10.06.13 – TORTOSA • Baix Ebre

Els consells del Baix Ebre i el Montsià volen estalviar més d’1 MEUR amb un ens únic per gestionar politiques ambientals

0
396

La gestió unificada començarà a funcionar el gener de 2014, suposarà la desaparició de cinc consorcis i oferirà una cartera de serveis basada en la demanda dels ajuntaments

Els consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià posaran en marxa, a partir de gener de 2014, un nou ens únic per a la gestió de les polítiques ambientals locals que ha de permetre estalviar 1 milió d’euros anual respecte el funcionament de l’estructura actual. La nova entitat, de titularitat pública i en la qual, inicialment, no hi participen els consells de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre -que havien pres part en les negociacions prèvies-, estarà estructurada en quatre àrees oferint serveis que demandin els ajuntaments i siguin "viables econòmicament". Bona part de la menor despesa provindrà de la reducció de costos en la gestió de l’abocador de Mas de Barberans, un cop acabada la seva ampliació.
 
Els presidents dels organismes comarcals, Lluís Soler, del Baix Ebre, i Joan Martín Masdéu, del Montsià, han comparegut públicament per donar a conèixer oficialment l’acord de creació d’aquest nou ens, la negociació del qual s’ha allargat durant mesos i ha estat esperonada per les demandes de diversos partits polítics del territori. Finalment, però, seran únicament aquestes dues comarques les que impulsin l’entitat, en primer instància, tot i que ja han estès la mà a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta a poder formar-ne part.
 
D’acord amb l’estudi que els consells haurien encarregat a una empresa que ha fet un treball similar per a la Cerdanya i l’Alt Urgell, la fusió dels diversos consorcis i serveis ambientals podria suposar, en aquest cas, un estalvi de costos d’1.045.000 euros. Bona part d’aquesta xifra, més de 800.000 euros, provindria de la "gestió integral dels residus" de les dues comarques, un cop es posi en marxa aquest estiu l’ampliació de l’abocador de Mas de Barberans (Montsià).
 
En aquestes instal·lacions ampliades passarien a dipositar els seus residus els municipis de totes dues comarques -actualment, el Baix Ebre hi aboca només unes 9.000 de les seves 25.000 tones actuals: la resta va a Tivissa (Ribera d’Ebre) o altres abocadors privats-. Actualment, els dos consells canalitzen una despesa municipal en aquest concepte per sobre dels 3 milions d’euros.
 
La mateixa filosofia per intentar reduir costos s’aplicaria en un futur en la recollida d’escombraries, que no seria inclosa en la gestió del nou ens fins el venciment dels actuals contractes en vigor que manté cada consell, fins d’aquí un any i mig. Els prop de 250.000 euros d’estalvi total restant provindrien de la reorganització i optimització del funcionament de la resta de serveis. 
 
Així, tot i la voluntat de "mantenir" els serveis -s’han evitat referències a possibles retallades de personal- desapareixeran com a entitats jurídiques cinc figures en marxa en aquests moments: l’actual Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (Code), els dos consorcis comarcals de gestió de residus així com els d’espais com la Serra de Cardó-Boix i la Serra del Montsià serien subsumits pel nou ens. Martín ha precisat que l’activitat del Code, que en molts casos ha presta serveis a la gestió de la recollida, a més de control de plagues, entre d’altres, aconsellava la seva inclusió en el nou organisme per "aprofitar les economies d’escala". 
 
Serà, d’acord amb Soler i Martín Masdéu, un ens de titularitat pública, amb nom i personalitat jurídica encara per definir, però amb la seu física ubicada al Montsià, per compensar la presència de l’abocador en aquesta comarca. La seva activitat s’estructurarà en quatre grans àrees: salubritat pública -que inclourà els tractaments de la mosca negra o el mosquit que fa el Code-; gestió de residus; assistència tècnica en temes de planificació, protecció civil, eficiència energètica, cartografia o sanejament; entorn natural i territori -amb aspectes de gestió forestal i dels espais muntanyosos abans citats-.
 
El contingut d’aquests departaments s’articularà a partir de l’establiment d’una "cartera de serveis" que acordaran els alcaldes dels municipis amb les seves demandes, en un marc de "viabilitat i sostenibilitat econòmica", segons Soler. La definició d’aquesta cartera serà la primera fase del projecte, amb voluntat de tancar la integració en la gestió dels residus abans de finals d’any. De moment, Ribera d’Ebre i Terra Alta -que en la qüestió de les escombraries van conjuntament amb el Priorat- no en formaran part, tot i que Soler ha destacat que l’àmbit referencial del nou ens seran les Terres de l’Ebre amb voluntat d’oferir als diferents ens locals del territori -però també de més enllà- que signin convenis per a la prestació de serveis puntuals.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.