REUS  • Baix Camp

Els municipis se sumen a l’estratègia conjunta contra la nova MAT

0
1975

Representants dels municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès afectats pel traçat d’una nova línia privada de molt alta tensió (MAT), reunits telemàticament dilluns 16 d’agost de 2021, van veure bé participar d’una estratègia conjunta, tal com van acordar fa pocs dies els consells comarcals respectius. El principal acord radica en la redacció, ja en marxa, d’un paquet d’al·legacions conjuntes, atesa la preocupació i perplexitat que ha causat el projecte d’aquesta nova línia elèctrica d’alta tensió, que és una iniciativa privada que respon als interessos econòmics d’un clúster energètic aragonès.

La reunió telemàtica d’ahir va reunir 42 representants institucionals, la majoria alcaldes dels municipis que es veurien afectats per la nova MAT del Camp de Tarragona, les terres de l’Ebre i el Penedès. A partir d’ara, un dels objectius fixats és que tots els municipis afectats pel traçat se sumin a la iniciativa, ja siguin de la demarcació de Tarragona o Barcelona. 

A banda dels alcaldes i regidors, també hi van participar els presidents dels consells comarcals del Baix Camp (Rosa Abelló), Baix Penedès (Joan Sans), Priorat (Xavier Gràcia), Alt Camp (Miquel Mateu), Ribera d’Ebre (Gemma Carim) i Terra Alta (Neus Sanromà). També van assistir-hi representants de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat de Catalunya, entre les quals hi havia Assumpta Farran, directora general de l’Energia de la Generalitat, i Anna Bernadas, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. 

Més enllà de la necessitat de fixar amb celeritat una estratègia coordinada, la reunió ja va servir per presentar un equip tècnic que serà l’encarregat de la redacció d’un paquet al·legacions conjunt. La urgència d’aquesta redacció radica en el fet que va ser el passat 28 de juliol que el BOE (Butlletí Oficial de l’Estat) va publicar el procés d’informació pública de l’estudi d’impacte ambiental i la sol·licitud d’autorització administrativa d’aquest macroprojecte energètic. El termini finalitza el 10 de setembre. L’equip tècnic en qüestió l’integren enginyers industrials, consultors ambientals i advocats especialistes en dret urbanístic, administratiu i local, que comptaran amb la col·laboració de tècnics comarcals i municipals. 

Al marge de “parar el cop” mitjançant un paquet d’al·legacions conjuntes, la trobada va posar de manifest la necessitat de no baixar la guàrdia, atesa la indefensió dels municipis i comarques davant projectes d’aquest tipus, que cal regular i abordar de manera integral. En conseqüència, la reunió va decidir treballar per fixar una estratègia conjunta que, d’una banda, permeti estudiar la viabilitat del projecte i el seu impacte sobre el territori i, d’una altra, proposi solucions i alternatives tècniques, ambientals i polítiques.

Els municipis afectats tan sols a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre són els següents: l’Albiol, Alcover, l’Aleixar, Alforja, Almoster, l’Arboç, Ascó, Batea, la Bisbal del Penedès, Bràfim, Corbera d’Ebre, Duesaigües, Falset, la Fatarella, Gandesa, Garcia, Llorenç del Penedès, Masllorenç, el Masroig, el Milà, Montferri Nulles, Móra d’Ebre, Pradell de la Teixeta, Puigpelat, Riudecols, Rodonyà, Sant Jaume dels Domenys, la Selva del Camp, Vallmoll, Valls i Vilabella.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.