Els museus integrants de la Xarxa de Museus Locals de la demarcació de Barcelona resisteixen la crisi gràcies a un augment del 8,4% dels visitants el 2011 respecte de l’any anterior. La diputada de Cultura de la Diputació de Barcelona, Mònica Querol, ha atribuït aquest augment al públic familiar, ja que, per diversos motius, s’han reduït les visites escolars. L’any passat, els museus locals barcelonins van tenir un pressupost total de 19 MEUR (xifra que situa el pressupost mitjà per museu sobre els 307.000 euros), resultat d’una reducció del 3,5% el 2011 i un 7,6% el 2010. Tot i això, els museus han augmentat un 14,1% els recursos propis, que han superat per primera vegada els 2,5 MEUR en total.
Segons les dades que es desprenen dels indicadors elaborats anualment per la Diputació de Barcelona a partir de les enquestes als museus que integren la Xarxa de Museus Locals, els museus locals barcelonins resisteixen a la crisi i tenen un “futur òptim”, segons la diputada de Cultura de la Diputació de Barcelona, Mònica Querol. Actualment, la xarxa aplega 64 equipaments de 52 municipis de la demarcació de Barcelona que suposen la meitat de la població de la demarcació sense comptar la capital.
L’any passat, els museus locals barcelonins van tenir un pressupost total de 19 MEUR (xifra que situa el pressupost mitjà per museu sobre els 307.000 euros), resultat d’una reducció del 3,5% el 2011 i un 7,6% el 2010. Tot i això, els museus locals barcelonins han incrementat i millorat la seva oferta, ja que l’any passat es van inaugurar set noves extensions i es va incrementar l’oferta d’activitats escolars en un 16,7%. Al mateix temps, es va mantenir l’oferta d’exposicions temporals, 304 en total.
El públic ha respost positivament a aquestes millores ja que s’ha acostat al milió de visitants, 946.061 en concret, xifra que suposa un augment del 8,4% dels visitants el 2011 respecte del 2010, un creixement que la diputada atribueix al públic familiar, ja que l’escolar ha baixat.
Querol ha atribuït l’augment a un “treball extens i potent” per part dels professionals dels museus que han estat “inventant i buscant sortida” per donar resposta als nous públics. “S’està intentant aprofitar de manera òptima tant el capital humà com les eines, això s’està fent bé i anirem a millor”, ha dit.
La diputada ha atribuït la baixada el 2011 de les visites escolars a tres factors: la incorporació de la setmana blanca, la jornada intensiva dels instituts que no permet visites de tot el dia i el fet que dins els claustres escolars “hi hagi professors que no són proclius” a les sortides.
Querol ha dit que es treballa amb l’àrea d’educació per tal d’aconseguir que les visites vagin en augment. A més, ha instat les escoles a visitar els museus locals propis de manera que es puguin combinar amb els horaris intensius i s’abarateixin els costos de les sortides.
Una altra dels factors que han ajudat a capejar aquesta crisi és l’augment en un 14,1% dels recursos propis, que han superat per primera vegada els 2,5 MEUR en total. La taxa d’autofinançament se situa en el 12,9%, el màxim històric des de la creació de la Xarxa de Museus Locals de la demarcació de Barcelona, una xifra que supera la del MNACTEC (4,6%), el Museu d’Història de Catalunya (7,17%) o el Museu d’Arqueologia de Catalunya (8,41%).