El municipalisme discuteix sobre la importància de Barcelona com a camp de batalla electoral
El debat nacional tindrà una presència relativa en el discurs dels candidats al maig
Barcelona, 24 de febrer
El debat nacional tindrà un pes variable en el discurs dels diversos partits polítics catalans les properes eleccions municipals. Així ha quedat palès aquest matí en el debat “Eleccions municipals 2023 – Els darrers cent dies” organitzat per la plataforma alcaldes.eu i celebrat al Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Hi participaven els responsables de política municipal d’ERC (Oriol López), PDeCAT (Marc Solsona), Junts (David Saldoni), PSC (David Bote) i Catalunya en Comú (Lluis Mijoler). Per als tres primers, el debat sobiranista seguirà ben viu: “mentre hi hagi represaliats, mancances democràtiques, atacs a la llengua, manca de finançament i les Rodalies no funcionin, caldrà un debat sobiranista arreu”, ha dit Oriol López. David Saldoni coincidia amb López dient que “el Procés i les aspiracions de Catalunya no són alienes als municipis” i Marc Solsona afegia que “la gent té dret a saber què en pensa cada candidatura municipal sobre l’encaix del seu municipi en el país”, ja que molts assumptes “demanen un paper del municipi en el context català”.
En canvi, per a Lluis Mijoler, el debat sobiranista “no té cap sentit, perquè en les eleccions municipals no es parla de solucions de país”. L’alcalde del Prat ha considerat que des de fa uns anys, “el Procés ha envaït qualsevol espai de la política”, però que no se li fa “cap favor a la ciutadania dient-li que les eleccions per escollir alcalde tenen a veure amb les qüestions de caràcter nacional”. Sense entrar directament en la qüestió, David Bote s’ha manifestat partidari de la dicotomia entre les dretes i les esquerres com a “importants” per al debat d’aquests comicis.
Els darrers cent dies
En el que sí hi ha hagut consens és en què el darrer mandat ha estat completament atípic per culpa de la pandèmia i que “ha restat un any i mig de temps d’actuació política”, com ha dit Bote. En aquest sentit, els partits dedicaran els darrers tres mesos de mandats municipals intentant recuperar el temps perdut o, com ha dit l’alcalde de Mataró, “posant la màquina a produir molt ràpidament”.
Cada representant ha plantejat alguna de les tasques a fer en aquests cent dies que manquen fins als comicis de maig. El PSC, per exemple, “afronta la campanya electoral de manera endreçada” i enllaçant “les coses que s’han fet fins ara amb les que es volen fer a partir d’ara”. Per a ERC, “el 28 de maig començarà un cicle d’eleccions que passarà per unes municipals, unes generals a finals d’any i, després, unes europees per acabar, novament, amb unes catalanes”, ha dit Oriol López. “ERC segueix preparant-se pels objectius estratègics de construir una República Catalana”, ha arrodonit.
Per a Junts, l’important “després de 40 anys de democràcia local és apostar per grans consensos, per treballar més enllà del mateix municipi, cosa que és més fàcil de dir que de fer”, ha dit Saldoni. I per a Solsona, representant la plataforma “Àrea Pacte Local”, el que cal “és construir llistes a tot el país, mirant de ser paraigües de gent que vol treballar en projectes municipalistes”. “No som la marca blanca de ningú”, ha afegit.
La batalla per Barcelona
Igualment s’ha discutit sobre la importància de Barcelona com a camp de batalla electoral i sobre l’impacte de la capital com a motor econòmic i social de Catalunya. Com era esperable, cada ponent ha defensat el model proposat pels candidats dels seus respectius partits. Oriol López, per exemple, ha defensat la idea de la “Catalunya sencera” d’Ernest Maragall, mentre que Lluis Mijoler ha recordat que “la política nacional no hauria estat el mateix sense el lideratge d’Ada Colau a Barcelona”. David Bote, de la seva part, ha estimat que la proposta de “la Barcelona del sí” de Jaume Collboni és la “més adequada, perquè el país necessita un motor de creixement important”.
La notícia a altres mitjans