Segons la sentència del Tribunal Constitucional 204/2016, qualsevol jutge podrà deixar d’aplicar una llei autonòmica si hi ha alguna llei estatal semblant que s’hagi aprovat posteriorment
Fins ara, els jutges havien de dur al TC qualsevol llei autonòmica quan dubtessin si era constitucional, però ara podran directament no tenir-la en compte i aplicar directament la llei estatal.
Tal i com afirma Josep Costa, professor de Teoria Política de la Universitat Pompeu Fabra i que ha situat el tema en l’agenda pública a través de Twitter, la conseqüència d’aquesta mesura judicial és “una subordinació de les lleis autonòmiques a les estatals en un sentit que mai no s’havia admès”.
— Josep Costa (@josepcosta) 8 de agosto de 2017
Així mateix, Costa destaca que aquest canvi en la doctrina jurídica ve precedit per una sentència anterior, la 102/2016, i ressalta el punt de vista de la magistrada del TC Adela Asúa, qui considera que la decisió de l’alt tribunal menysté la sobirania de les autonomies.
Especial esment mereix el contundent vot particular de l’exvicepresidenta Adela Asúa, que denuncia la subordinació de les lleis autonòmiques pic.twitter.com/3SwIroCjjB
— Josep Costa (@josepcosta) 8 de agosto de 2017