28.03.13 – LA GRANADELLA • Garrigues

Els rendiments econòmics de les centrals eòliques als municipis depenen del tipus d’impostos i convenis aplicats

0
383

Unes 120 persones assisteixen a la presentació de l’estudi ‘Impacte econòmic de l’energia eòlica a escala local a Catalunya’ celebrat a La Granadella


Molins de vent a La Granadella (Garrigues)
Els rendiments econòmics de les centrals eòliques als municipis no tenen relació amb la distribució geogràfica sinó amb els tipus d’impostos aplicats i els convenis signats. És la principal conclusió de l’estudi ‘Impacte econòmic de l’energia eòlica a escala local a Catalunya’ que s’ha presentat aquest dimecres a La Granadella (Garrigues) en un acte que ha reunit unes 120 persones. L’informe, realitzat per Sergi Saladié, professor del Departament de Geografia de la URV, afirma que els discursos de la Generalitat són "poc concrets" en relació als beneficis econòmics que les centres eòliques representen per als municipis i en relació a l’impacte laboral que tenen a escala local.
L’estudi, realitzat entre el mes d’abril de 2012 i el mes de març, ha analitzat després d’una dècada de funcionament de les centrals eòliques a Catalunya els rendiments econòmics i laborals que aquestes representen per als municipis on estan implantades.
Aquest estudi ha permès conèixer, a través de la informació aportada pels diversos ajuntaments, l’impacte dels ingressos procedents de les centrals eòliques en els pressupostos municipals, la procedència (via impostos obligatoris i via convenis) d’aquests ingressos, la tipologia de convenis existents entre les empreses promotores i els ajuntaments, els percentatges dels beneficis de les centrals eòliques que recauen en els municipis o si els ingressos que reben els municipis presenten una correlació geogràfica entre les diverses comarques.
A més ha permès comparar les repercussions reals de les centrals eòliques en els municipis amb els discursos teòrics que sobre els beneficis de les centrals eòliques han fet les administracions públiques i els promotors eòlics durant tot el procés d’implantació. 
En aquest sentit, l’estudi ha comprovat que no hi ha una clara correlació entre la distribució geogràfica de les centrals eòliques i els rendiments que aquestes aporten als territoris. Les diferencies entre els rendiments d’unes i altres centrals rauen més en els tipus d’IBICE que tenen aplicats cada municipi, en si estan actualitzats els elements de les centrals que han de tributar a través d’aquest impost, els tipus d’IAE, així com en els tipus de convenis que tinguin signats cadascun dels municipis amb les respectives empreses promotores/explotadores de les centrals eòliques.
Per altra banda, sosté que els discursos de les administracions públiques, en concret de la Generalitat de Catalunya, són poc concrets en relació als beneficis econòmics que les centrals eòliques representarien per als municipis. A més, assenyala que els promotors eòlics a través de diverses publicacions sí que han fet explícits els beneficis econòmics que teòricament podrien rebre els municipis que acullin centrals eòliques. Així, subratlla que hi ha clares diferencies entre els potencials beneficis econòmics que els promotors establien en les primeres publicacions, clarament superiors, respecte a les darrers publicacions, que estableixen quantitats inferiors.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.