El vicepresident del partit al Bundestag, Axel Schäffer, recomana pactar un "repartiment just dels diners" i evitar "un govern central que digui a les regions què fer"
El vicepresident dels socialdemòcrates alemanys al Bundestag, Axel Schäffer.
El partit socialdemòcrata alemany (SPD) veu la independència de Catalunya com "un risc" però donaria suport a la celebració d’un referèndum per raons democràtiques. En una entrevista a l’ACN, el vicepresident de l’SPD al Bundestag, Axel Schäffer, assegura que l’Estat hauria d’oferir a Catalunya més autonomia "si la gent ho vol" perquè un model territorial més proper al federalisme alemany "podria ajudar" a frenar l’independentisme. Schäffer, diputat pel Rin del Nord-Westfàlia, admet que la independència total espanta Berlín pel seu possible efecte contagi. "Nosaltres no volem tenir un estat separat a Baviera", assegura el parlamentari.
Per Axel Schäffer, que va ser eurodiputat durant els noranta i seu al Bundestag des de l’any 2002, la independència de Catalunya o d’Escòcia seria un maldecap per Alemanya i la Unió Europea. Amb tot, Schäffer es mostra partidari de la celebració d’un referèndum, que creu que haurien de promoure per raons democràtiques els partidaris del ‘no’ a la independència.
"La raó pel referèndum ha de ser l’estabilització de la democràcia, i no el suport pel separatisme", defensa aquest diputat, una de les principals veus de l’oposició alemanya en Afers Europeus. Segons ell, consultes com les que proposen Catalunya i Escòcia, o el referèndum per la permanència del Regne Unit a la UE, són "alhora" opcions polítiques "legítimes i arriscades".
"Estic molt a favor que Catalunya continuï a Espanya com una part molt important", diu el diputat socialdemòcrata, que admet que prefereix "no pensar" què haurien de fer Alemanya i la UE si la independència es materialitza perquè creu que caldria "tornar a demanar" l’adhesió a la Unió. Schäffer advoca per intentar millorar les relacions entre Catalunya i Espanya amb més autonomia i relació fiscal més beneficiosa.
"Alemanya, igual que Àustria i Bèlgica, som estats federals, i crec que una major regionalització en estats membres com Espanya o el Regne Unit podria ajudar, si la gent ho vol i hi decideix a favor. Però no seria beneficiós, en última instància, tenir estats diferents i separats a Escòcia i Catalunya", explica.
En aquest sentit, el socialdemòcrata advoca per "un repartiment just dels diners i dels problemes" a través de pactes democràtics "i no amb un govern central que digui a les regions el que han de fer". "Les regions han de poder decidir, com ho fem a Alemanya, de forma federal", assegura Schäffer que critica que alguns governs vulguin impulsar "decisions nacionals en contra de les decisions regionals".