La caiguda de preus de l’electricitat, les gasolines i els viatges organitzats per l’efecte calendari de Setmana Santa redueixen la taxa interanual 1,2 punts
La caiguda dels preus de la llum ha impulsat a la baixa la taxa interanual de la inflació.
La caiguda de preus de l’electricitat, les gasolines i els viatges organitzats, per l’efecte calendari de què la Setmana Santa aquest any ha caigut en març, han enfonsat la taxa interanual de la inflació fins l’1,8%, una taxa que no es veia des del juny del 2010 (1,7%), segons l’Institut d’Estadística espanyol. Els preus van augmentar tres dècimes a l’abril en relació amb el març i la taxa interanual va quedar fixada en l’1,8%, 1,2 punts menys que el març, perquè mentre el 2012 l’electricitat, les gasolines i els viatges organitzats van registrar un increment de preus, aquest any, per contra, els han reduït. A l’estat espanyol, els preus van pujar quatre dècimes i la taxa anual va quedar en l’1,4%.
La caiguda de l’1,2 punt percentuals en un únic mes de la taxa interanual és la més alta fins ara registrada en la sèrie històrica de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) que en termes homologats comença des del gener del 2002.
En l’última presentació del quadre macroeconòmic que va anunciar el govern espanyol el 26 d’abril passat, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ja va advertir que la inflació aquest any podria tancar en l’1% o fins i tot per sota d’aquest percentatge.
Des del més d’octubre de l’any passat, quan la taxa interanual va quedar fixada en el 4,2%, a Catalunya la inflació ha començat una tendència a la baixa fins arribar aquest 1,8% de l’abril. (novembre i desembre 3,6%; gener i febrer 3,3%, març 3% i aquest abril 1,8%).
Tot i aquesta significativa caiguda de la taxa interanual de la inflació a Catalunya, aquest territori segueix amb una de les inflacions més altes del conjunt de l’estat espanyol. Segons les dades de l’INE, la inflació a Catalunya és la segona més alta del conjunt de l’Estat, només superada per Cantàbria, amb una taxa del 2,3%.
En el conjunt de l’estat espanyol els preus van augmentar a l’abril en quatre dècimes i van deixar una inflació anual de l’1,4%, un punt percentual per sota del 2,4% que va tancar la inflació el mes de març. Aquest resultat coincideix amb l’anunciat el 29 d’abril passat pel mateix INE quan va publicar l’indicador avançat. Per trobar una inflació interanual tan baixa a l’estat espanyol cal anar fins el març del 2010, quan es va registrar també el mateix percentatge de l’1,4%.
La inflació subjacent més alta que la general
La inflació subjacent, la que no té en compte els preus dels aliments frescos i dels carburants, s’ha tancat a l’abril en el conjunt de l’estat espanyol en l’1,9%, quatre dècimes per sota del mes anterior, cosa que suposa que per primera vegada des de l’octubre del 2009 aquesta taxa subjacent estigui per sobre de l’índex general.
Taxa interanual
La cistella de grups que expliquen millor l’enfonsament de la taxa interanual a nivells del juny del 2010, quan va registrar una taxa de l’,1,7% a Catalunya, són l’habitatge, on s’inclou l’evolució dels preus de les empreses subministradores d’electricitat, que aquest mes d’abril han vist caure els preus 1,4%, mentre que l’any passat van augmentar l’1,8%.
Els components de la cistella del transport, bàsicament els carburants i els lubricants, també han influït en la caiguda espectacular de la taxa interanual. Aquest mes d’abril els preus d’aquest grup han caigut l’1%, deixant una taxa interanual negativa del -1.7%, mentre que l’abril de l’any passat van augmentar l’1,3% i van fixar una taxa interanual positiva del 5,7%.
Per últim, l’efecte calendari de què Setmana Santa hagi caigut aquest any en el mes de març, contràriament a l’any passat que va ser a l’abril, ha fet que la comparació de preus sigui a la baixa i explica que aquest mes d’abril la cistella d’oci i cultura, on s’inclouen els viatges organitzats, hagi recollit les rebaixes i les ofertes de preus que es registren un cop finalitza un període de vacances.
Així, aquest mes d’abril, els preus de la cistella d’oci i cultura han caigut -0,6% deixant una taxa interanual del 0,4%, mentre que l’any passat en aquest mateix mes els preus van augmentar 1,4% i la taxa interanual va quedar en el 0,7%.
Els productes de begudes alcohòliques i tabac també han influït en la disminució de la taxa interanual com a conseqüència de l’estabilitat de preus del tabac que s’ha registrat aquest mes d’abril mentre que l’any passat els preus van augmentar en el mateix període.
El sector de les empreses de telecomunicacions també han influït a la baixa perquè mentre aquest abril les ofertes de les companyies de mòbils han anat a la baixa, l’any passat van anar a l’alça.
Variació mensual
El comportament a l’alça dels preus de l’abril en relació amb el març, el que explica l’evolució intemensual, s’ha vist condicionat pel final de la temporada de rebaixes d’hivern i l’inici de la temporada d’estiu, cosa que ha fet que la cistella de vestit i calçat hagi augmentat els preus en un 10,4%, i el parament de la llar, vinculat a l’evolució dels preus dels productes tèxtils també hagi augmentat un 0,2%.
Cantàbria i Barcelona amb la inflació més alta
Els preus a les comarques de Barcelona van augmentar a l’abril quatre dècimes en relació amb el mes de març i van fixar una taxa interanual del 2,1%, la més alta de Catalunya i la segona més alta de tot l’estat espanyol, només superada per la comunitat uniprovincial de Cantàbria amb el 2,3%.
Aquesta inflació anual del 2,1% a Barcelona és la mes baixa des del juny del 2010, quan l’IPC de la demarcació de la capital catalana va quedar fixada en l’1,7%.
Girona
Els preus a Girona van augmentar a l’abril dues dècimes en relació amb el març i van deixar un IPC anual de l’1,1%, la segona inlfació més baixa de Catalunya només superada per la demarcació de Tarragona que va registrar una taxa de l’1%.
Aquesta inflació anual de l’1,1% registrada a l’abril a les comarques gironines és la més baixa des del desembre del 2009 quan la taxa va quedar fixada en l’1%.
Lleida
A Lleida el preus a l’abril van pujar tres dècimes i van deixar una inflació anual de l’1,5%, la segona més alta de Catalunya, només superada per Barcelona amb el 2,1%.
Per trobar una inflació més baixa a les comarques lleidatanes cal remuntar-se fins el febrer del 2010 quan aquesta taxa es va situar en el 0,9%.
Tarragona
Per últim, a Tarragona els preus a l’abril van quedar estancats en relació amb el mes de març i la taxa interanual es va situar en l’1%, la més baixa del Principat.
Aquesta inflació anual de l’1% és la més baixa registrada a les comarques tarragonines des del febrer del 2010 quan l’IPC es va situar en el 0,8%.