Els NextGenerationEU financen la renaturalització urbana: set casos a Catalunya

0
6

Davant d’una situació de crisi climàtica, la Unió Europea continua compromesa amb la transició verda, la promoció d’energies netes o la protecció del medi ambient, entre d’altres. Diversos municipis de Catalunya han dissenyat projectes de zones verdes gràcies al finançament dels fons europeus NextGenerationEU. 

La creació d’aquests espais és molt beneficiosa, ja que no només generen zones d’aire net, sinó que també ofereixen ombra i protecció contra la calor actuant com a refugis climàtics, ajuden a mantenir la biodiversitat i fomenten la convivència i la cohesió social, entre molts altres avantatges.

Alguns dels municipis que s’han beneficiat de fons NextGenerationEU per poder crear zones verdes hi trobem:

Lleida

Escultura dels Camps Elisis de Lleida
©Ajuntament de Lleida

La inversió de 3,7 milions d’euros de fons NextGenerationEU permetrà executar un projecte de set actuacions entre les quals destaquen la “renaturalització” del carrer Riu Ebre, que servirà com a prova pilot per la seva rèplica a altres vies de la ciutat. A més, els fons també s’utilitzaran per posar en marxa la recuperació d’una zona propera al Camp d’Esports com a zona pacificada i refugi climàtic, objectiu que també s’aconseguirà amb la recuperació ambiental del Turó de la Seu Vella. 

Sant Boi

Camí del Parc Mariano on s'hi veuen palmeres, arbustos i arbres alts.
©Ajuntament de Sant Boi

Gràcies al  projecte Sant Boi Respira + Verd (SBR+V), que compta amb la col·laboració de diverses associacions, es podran crear o renovar més de 65.000 m² d’espais verds. Aquests consistiran en la suma de diferents espais enjardinats, eixos arbrats i altres zones que serviran com espai de lleure i activitat física, així com d’ombra i benestar. A més, els fons s’utilitzaran amb una mirada al futur, ja que també per crear una agenda per a la futura renaturalització de la ciutat.

Girona

Camí i alts arbres del parc de la Devesa de Girona
©Ajuntament de Girona

Els projectes GiroNat i La Vora, finançats amb fons europeus, han permès aplicar nous models de sega i de sembra per renovar les zones verdes a Girona. Amb aquesta proposta innovadora, s’aconsegueix més respecte i una millora de la biodiversitat i de la microfauna del sòl. L’Ajuntament de la localitat ha comunicat  que ja s’ha actuat en entorns com l’església de Sant Feliu de Domeny, la Torre de Taialà, el parc Central de Rafel Masó i Valentí i a altres espais verds característics de la ciutat. 

Mataró

Un arbre gran del Parc Central de Mataró
©Ajuntament de Mataró

Mitjançant el projecte Re-Natura, la capital del maresme destinarà 4 milions d’euros provinents dels NextGenerationEU per millorar la biodiversitat i renaturalitzar els espais urbans. Aquesta millora beneficiarà les rieres de Sant Simó i d’Argentona, el Parc Central i el de la Pollancreda, 29 patis escolars i 7 zones verdes. Un tret distintiu d’aquest projecte és que també es destinaran fons a la participació ciutadana, la comunicació i el seguiment d’indicadors, amb l’objectiu de fomentar la implicació de la població.

Tarragona

Parc Francolí de Tarragona, imatge amb arbres, gespa verda i una taula al mig
©Ajuntament de Tarragona

Amb la proposta GreenBelt’26 de renaturalització d’espais urbans i periurbans de l’Anella Verda, l’Ajuntament de Tarragona podrà restaurar els hàbitats del riu Francolí, eliminar de manera extensiva nuclis de canyars, reconfigurar els embassaments i potenciar les franges forestals, entre d’altres actuacions. A més, es preveuen també treballs d’excavació de noves llacunes litorals a la desembocadura del riu Gaià, amb l’objectiu de preservar la fauna i la flora aquàtica. 

Vic

S'observa el riu Ter i un pont que el travessa.
©Ajuntament de Vic

El Centre d’Estudis Mediterranis (CERM) ha treballat els últims anys en el projecte Riberes de Vic, finançat amb 2 milions d’euros provinents dels fons NextGenerationEU. L’objectiu d’aquest projecte és millorar la situació del tram fluvial que travessa la capital osonenca, restaurant els ecosistemes i reduint el perill d’inundacions. Més concretament, els propòsits més recents s’han aconseguit facilitant la circulació constant de l’aigua i eliminant els murs baixos de formigó. 

Reus 

S'observa una rotonda amb abundant naturalesa, com flors, arbres i arbustos.
©Ajuntament de Reus

RENATUReus és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Reus i finançat també amb fons NextGenerationEU. El pla es fonamenta en tres eixos principals, els quals tenen com a objectiu l’impuls d’una infraestructura verda i dinàmica, que fomenti l’increment i la conservació de la biodiversitat, millorant, així, la qualitat de l’habitabilitat als entorns urbans.

Una Europa més verda, digital i resilient

Els fons NextGenerationEU són un instrument de recuperació temporal innovador per donar suport a la recuperació econòmica d’Europa després de la pandèmia de coronavirus i construir un futur més verd, més digital i més resilient. En el conjunt de Catalunya, la xifra d’inversió és de quasi 8.000 milions d’euros, mentre que a les Illes Balears s’acosta als 1.000 milions d’euros.

Més informació sobre els fons Next Genearation EU 

Fons Next Generation a EU prop teu 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.