18.10.11 – MADRID

Els alcaldes nuclears decideixen “congelar” les relacions amb el govern espanyol fins després de les eleccions

0
333

Madrid (ACN).- La comissió directiva de l’Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) ha decidit "congelar" les relacions amb el govern espanyol fins després de les eleccions del 20 de novembre davant la inexistència d’un pronunciament de l’executiu sobre la ubicació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. Els alcaldes han analitzat la reunió de la setmana passada amb el secretari d’Estat d’Energia, Fabricio Hernández, i han lamentat que el ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, no hagi respost a la seva "preocupació" per la gestió dels residus nuclears. L’AMAC també ha criticat el tancament de la central de Garoña i les mancances dels plans d’emergències.

Els alcaldes han reiterat la seva incomoditat amb la manca de decisió sobre el MTC després que l’executiu de Madrid obrís una convocatòria sol·licitant candidats per albergar-lo "per, després de deixar-los sols durant tot el procés defensant sense suports una instal·lació que és d’interès general i suportant la pressió mediàtica, política i social, no prendre cap decisió". De fet, la reunió amb Hernández pretenia obtenir una resposta de Sebastián al respecte, que no ha arribat. "Això era d’esperar, després de la indiferència i insensibilitat mostrada des del govern durant tot el mandat cap als municipis amb centrals nuclears", ha assegurat l’entitat en un comunicat.

Aquest és el principal motiu que ha portat a l’AMAC a congelar les relacions amb l’Estat fins després de les eleccions del 20 de novembre, amb la perspectiva que, guanyi qui guanyi, es produirà canvi de govern amb el qual hauran de sondejar una possible nova sensibilitat al respecte. Però no l’únic, segons argumenten,.

En aquest sentit, l’AMAC també ha reprovat la gestió governamental d’aquest últim mandat en matèria nuclear. D’una banda, carrega contra la decisió de l’executiu de tancar la nuclear de Garoña (Burgos) el 2013, "desoint l’informe del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que permetia a la central operar deu anys més de forma segura". També retreu "l’absoluta ineficiència" dels plans econòmics vinculats al tancament de la central i de la ja clausurada José Cabrera a l’hora de generar ocupació i dinamitzar l’economia d’aquestes zones.

L’altre gran cavall de batalla dels alcaldes vers l’Estat és en matèria de protecció civil, àmbit en el qual, asseguren, es continua efectuant una política de subvencions per pal·liar les deficiències dels plans d’emergència en lloc d’establir un compromís "ferm" amb el món local en matèria de formació, comunicació i simulacres, "que garanteixi una operativitat plena dels mateixos en cas d’emergència".

Per tot plegat, els alcaldes ja han advertit al nou executiu que surti de les urnes que "millori la sensibilitat cap als problemes del món local en relació amb l’energia nuclear, entenent que és necessari un compromís ferm amb la seguretat que redundi en una major eficàcia dels plans d’emergència nuclear i també un compromís amb el desenvolupament de les zones nuclears que han perdut, o perdran durant els pròxims anys, la seva principal activitat econòmica".

D’altra banda, la mateixa comissió directiva de l’AMAC s’ha reunit aquest dimarts al matí amb el ple del CSN per presentar als nous directius i rebre informació sobre les proves de resistència a les nuclears espanyoles, així com sobre la situació de la zona afectada per l’accident atòmic de Fukushima.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.