21.02.14 – IGUALADA • Anoia

Els ajuntaments catalans signen el ‘Manifest d’Igualada’ en defensa de les polítiques locals de promoció econòmica

0
311

Miquel Buch denuncia que la reforma de l’administració local és un "disbarat" i referma el compromís dels consistoris en la generació d’ocupació


D’esquerra a dreta: l’alcalde d’Igualada, Marc Castells; el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; i el president de l’ACM, Miquel Buch.
L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha presentat aquest divendres el ‘Manifest d’Igualada’, un document que defensa el paper dels ajuntaments en les polítiques de promoció econòmica. El text denuncia que la reforma de l’administració local "restringeix les competències" del món local i "aporta incertesa". El president de l’ACM, Miquel Buch, l’ha titllat de "disbarat" i ha emplaçat als ajuntaments a presentar recursos d’inconstitucionalitat. De la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, creu que les lleis que promou el govern espanyol representen una "involució" i "és un motiu més per convèncer els ciutadans que la proposta de construir estructures d’estat pròpies és lògica".
En el marc de la jornada ‘El futur de les polítiques locals en promoció econòmica’, el president de l’ACM, Miquel Buch, ha donat a conèixer el ‘Manifest d’Igualada’, un document que posa en valor les polítiques de promoció econòmica que duen a terme els ens locals tant en les accions sobre les persones, per millorar la seva ocupabilitat; com en les empreses, per millorar la competitivitat; i respecte el territori, per millorar el desenvolupament econòmic, social, sostenible i ambiental. El document també vol mostrar el rebuig de l’administració local a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) del govern espanyol.
El president de l’ACM, Miquel Buch, ha remarcat que els ajuntaments "han de fer front a les lleis d’involució que aplica el govern central i que pretenen retallar els serveis que estem prestant als ciutadans". Segons Buch, els 947 ajuntaments que hi ha a Catalunya han invertit més de 200 milions d’euros els darrers tres anys en polítiques per generar ocupació i, per tant, ha dit, "el compromís que tenen els consistoris cap a la reactivació econòmica i la generació d’ocupació és indiscutible". Per Buch, la nova llei és un "disbarat" perquè "promou municipis de primera i de segona". 
Davant d’aquest fet, Buch ha instat a tots els ajuntaments del país a presentar recursos d’inconstitucionalitat per portar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local al Tribunal Constitucional. "Estem en aquest camí i crec que arribarem als mínims per aconseguir-ho, però hi hem de ser tots per plantar cara al govern espanyol", ha remarcat el president de l’ACM. Alguns ajuntaments del país com el de Sant Cugat, La Seu d’Urgell i Igualada ja han aprovat en els respectius plens municipals unir-se al recurs d’inconstitucionalitat de la LRSAL. 
De la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, que ha estat l’encarregat d’inaugurar la jornada organitzada per l’ACM, ha posat sobre la taula que les lleis que està promovent el govern espanyol, des de la reforma de la llei de l’avortament, passant per la llei Wert, la reforma elèctrica i, en aquests moments, la LRSAL "formen part d’una voluntat premeditada de deconstrucció del que va ser el pacte constituent i de l’estat de les autonomies". 
Segons Puig, "val la pena fer-hi front des d’una perspectiva global i és un motiu més que ens ha de donar prou arguments per convèncer a la majoria de ciutadans que el què es proposa el país és lògic". Pel conseller, l’ambició del país de tenir estructures d’estat "no només és un tema emocional i passional", sinó que "respon a una visió pragmàtica per tenir instruments que ens permetin garantir la recuperació econòmica i lluitar contra l’atur". 
A més, el conseller també ha aprofitat l’ocasió per destacar que "s’està treballant molt decididament amb els governs locals i la Generalitat per aprofitar la incipient recuperació econòmica, que en els propers anys ens portarà a disminuir l’atur i generar llocs de treball". Segons Puig, en comarques com l’Anoia es comença a veure aquesta recuperació, tot i que "amb contrastos", però "tenim indicadors que hi ha gent que està tornant a tenir confiança en el futur". "Per primer cop en sis anys comencem a veure que hi ha sectors que s’havien deslocalitzat -com el tèxtil, l’automoció o la metal·lúrgia- i ara estant tornat a produir a Catalunya perquè s’adonen que aquí s’aposta per la qualitat i la producció s’adapta més a les necessitats de mercat", ha apuntat Puig. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.