Barcelona • Barcelonès

Els electes tenen “sensació de ser adolescents” demanant permís als funcionaris

0
3644

Secretaris i interventors municipals fan front als reptes d’atraure talent i gestionar més controls

Barcelona, 23 de novembre

En pocs anys, la intel·ligència artificial podria ocupar-se “del 90% de les funcions d’intervenció i  tresoreria” donant la possibilitat a secretaris i interventors a fer “activitats gerencials i de més valor”, ha anticipat aquest matí el Dr. Joan Anton Font, secretari general de l’Ajuntament de Tarragona. Això podria resoldre algunes de les tensions entre secretaris, interventors i alcaldes, sempre i quan es fes una “aposta pel talent”, segons ha dit.

Juntament amb Font, alcaldes, representants del municipalisme i funcionaris habilitats han participat en un col·loqui titulat “Alcaldies, secretariats i intervencions, crònica d’una convivència”, que ha tractat diversos reptes d’una relació no sempre fàcil entre ambdues figures.

Marta Felip, antiga alcaldessa de Figueres i actual secretària general de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries-Empuriabrava, ha dit que uns i altres “comparteixen passió pel món local” i que, per aquest motiu, “acostumen a tenir una bona relació professional”. No obstant, en alguns casos es produeixen tensions.

Per exemple, Meritxell Budó, alcaldessa de La Garriga i presidenta de l’Associació Catalana de Municipis, i Marçal Ortuño, alcalde de Torelló i vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya, han coincidit en dir que molts electes senten que no poden complir els compromisos adquirits amb la ciutadania per culpa dels criteris tècnics, l’excés de prudència, o la manca d’agilitat atribuïble a secretaris i interventors. Ortuño referia una “sensació de ser adolescents demanant permís als pares per tornar tard a casa, cada cop que ens trobem davant dels funcionaris” i Budó deia que de vegades sembla que “el món vagi a dues velocitats: la del sector privat i la de l’Administració. I això fa que el país no pugui avançar”.

Com a causes del fenomen, s’ha esmentat la sobrecàrrega de treball i l’escassedat de persones amb condició d’habilitats nacionals disponibles a Catalunya. Només un 39% de les 1.566 places d’habilitats al país estan ocupades per persones efectivament habilitades, segons ha dit David Rodríguez, Secretari de Governs Locals i de Relacions amb l’Aran de la Generalitat de Catalunya.

L’augment dels controls legals també ha estat assenyalat. En aquest sentit, Font ha explicat que “alguns interventors i secretaris actuen com actuen perquè estem en un món de responsabilitat penal i comptable”.

El diàleg s’ha celebrat a la seu del CSITAL de Barcelona (Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració local de Barcelona), amb la presència del seu vicepresident, Francesc Fernàndez, el qual ha destacat que la d’avui ha estat la “primera vegada” en què es celebrava un diàleg d’aquestes característiques amb punts de vista no sempre alineats.

En l’apartat de les solucions, Rodríguez ha explicat que, com a solució per sortir del pas, la Generalitat ha establert una borsa d’interins que preveu “celebrar proves durant el proper mes de gener”. Igualment, ha anunciat la posta en marxa d’un servei de mediació entre alcaldes i habilitats, que “quedarà a disposició dels ajuntaments que ho necessitin” a partir de l’any vinent. D’una o altra manera, cal buscar maneres d’atraure talent a les administracions públiques, segons que han dit els participants.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.