24.02.17 – BARCELONA • Barcelonès

Els alcaldes demanen mandats més llargs per poder materialitzar projectes

0
290

Un dels temes que ha generat més consens entre els càrrecs electes que han participat en el procés de debat GovernsLocals.cat és la proposta d’allargar les legislatures dels ajuntaments.


Fotografia de la jornada. Foto: Gencat
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, que ha presidit la tercera jornada celebrada al Monestir de Poblet, ha afirmat que “l’objectiu d’allargar els mandats municipals a 5 o 6 anys és poder disposar de més temps perquè les propostes electorals puguin portar-se a la pràctica”, així com garantir l’estabilitat en la governança. Borràs ha comentat que la limitació de mandats electorals d’un mateix alcalde ha estat una altra qüestió debatuda, però sempre tenint en compte criteris fonamentals, com ara la dimensió dels municipis.
Una altra demanda recollida ha estat la possibilitat de facilitar mecanismes per poder mancomunar serveis i recursos humans, especialment per als municipis petits, i així poder comptar amb més eines per estalviar recursos i millorar la competitivitat.
Els representats dels cent trenta-dos municipis, les sis comarques i les dues entitats municipals descentralitzades de la demarcació de Tarragona, han debatut  també sobre la simplificació dels nivells de l’Administració local, així com les necessitats específiques dels municipis turístics, que requereixen dimensionar la prestació de serveis en funció de l’estacionalitat.
Un dels aspectes reivindicats és la manca de recursos per cobrir tots els serveis que presten els municipis. En aquest sentit, els càrrecs electes han demanat competències compartides i l’establiment de mecanismes que defineixin bé la seva viabilitat, així com la forma en què s’han de finançar les competències pròpies i les delegades. Han aprovat que cal una millora del finançament que augmenti els ingressos actuals, com també repensar els impostos que recapten els municipis per tal d’introduir-hi altres figures.
Altres punts tractats han estat el rebuig a fusionar municipis i el requeriment de més formació per als funcionaris per donar compliment als requisits de la llei de transparència. També s’ha apuntat la necessitat d’un codi de conducte de càrrecs electes i de treballadors públics, així com la possibilitat de fomentar més eines de participació activa per part de la ciutadania.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.