L’anàlisi de les dades dels darrers Cercles de comparació intermunicipals d’escoles bressol i de música, en què han participat 34 i 38 municipis respectivament, evidencien la qualitat dels serveis i l’esforç municipal per mantenir-los.
Els Cercles de comparació -impulsats per l’Àrea de Coordinació i Govern Local de la Diputació de Barcelona, conjuntament, en aquest cas, amb Educació- busquen la millora de la prestació i la gestió de serveis municipals mitjançant la seva avaluació.
El Cercle de comparació intermunicipal d’escoles bressol mostra una satisfacció molt elevada dels pares (8,7 sobre 10). Per altra banda, també fan palesa una caiguda de la demanda (el 2013 el nombre de sol·licituds per plaça vacant és d’1,4, en canvi, al 2009 era de 2) associada en gran mesura a la disminució de la natalitat i a un elevat índex d’atur. La despesa corrent per alumne al 2013 se situa en 5.397 €, xifra indicativa de l’esforç per mantenir la qualitat del servei per part dels municipis.
Pel que fa al Cercle de comparació intermunicipal d’escoles de música, les dades mostren que la demanda es manté estable i la valoració dels usuaris puja fins al 8,3. El cost per alumne s’ha reduït en un 29,1% des del 2008 i enguany se situa en 1.423 €. Tot i això, l’aportació que han de realitzar els ajuntaments augmenta a causa de la disminució de l’aportació de la Generalitat.
Als tallers de millora, celebrats al juny i juliol, es va facilitar el programari Qlickview que permet realitzar anàlisis dels resultats obtinguts en totes les edicions dels cercles, tant de forma individual com comparada amb altres participants. Aquest programari extreu informes de forma molt intuïtiva i visual, i permet la consulta de diverses dades d’entorn municipals.
Els municipis participants van rebre les seves dades comparades amb la mitjana intermunicipal, el que facilita una anàlisi dels seus punts forts i de les oportunitats de millora. Aquest any, la innovació metodològica introduïda en el taller d’escoles bressol que realitza la comparació de cada municipi amb el grup de referència escollit pel propi municipi, ha permès analitzar els factors d’èxit dels seus indicadors més destacats.