Els objectius d’aquesta III Trobada són debatre sobre l’organització municipal per a fer front al desenvolupament de les polítiques públiques de memòria.
Imatge de la trobada. Foto: Aj. Torredembarra.
Treball en comú dels ajuntaments de la Xarxa Mai Més per fer polítiques públiques de memòria i de prevenció del feixisme. Aquest és el treball que duen a terme les quaranta persones de catorze administracions locals i diferents entitats que participen avui a la III Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més, que impulsa l’Amical de Mauthausen i altres Camps, i que ha estat convocada pels ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet i Torredembarra.
La Trobada s’ha iniciat amb la benvinguda del regidor d’Educació de Torredembarra, Jordi Solé; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga. També hi pren part com a ponent Jordi Guixé, director de l’Observatori Europeu de la Memòria i es presenten diferents experiències municipals de memòria per part de Xesco Montañez, de l’Ajuntament de Sant Boi; Fina Ferrando, de l’Amical; Mercè Rosich, regidora de Manresa; Alfred Boluda, regidor de Xàtiva, i Begoña Floria, tinenta d’alcalde de Tarragona.
Els objectius d’aquesta III Trobada són debatre sobre l’organització municipal per a fer front al desenvolupament de les polítiques públiques de memòria. Organització política, suports tècnics, pressupost, programes, etc. Sobre els espais de memòria de les ciutats (monuments, plaques, nomenclàtor carrers, etc.).; sobre la definició, ordenació i difusió dels recursos didàctics, i les experiències municipals al servei dels tècnics i electes municipals. I el Treball en Xarxa i la coordinació intermunicipal, i el suport municipal als centres de secundària per poder arribar als joves. En aquesta trobada ha destacat la presentació del Recull Municipal d’Experiències del grup de treball de coordinació municipal de la Xarxa i el Banc de Recursos sobre memòria històrica de l’Amical de Mauthausen.
La cloenda de la III Trobada ha anat a càrrec de l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, s’ha dut a terme al parc de Cal Llovet, on el juny passat es va descobrir una placa d’homenatge al torrenc deportat pels nazis, Esteve Cañellas, que va morir al camp de concentració de Gusen. En aquest espai, s’ha inaugurat el mural dissenyat pels alumnes de Batxillerat Artístic de l’Institut Torredembarra amb imatges al·legòriques dels deportats, els camps de concentració i l’esperança de la pau.
A la tarda, està previst que visitin el refugi antiaeri de la plaça de la Font i el Patronat Antoni Roig.