12.06.13 – MADRID

Els preus augmenten tres dècimes al maig i repunten la inflació quatre dècimes fins el 2,2%

0
262

Els increments de les fruites fresques i de les verdures influeixen en trencar la tendència a la baixa que es va iniciar el novembre passat


Parada de verdures en un mercat.
Els preus han augmentat el maig tres dècimes en relació amb l’abril i han deixat la inflació anual en el 2,2%, cosa que suposa un repunt de quatre dècimes en relació amb el mes anterior, segons l’Institut d’Estadística espanyol. Aquest increment de la taxa anual ha estat provocat pel comportament del cost de les gasolines, els viatges organitzats però especialment pels preus de les fruites i les verdures, que aquest maig han augmentat mentre que l’any passat van baixar. Amb aquest repunt fins el 2,2% es trenca la tendència baixista de la inflació que va començar el novembre. A l’Estat els preus van augmentar dues dècimes i la taxa anual es va situar en l’1,7%, cinc dècimes mes baixa que la catalana.
El repunt de la inflació anual ha suposat una sorpresa perquè s’ha trencat amb la tendència a la baixa que es va iniciar el novembre passat i perquè coincideix amb l’anunci fet per diferents membres del govern espanyol en el sentit de què la inflació aniria baixant fins situar-se per sota de l’1% a final d’any. 
A Catalunya, des del novembre la taxa interanual ha registrat caigudes i estancaments constants. 3,6% el novembre i el desembre; 3,3% el gener i el febrer; 3% el març i l’1,8% a l’abril. Ha estat ara, el maig, amb aquest repunt del 2,2% que conjunturalment s’ha trencat aquesta tendència. 
Fruites i verdures
L’Institut Nacional d’Estadística (INE) explica que la cistella de productes que han influït de manera rellevant en el trencament d’aquesta tendència han estat els aliment i les begudes no alcohòliques i en especial el comportament a l’alça de les fruites i de les verdures fresques. Aquesta cistella ha augmentat els preus en cinc dècimes i han deixat una taxa interanual del 3,6%, mentre que l’any passat els preus d’aquesta cistella van baixar dues dècimes i van fixar una inflació en termes anuals del 2%. 
En el cas de la cistella de transport, on estan incorporats els preus volàtils de les gasolines i dels lubricants, tot i baixar els preus nou dècimes aquest mes de maig en relació amb l’abril, l’impacte ha estat a l’alça en la inflació anual perquè el maig de l’any passat van baixar molt més en concret l’1,7%. 
En el cas de l’oci i la cultura, el comportament dels preus dels viatges organitzats ha estat a l’alça, molt condicionats a les temporades turístiques i al bon moment del turisme de l’estranger. Així, com l’any passat Setmana Santa va caure en el mes d’abril, el maig els preus dels viatges organitzats van caure molt més que aquest mes de maig, que s’han quedat estancats i amb una taxa anual del 2,2% mentre que l’any passat els preus van caure en aquesta cistella 1,8% i van fixar una taxa anual del 0,6%.
Els preus que han neutralitzat aquest repunt anual de la inflació han estat únicament els de les cistelles de begudes alcohòliques i tabac i l’habitatge. Totes les altres 10 cistelles que formen part de l’IPC han ajudat a consolidar aquest repunt de la inflació. 
Variacions mensuals
En relació amb el comportament mensual dels preus, únicament el transport ha vist com baixaven el preus, un 0,9%, mentre que tots els altres augmentaven amb l’excepció de les parcel·les de l’habitatge, oci i cultura, ensenyament i altres béns i serveis que han tingut un comportament pla en l’evolució dels preus. 
La cistella que ha vist augmentar més els preus en termes mensuals és el vestit i el calçat, amb un 2,9%, condicionat al comportament dels preus de la temporada de primavera i estiu, seguit dels aliments i begudes no alcohòliques que arrossegat pel preus de les fruites i verdures fresques i de les patates han augmentat el 0,5%.
Inflació subjacent
La inflació subjacent, la que no té en compte en el seu càlcul els preus dels aliments frescos i de les gasolines, ha quedat fixada el maig en el 2% en el conjunt de l’estat espanyol, una dècima per sobre del registre de l’abril. 
Demarcacions
Barcelona continua sent la demarcació de l’estat espanyol amb la inflació més alta. Amb el 2,2% aquest mes de maig només està superada per la comunitat de Cantàbria, que marca una inflació anual del 2,8%, la més alta de tot l’Estat. 
Els preus a Barcelona van augmentar el maig en tres dècimes en relació amb el mes d’abril i van deixar una inflació anual del 2,5%, quatre dècimes més que la taxa interanual del mes anterior i tres dècimes per sobre de la mitjana catalana. 
Girona
En el cas de Girona, els preus es van quedar estancat el maig en relació amb l’abril i la taxa interanual es va situar en l’1,4%, tres dècimes més que la inflació anual registrada el mes passat (1,1%) i vuit dècimes per sota de la mitjana catalana. 
Lleida
A les comarques lleidatanes els preus del mes maig van augmentar de tres dècimes deixant una inflació anual de l’1,9%, quatre dècimes més que l’1,5% que es va registrar el mes d’abril i tres dècimes per sota de la mitjana catalana. 
Tarragona, la inflació més baixa
Per últim, a Tarragona els preus van pujar una dècima amb una taxa anual de l’1,3%, la més baixa del Principat i que està tres dècimes per sobre del registra de l’abril que va quedar en l’1%. La inflació a Tarragona ha estat nou dècimes per sota de la mitjana catalana. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.