Un centenar de treballadors del transport per carretera organitzen piquets informatius a l’interior i exterior dels molls
Un transportista encén una bengala aquest dijous el matí en el piquet informatiu organitzat a l’accés al Port des del carrer 3 de la Zona Franca.
Al voltant d’un centenar de transportistes s’han desplegat aquest dijous des de primera hora del matí a l’interior i l’exterior del Port de Barcelona, amb motiu de la vaga convocada avui i demà per CCOO i UGT de Catalunya en defensa de la negociació col·lectiva. Organitzats en piquets informatius, un dels grups més nombrós ha tallat des d’un quart de set del matí i durant aproximadament una hora l’accés a la zona dels molls des del carrer 3 de la Zona Franca. Els transportistes en vaga reparteixen fulls informatius entre els conductors i paren als transportistes de mercaderies perquè s’uneixin a la vaga. Les mobilitzacions transcorren, fins el moment, sense cap incidència destacada.
Cap a les vuit del matí s’ha desplegat un destacat dispositiu policial antidisturbis dels Mossos d’Esquadra i també agents de la Guàrdia Urbana per regular el trànsit i controlar els transportistes en vaga, que es manifestaven en aquest punt. La circulació de vehicles s’ha anat regulant de forma intermitent, causant cues a les vies de l’entorn de la Zona Franca i la ZAL.
L’objectiu dels piquets informatius és explicar la situació que viu el sector del transport de mercaderies tant al conjunt de la ciutadania com sobretot a la resta de treballadors del sector que no s’han sumat a la vaga. En aquest sentit, els sindicats han organitzat també piquets a l’interior dels molls del Port per pressionar als transportistes a les entrades de les principals de les empreses de mercaderies instal·lades a l’interior de les instal·lacions portuàries. En cap cas però, i segons com han transcorregut la vaga en les primeres hores del matí, s’ha impedit a cap transportista treballar.
Els sindicats però recorden que si el sector ha decidit anar a la vaga és perquè temen que la intenció de la patronal és acollir-se al decret aprovat pel govern espanyol del PP en el marc de la reforma laboral que fixa la ultraactivitat dels convenis a partir del 7 de juliol. "Tenim el conveni col·lectiu vençut des del 2010 i des d’aleshores, ja fa gairebé dos anys i mig que la patronal ens està sometent a un bloqueig de la negociació col·lectiva", ha dit a l’ACN Carlos Pellejero, responsable d’Acció Sindical del Sector de Carretera de CCOO.
Des dels sindicats recorden que actualment el sector del transport de mercaderies per carretera dóna feina, a la demarcació de Barcelona, a d’entre 25.500 i 27.000 persones. Uns treballadors que podrien, afegeix Pellejero, veure les seves condicions laborals "desregularitzades" i perdre els avantatges salarials, d’antiguitat i de jornada de treball obtingudes en les negociacions col·lectives dels últims trenta anys.