Els impactes de la calor sobre la salut: com està Europa de preparada?

0
37

La setmana passada, la Comissió Europea i l’Agència Europea de Medi Ambient van organitzar un seminari web sobre la preparació d’Europa per a les onades de calor, on es van presentar les conclusions clau de la sessió informativa “Monitoring heat impacts on health in Europe”.

Divendres passat (29 de novembre), la Comissió Europea i l’Agència Europea de Medi Ambient (AEE) van unir esforços per presentar un seminari web sobre els impactes de la calor en la salut. Aquest esdeveniment va començar amb el fet sorprenent que el 95% de les víctimes mortals associades a extrems meteorològics i climàtics registrades a Europa entre 1980 i 2023 estaven relacionades amb onades de calor.

El seminari web, amb l’objectiu de presentar les conclusions clau de la sessió informativa “Monitoring heat impacts on health in Europe” de l’AEMA, va continuar explorant els diferents nivells de comprensió de la calor extrema i les onades de calor als Estats membres de la UE.

“La calor s’ha convertit en la cara humana del canvi climàtic”

Oliver Schmoll, Organització Mundial de la Salut (OMS)

Per què és important controlar els impactes de la calor sobre la salut?
La sessió informativa de l’EEA va mostrar com la calor s’està convertint en un perill per a la salut més gran i més greu, ja que Europa continua experimentant temperatures d’estiu rècords i onades de calor de llarga durada. Al seu torn, això provoca un augment de l’aparició d’estrès per calor, esgotament per calor, cop de calor i complicacions per afeccions mèdiques preexistents, que de vegades condueixen a la mort prematura. Això també significa que la calor és responsable d’una pressió considerable sobre els sistemes sanitaris europeus.

A més, les altes temperatures seguiran augmentant, i fins i tot en escenaris optimistes, s’espera que 100 milions de persones a la UE i al Regne Unit experimentin onades de calor extremes anualment a finals de segle.

Tanmateix, tal com va explicar l’expert de l’OMS Oliver Schmoll, els efectes sobre la mortalitat són menys greus si s’estableixen i s’apliquen plans d’acció per a la salut de la calor (HHAP). Naturalment, la qualitat dels plans d’acció entre els estats membres varia i sovint no tenen una protecció adequada per a les poblacions més vulnerables.

Vigilància de la calor a Europa
Europa ha estat pionera en la vigilància de la calor, amb molts països europeus amb més de deu anys d’experiència en el tema, fins i tot França va començar el 2004! Actualment, 20 dels 38 països de l’Espai Econòmic Europeu controlen els impactes de la calor sobre la salut i tres països addicionals estan desenvolupant sistemes de control de la salut de la calor. 21 d’aquests també tenen plans d’acció per a la salut de la calor, i altres quatre instituts nacionals de salut pública estan desenvolupant HHAP.

No obstant això, malgrat l’activació dels HHAP per part de molts països europeus durant l’estiu del 2022, van demostrar ser només parcialment efectius, tal com confirma l’estimació àmpliament acceptada de més de 60.000 morts relacionades amb la calor.

Què hi falta?
L’informe de l’AEE acaba amb les seves principals conclusions i oportunitats d’actuació. Aquests inclouen l’establiment de sistemes de vigilància dels impactes de la calor sobre la salut, el desenvolupament posterior dels HHAP centrats en els grups vulnerables, l’intercanvi de coneixements i, finalment, l’actuació a nivell europeu.

Mathilde Pascal, de Santé Publique France, va destacar que cal un sistema paneuropeu de predicció, no només per produir dades, sinó també per assegurar-nos que ens comuniquem correctament. Joan Ballester, de l’Institut de Salut Global de Barcelona, ​​va expressar aquesta mateixa necessitat: és vital tenir metodologies comunes entre països, no només per quantificar, sinó també per entendre quina és la càrrega real de la calor a l’estiu.

Llegiu tot l’informe per obtenir més informació i estigueu atents a la propera campanya anual del Pacte d’Alcaldes!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.