Cornellà del Terri (ACN).- Els Mossos d’Esquadra han intensificat els patrullatges durant els enterraments per prevenir robatoris a les esglésies gironines. Sobretot als pobles, durant aquestes cerimònies hi ha molts cotxes aparcats al voltant de les parròquies i els lladres aprofiten la missa per robar les pertinences que hi ha als vehicles. Per això, els mossens informen els agents i des de les comissaries es coordinen patrulles. "La sola presència dels mossos evita que els lladres s’aprofitin d’aquests moments tristos", explica mossèn Marc Farré, rector de Cornellà del Terri. El Bisbat també recomana protegir les relíquies amb vitrines o reixes i de fet, ja hi ha esglésies que tenen alarmes o fins i tot càmeres de seguretat.
Tot i que el botí que se’n puguin endur no sigui quantiós, les esglésies tampoc se salven de rebre la visita dels lladres. Els pispes aprofiten la celebració de les misses per barrejar-se entre els fidels (molts d’ells, gent gran) i robar-los la cartera quan van a combregar o mentre escolten el sermó i no tenen els ulls fixats en les pertinences que han deixat damunt del banc.
La caixa de les almoines també és, en ocasions, un altre objectiu dels lladres. Els delinqüents en forcen els panys -o si no n’hi ha, les obren directament- i arrepleguen els diners que han deixat els feligresos. A les comarques gironines, un dels darrers casos detectats va ser a Camprodon (Ripollès), on els mossos van detenir tres joves que s’havien dedicat a peregrinar per ermites i esglésies d’on en robaven les almoines.
Per prevenir aquests tipus de robatoris, els Mossos d’Esquadra recomanen als fidels vigilar sempre les seves pertinences quan assisteixin a missa (sobretot, les bosses de mà en el cas de les ancianes). A més, també demanen als mossens que buidin la caixa de les almoines després de cada ofici.
En els darrers mesos, a més, els agents també han reforçat el patrullatge a l’exterior de les esglésies gironines durant la celebració d’enterraments. Sobretot, al voltant de les parròquies de poble i les ermites. I és que s’han detectat lladres que, aprofitant que durant l’estona que dura la missa hi ha molts cotxes d’assistents a l’ofici aparcats pel voltant, es dediquen a forçar panys i rebentar els vidres dels vehicles per robar-ne el que puguin de l’interior.
Planificar la vigilància
Una de les comarques on es porten a terme aquests patrullatges és al Pla de l’Estany. "Els mossens de la comarca, quan saben que han d’oficiar una missa per un enterrament, s’adrecen a comissaria el dia abans i ens ho comuniquen; a partir d’aquí, planifiquem les patrulles", comenta el sergent Moisès Abellí, de la comissaria de Banyoles.
Durant l’ofici, els Mossos d’Esquadra -tant d’uniforme com de paisà- fan alguna passada per l’exterior de l’església per descartar la presència d’aquests pispes.
"Tenim acordat amb els mossens que ens avisin en aquests casos; a més, si en algun altre moment veuen algun cotxe que els sembla sospitós pels voltants de les parròquies, també ens truquen", concreta el sergent. I hi afegeix: "Els delinqüents no tenen consciència de res, i si veuen una ocasió, l’aprofitaran".
Sempre avisem
"Aquí, quan hi ha enterraments, sempre avisem els Mossos d’Esquadra, i la seva sola presència evita aquest tipus de robatoris", explica mossèn Marc Farré, el rector de Cornellà del Terri (Pla de l’Estany). I hi afegeix: "Sap greu que s’aprofiti un moment trist d’una família per fer un robatori d’aquest tipus".
A més de l’església de Cornellà del Terri, mossèn Marc Farré també és el capellà d’altres parròquies i ermites, com ara Vilafreser, Ravós del Terri, Riudellots de la Creu, els dos Pujals (dels Pagesos i dels Cavallers) i de Sords. En aquesta darrera església encara recorda com, ara fa uns quatre anys, uns lladres van entrar i, després de regirar tota la rectoria, es van endur un calze de plata daurada.
"Darrerament, en alguna parròquia sí que han intentat entrar a robar-hi cèntims, però aquí mateix a Sords, cada vegada que fem missa, els responsables de l’església s’emporten la col·lecta després de l’ofici", explica el capellà, mentre ensenya la caixa de les almoines buida.
A més, en aquesta ermita, el rector també ha optat per treure el Santíssim (l’Hòstia consagrada) de l’interior del sagrari. "Nosaltres donem més valor al Santíssim que no pas al lloc on es resguarda; per això, per evitar trobar-nos-el escampat per terra si algú entra i remena el sagrari, l’hem tret", concreta mossèn Marc Farré.
En el cas de l’ermita de Sords, la capella on es troben les relíquies del màrtir local està protegida amb una reixa. I és que el Bisbat de Girona, durant les reunions que fa amb els Mossos d’Esquadra i els responsables dels seus tretze arxiprestats, ha demanat als mossens que protegeixin els objectes de valor i les relíquies.
"Aquí a Sords no hi ha cap imatge ni estàtua que tingui molt de valor, moltes de les coses que abans es guardaven a les esglésies ara estan al Bisbat de Girona", comenta mossèn Marc Farré. El rector, però, afegeix que s’han protegit les relíquies i el quadre del màrtir local perquè sí que tenen "valor sentimental per a la gent del poble" i que, si algú se l’emportés, "els sabria greu perquè l’estimen".
Alarmes i càmeres de seguretat
A més de demanar que es preservin les peces de valor amb reixes o vitrines, el Bisbat de Girona també demana als mossens i rectors que tanquin les esglésies i ermites per evitar robatoris. De fet, ja hi ha capellans que han optat per instal·lar alarmes als temples o -fins i tot en alguns casos- càmeres de seguretat. De totes maneres des del Bisbat de Girona s’és molt zelós a l’hora de comunicar quines esglésies i ermites disposen d’aquests dispositius, precisament per garantir-ne la seguretat.
El patrullatge que porten a terme els agents i les recomanacions de seguretat han servit per reduir els robatoris en esglésies durant el darrer any. Al llarg del 2011, aquest tipus específic de delicte va baixar al voltant d’un 12%, segons dades dels Mossos d’Esquadra.