El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost (dreta), i el secretari de Medi Ambient i sostenibilitat, Josep Enric Llebot.
El catalans han mantingut el nivell de recollida selectiva de residus durant el 2011, amb un lleuger increment interanual del 0,4%, però s’ha reduït gairebé un 3% la generació de deixalles, segons l’informe anual de l’Agència de Residus de Catalunya. L’any passat es van generar més de 4 milions de tones de residus al país, de les que el 40,93% es van recollir selectivament. La caiguda del consum i els furts de deixalles han fet baixar un 10% la recollida selectiva de paper i cartró, i gairebé un 3% la de vidre, mentre que la recollida de la fracció orgànica i d’envasos s’ha estancat per sota de l’1%. També creix la tendència al tractament de la fracció resta en detriment del dipòsit i la incineració.
Els catalans han generat 2,4 milions de tones de fracció resta, la brossa no classificada que va al contenidor gris, quantitat que representa el 59,07% del total. D’aquesta fracció resta, el 35,7% es tracta per separar-ne els materials aprofitables, un percentatge que el 2010 només representava el 21,4%. La resta s’envia a incinerar (20%) o a dipòsits controlats (44,3%).
Els catalans llencen l’altre 41% dels residus als contenidors de recollida selectiva. La recollida de fracció orgànica ja s’estén a 724 municipis catalans i ha representat el 24,7% del total. El paper i cartró ha sumat el 24,6% de la recollida selectiva, seguit del vidre (10,9%), els envasos lleugers (8,2%), la poda (6,3%), i els altres residus (25,2%), com les piles, els medicaments, o els aparells elèctrics, entres d’altres.
"Molta feina per fer" per acostar-se a nivells europeus
"Hi ha molta feina a fer encara. Volem que Catalunya s’acosti a la mitjana europea, que es troba en el 60% de residus recollits selectivament, lluny de la mitjana espanyola que està en el 22%", ha explicat el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost.
Així mateix, la reducció de gairebé el 3% de la generació de residus, juntament amb el lleuger augment de la població, ha fet que la ràtio de generació hagi caigut fins als 1,48 quilos per habitant al dia, un 3,29% menys que durant l’any anterior. Això ha permès que s’assoleixi un any abans l’objectiu de reduir un 10% aquesta ràtio en relació al 2006.
L’activitat industrial va generar 3,9 milions de tones de residus, una xifra lleugerament inferior als anys 2010 i 2009. D’aquests residus, el 78,8% es dedica a la valorització i la resta es destina a la deposició controlada o la incineració. Tot i que la indústria ha baixat el reciclatge un punt percentual en relació a 2010, el sector "és qui fa millor la feina en percentatge d’aprofitament dels residus", ha declarat el director de l’ARC. A això hi contribueix la xarxa d’empreses dedicades a la gestió de residus industrials, que ha augmentat fins les 888, un 33% més respecte l’any 2007, tot i la crisi.
Els residus de la construcció i la demolició han caigut fins els 3,2 milions de tones, un 9% menys en relació a 2010 i gairebé un 71% menys en relació a 2006, quan es va assolir el seu màxim. El 50,5% d’aquests residus es destinen a plantes de reciclatge i triatge, i alguns d’aquests materials han servit per la construcció de la nova terminal del Port de Barcelona.