La teulada de la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, a Sant Boi, amb plaques fotovoltaiques. Foto: CEDIDA.

Els equipaments municipals es tapen amb plafons solars

0
135

Cada cop més ajuntaments instal·len plaques fotovoltaiques a les cobertes d’espais com ara escoles i centres cívics

Arrenca més tímidament la creació de comunitats energètiques formades per administracions, ciutadania i empreses

Veure teulades amb plaques fosques que recullen l’energia del sol és cada vegada més freqüent a les nostres ciutats, tot i que Catalunya està a la cua de l’Estat pel que fa a la generació d’energia renovable. Segons l’informe de l’Observatori de les Energies Renovables de Catalunya, el 2023 es van fer 42.004 instal·lacions solars fotovoltaiques d’autoconsum, i al final de l’any el total n’era de 100.971. L’observatori calcula que les instal·lacions solars fotovoltaiques d’autoconsum redueixen en un 1,8% la demanda elèctrica a Catalunya. Les 100.971 instal·lacions, sobre teulades d’edificis, sumen en total una capacitat de 869,3 MW.

En aquest increment de plaques solars a les cobertes hi estan tenint un paper important els ajuntaments, com posa en evidència l’aposta creixent per la col·locació d’instal·lacions aprofitant les teulades d’equipaments municipals. I no només els consistoris. Diferents esglésies s’han sumat a l’energia solar d’autoconsum. A la ciutat de Lleida ja se n’han instal·lat a set esglésies. La parròquia de Sant Cebrià, a Barcelona, en va ser pionera el 2019. També la catedral de Terrassa és autosuficient energèticament aprofitant els raigs de sol. Entre altres, les esglésies del Prat de Llobregat, les de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè, s’han afegit a l’autoconsum a partir de l’energia solar.

Aquestes últimes es van unir, el novembre passat, a l’Energia del Prat, la comunitat local que va impulsar l’Ajuntament el 2023 i que està formada pel consistori, l’associació d’usuaris i entitats i empreses locals. L’Ajuntament es va encarregar de la infraestructura i l’energia que es genera a les parròquies es cedeix a aquesta comunitat local, que dona al seu torn una part de l’energia a les esglésies i la resta la distribueix a llars i comerços de la ciutat deltaica.

Continuar llegint

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.