’economia de les nostres ciutats. Un cop més, els ajuntaments, malgrat la limitació de recursos que tenim, estem arribant en moltes ocasions fins on les administracions competents no ho fan i, en aquest sentit, el suport que rebem per part de la Diputació de Barcelona és molt important. Estem davant d’un repte enorme que només podrem afrontar tots junts, des de tots els àmbits de l’administració, i amb la complicitat també dels sectors econòmic i social.
 
Quina és la situació a l’Hospitalet?
 
Hem vetllat en tot moment pel compliment de les mesures excepcionals decretades pel govern central i per les autoritats sanitàries i hem fet un esforç molt important per assegurar els serveis essencials, amb una atenció especial a les persones i a les famílies més vulnerables.
Un exemple de la gravetat de la situació és com ha crescut la demanda d’aliments, fins al punt de representar el 96% de les peticions que arriben als serveis socials municipals (beques menjador, àpats a domicili, recollida de pícnic i demandes d’aliments en general). Per donar resposta, hem diversificat l’atenció a través de les entitats del tercer sector i hem distribuït 12.840 menús preparats a 1.274 famílies.
“El 96% de les peticions que arriben als serveis socials de l’Ajuntament de l’Hospitalet són per demanda d’aliments”
Així mateix, per contrarestar els efectes econòmics de la situació d’alarma entre les famílies, hem modificat els terminis de pagament dels principals tributs i taxes i hem suspès les quotes de diferents serveis municipals. També hem establert una reducció del 50% del lloguer per als llogaters dels habitatges socials i els propers dies farem arribar a 500 routers de connexió wifi i targetes SIM per garantir la connectivitat a les llars més vulnerables de cara a la tornada a l’escola.
A més, hem posat en marxa una línia de telèfon gratuïta per atendre les consultes d’autònoms i empreses en relació amb l’ocupació i una altra d’atenció psicològica i emocional a la ciutadania.
 
Com ha viscut el seu Ajuntament el procés d’adaptació al teletreball i a l’administració en línia?
 
Amb les dificultats inicials lògiques d’adaptar, en molt poc temps, l’estructura d’un Ajuntament gran a treballar en línia. L’objectiu era doble: vetllar per la salut dels treballadors públics i, al mateix temps, garantir la gestió de servei a la ciutadania. En aquests moments dos terços de la plantilla estan teletreballant i l’altre terç treballa de forma presencial. Es tracta del personal municipal que presta serveis essencials (policia local, Protecció Civil, Serveis Socials i personal funerari), que ha comptat en tot moment amb tot el necessari per treballar amb garanties.
“Dos terços de la plantilla del consistori estan teletreballant i l’altre terç treballa de forma presencial”
Quan preveuen que els ajuntaments puguin tornar a treballar amb normalitat i al 100% de les seves capacitats?
El 10 de maig és la data previsible de final de l’estat d’alarma i hem de planificar una operació de sortida del confinament, que ha de ser esglaonada. Les mesures de restricció s’han d’aixecar lentament i hem de valorar molt bé el seu impacte. En l’àmbit de l’Administració local, hem d’aplicar mesures de prevenció perquè el personal que ara està treballant des de casa torni a les dependències municipals amb seguretat. Crec sincerament que, en aquest futur postcoronavirus, les ciutats i els ajuntaments tenim moltes coses a dir.
 
Quines mesures s’han pres des de la Diputació de Barcelona per ajudar els ajuntaments?
 
Ens hem posat al servei de les autoritats sanitàries des del primer moment i hem posat tots els nostres recursos al servei dels ajuntaments, que han hagut de donar la primera resposta a demandes urgents de la ciutadania. Hem dotat de recursos i mitjans els serveis municipals essencials per complir les mesures indicades per les autoritats sanitàries i hem procurat garantir la seguretat del personal municipal que segueix treballant de cara al públic. Hem cedit al CatSalut llits i vehicles de la nostra flota, hem participat en el muntatge d’hospitals de campanya i hem ofert espais propis al Centre Respir per a persones grans que no poden tornar a les residències de la tercera edat, entre d’altres mesures.
 
Creu que s’ha gestionat bé aquesta crisi per part de les autoritats competents? 
 
Estem davant d’una crisi d’un abast que ningú no va preveure, això és una realitat. Va començar sent una crisi sanitària però, a hores d’ara, ja és una crisi econòmica, social i laboral. Amb tot, és cert que hi ha aspectes que es podien haver gestionat millor i un exemple són les residències de la gent gran i de persones amb discapacitats, un model que durant aquesta crisi s’ha mostrat fallit i que haurem de repensar perquè la nostra gent gran necessita una millor protecció. També haurem de tornar a posar al centre de les nostres polítiques el sistema de salut públic, que ha donat una resposta admirable, tot i les retallades que ha sofert els darrers deu anys.
 
Quin missatge li agradaria fer arribar als lectors d’Alcaldes.eu? 
 
Estem davant una situació nova i excepcional en la qual administracions i ciutadania hem de treballar plegats. Tots hem de respondre amb responsabilitat perquè només d’aquesta manera aconseguirem vèncer la pandèmia. Estic segura que entre tots i totes aconseguirem vèncer aquest virus i que aviat tot tornarà a la normalitat.
  • Links relacionats
  • NULL

L'Hospitalet de Llobregat



L’Hospitalet de Llobregat és un municipi de la comarca del Barcelonès, província de Barcelona. Està situat entre els municipis de Barcelona, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat i El Prat de Llobregat. Amb una població de 264.404 habitants, és el segon municipi de Catalunya. A més, és, amb 21.174 habitants per kilòmetre quadrat, una de les ciutats amb major densitat demogràfica d’Espanya y d’Europa.

En els anys 60 i 70, L'Hospitalet incrementa en gran quantitat la seva població a causa de la immigració des d'altres regions d'Espanya, però aquest creixement no va ser acompanyat de l'acondicionament necessari, fet que va provocar la mobilització dels ciutadans. No va ser fins als anys 80 quan la ciutat va començar a canviar, i dotada d'escoles, poliesportius, mercats, centres culturals i parcs. Complerts aquests objectius, a finals dels anys 90 L'Hospitalet inicia una segona transformació, una modernització per ser un municipi de pes dins de l'àrea metropolitana de Barcelona.

L'Hospitalet és la ciutat de personatges rellevants com Celestino Corbacho, ministre de Treball i Immigració i exalcalde de L'Hospitalet de Llobregat, José Corbacho, actor i director de cinema; Antonio Orozco, cantant; Ferran Adrià, millor cuiner del món; Núria Espert, actriu; Víctor Valdés, futbolista.



FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.