22.11.11 – EL PRAT DE LLOBREGAT • Baix Llobregat

Els espais protegits del delta del Llobregat han quedat petits, segons SEO/Birdlife

0
385

El Prat de Llobregat (ACN).- Les zones protegides del Delta del Llobregat han quedat petites. És el diagnòstic de la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO/Birdlife), que des dels anys noranta fa un inventari de les àrees importants per als ocells. La UE s’orienta amb inventari per establir quins paratges cal protegir. Aquest any l’entitat ha revisat l’àrea que va delimitar al delta llobregatí el 1992. Des de llavors s’han ampliat el port i l’aeroport i per contrarestar-ho, SEO/Birdlife ha ampliat l’àrea a protegir. Ara entitats ecologistes demanen que la nova proposta serveixi de base per ampliar les reserves naturals. I adverteixen que, si no se segueixen els requeriments de SEO/Birdlife, poden perillar subvencions europees.

L’àrea important per als ocells (IBA, acrònim del seu nom en anglès, Important Bird Areas) que SEO/Birdlife va fer el 1992 al Delta del Llobregat incloïa la desembocadura del riu Llobregat antiga, els terrenys de la Ricarda i els del Remolar-Filipines.

La nova proposta d’IBA, que la Societat Espanyola d’Ornitologia ja ha aprovat, connecta tots aquests espais solts i inclou, a més espais com Can Trabal, l’última zona agrícola de l’Hospitalet, i la llera del riu des de Molins de Rei fins al mar, entre d’altres.

“La nova proposta connecta les àrees protegides i els dóna un coixí amb àrees seminaturals que funcionen com a camps de conreus o erms semiabandonats però que donen servei a les espècies dins de les reserves i tenen valor per elles mateixes”, ha explicat José Garcia, vicepresident de Depana, tot afegit que, per exemple, la terrarola és una espècie que viu al delta però es reprodueix en aquests camps, i no a les zones protegides. També s’inclou “un baluard molt important que és tot el riu Llobregat”, ha afegit Garcia, tot recordant que allà és on viuen, per exemple, les camesllargues.

Un exemple de com nous espais han esdevingut importants per a les aus després de les ampliacions del port i l’aeroport és la illa del Molí de Ca l’Arana: es tracta d’un pedaç de terra que va quedar al mig de la nova llera del Llobregat quan aquest fou desviat. Des de l’any passat s’hi assenta la gavina corsa, una de les espècies més protegides de la Mediterrània Occidental, i hi cria: a Catalunya només ho fa a l’Ebre i en aquesta illa, que no està protegida. Ara està inclosa en la IBA.

“El catecisme” dels espais que cal protegir

Les propostes de SEO/Birdlife no serveixen per establir directament els espais naturals, però la UE usa les IBA per orientar-se, amb criteris científics, a l’hora d’avaluar si un Estat membre protegeix suficientment els espais importants per a les aus.

D’aquesta forma, l’IBA del 1992 incloïa un total de 2.200 hectàrees, de les quals poc més de 900 estan protegides en l’actualitat. Unes altres 600 van desaparèixer a partir del 1998 com a conseqüència del desviament del riu Llobregat i les obres d’ampliació del port i de l’aeroport.

Es tractava de zones no protegides, però que servien com a coixí a les reserves. I ha estat per contrarrestar la seva desaparició que SEO/Birdlife ha modificat l’IBA, que ara inclou 3.500 hectàrees, un 60% més que abans. Això vol dir que, si abans el percentatge d’espais protegits a l’IBA era del 60%, ara és tan sols del 28%.

“Aquest inventari no és d’obligat compliment, però la Comissió Europea l’utilitza com a criteri per saber si els Estats tenen protegides totes les àrees que són adients”, ha explicat García, que ha il·lustrat: “és com el catecisme, la Bíblia, del que s’ha de protegir”. “No és obligat que totes aquestes àrees es protegeixin, però el que està molt clar és que si només hi ha protegit un 25% d’elles el que vol dir és que les zones naturals del Delta del Llobregat estan insuficientment protegides”, ha interpretat.

Els ecologistes adverteixen que poden perillar subvencions europees

Per això, l’entitat que vicepresideix, amb d’altres que també defensen el Delta del Llobregat com Salvem Can Trabal, de l’Hospitalet, o Salvem Oliveretes, a Viladecans, ja han demanat a la Generalitat que ampliï els espais protegits.

I adverteixen que, si no ho fa, la UE pot resoldre que Catalunya no protegeix suficientment les zones importants per a les aus, com ja va passar amb el Canal Segarra-Garrigues, recorda García. Això podria fer perillar subvencions europees per a infraestructures projectades en aquest territori, afegeix.

“Si vols rebre diners, has de complir els criteris de la UE”, ha recordat García, tot afegint que “aquí tenim obres que estan en aquesta situació i que afecten àrees de l’IBA, i estic pensant en el corredor mediterrani”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.