La vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona i presidenta del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Meritxell Budó, ha refermat aquest matí la voluntat del món local de ser «part activa en les polítiques de gestió de l’acollida de persones refugiades, de forma coordinada amb les entitats i el Govern de Catalunya».
«Els municipis tenen un contacte directe i continu amb les persones migrades i refugiades; els hem de donar el poder de parlar i els hem d’escoltar», ha dit Budó. I ha insistit –referint-se al món local- que «ens cal més reconeixement en les polítiques europees i, també, en els Fons Europeus per a la Integració».
Budó ha expressat aquesta reivindicació, avui, durant la seva intervenció en l’acte de benvinguda al Seminari organitzat per Asil.cat "El dret d’asil a Europa: models i reptes en l’acollida de persones amb necessitats de protecció internacional" -que se celebra al CaixaForum de Barcelona, avui i demà-, al costat de la segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, i del president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, entitat membre de la Xarxa Asil.cat, Miguel Pajares.
Aquest seminari té com a objectiu analitzar i comparar diferents sistemes d’acollida europeus per tal d’avançar cap a la definició d’una política pública en matèria de protecció internacional a Catalunya.
La xarxa Asil.Cat està integrada per ACCEM, ACATHI, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), CentreExil Fundació ACSAR, el PEN Català i SICAR cat-Adoratrius. Té com a ‘objectiu defensar el dret d’asil a Catalunya i els drets de les persones que han patit un desplaçament forçat fruit de greus vulneracions dels seus drets humans. El nostre objectiu és millorar les capacitats d’acollida de la societat catalana.
Meses de concertació, al Moianès
Així mateix, la vicepresidenta quarta, Meritxell Budó i el vicepresident primer, Dionís Guiteras, es van reunir ahir a la tarda amb alcaldes de 10 municipis del Moianès per determinar quines són les seves prioritats inversores per a aquest mandat municipal en el marc de les Meses de concertació. Els municipis són: Calders, Collsuspina, Granera, l’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze de Safaja, Santa Maria d’Oló, Castellterçol i Castellcir.