100 vots en contra i només 59 a favor de l’última proposta de la direcció, que plantejava rebaixar a 60 els acomiadaments
Una treballadora d’Ercros votant després de l’assemblea d’aquest dijous al migdia a Flix.
Els treballadors de la planta d’Ercros de Flix han rebutjat de forma clarament majoritària l’última proposta de la direcció que rebaixava a 60 el nombre d’acomiadaments que preveia inicialment l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO). L’oposició a l’oferta de l’empresa ha sumat finalment 100 vots, per només 59 a favor, cinc vots en blanc i un de nul. La plantilla considera que l’acceptació dels termes que proposava la direcció no garanteix l’estabilitat dels llocs de treball a curt i mig termini . Amb aquesta decisió, Ercros podria ara per aplicar l’ERO inicial que preveia suprimir la línia de producció de clor de la planta de Flix i mantenir únicament 45 treballadors en actiu.
Amb l’inapel·lable resultat de la votació sota el braç, el comitè d’empresa traslladarà aquest divendres al matí a la mesa de negociació de Madrid, en l’última sessió de converses per pactar l’ERO, la negativa de la plantilla de Flix a acceptar les condicions de l’empresa. Això, probablement, podria suposar que la direcció d’Ercros acabi aplicant l’ERO inicial, que preveia 135 acomiadaments i la pràctica liquidació de l’activitat a la planta de la Ribera d’Ebre, que únicament mantindria la producció de fosfat bicàlcic.
"Hem aconseguit el que teníem en ment: estàvem ja acomiadats des de la presentació de l’ERO i hem continuat igual. Hem dit no al plantejament de l’empresa sent conscients del que pot representar", ha argumentat a la sortida de la votació el treballador d’Ercros i regidor de CiU a l’Ajuntament de Flix, Sergi Fernàndez. La plantilla, doncs, no veu en aquesta proposta una garantia de permanència durant els pròxims anys. "Posant sobre la taula una rebaixa de sou del 10%, quan l’empresa té dificultats i seria salvavides, fa malpensar. L’empresa vol tancar: trigarà més o menys", ha reblat .
Els representants dels treballadors, que durant les últimes setmanes han negociat a Madrid amb la companyia, han acceptat esportivament el resultat aclaparador. "L’assemblea ha decidit quin camí havia d’emprendre", ha evidenciat el president del comitè d’empresa d’Ercros a Flix, Francesc Xavier Garcia. Tot i assumir el sentit de la votació, els representants sindicals han defensat la seva tasca negociadora "fins l’últim segon" amb l’objectiu de "minimitzar al màxim els acomiadaments". "No ens sembla bo -l’acord-, però era l’únic que teníem sobre la taula", ha indicat.
Defensa sindical de l’acord amb l’empresa
El coordinador estatal de CCOO a Ercros, Jesús Ribera, ha recordat que aquesta proposta d’acord hauria permès, assumint les mínimes pèrdues de llocs de treball, que el gruix de la plantilla continués en actiu "mentre l’empresa no tingués dificultats" malgrat la data d’extinció prefixada per a l’activitat de fabricació de clor: l’any 2018, quan està previst que entri en vigor la normativa europea que prohibirà la producció amb cel·les de mercuri que es fa a la planta de Flix.
"Estem satisfets d’haver passat de 45 llocs de treball a 119, no per la gent que deixàvem en el camí", ha matisat Ribera, per qui l’acord donava un marge de treball a les administracions per trobar alternatives al teixit industrial i als treballadors. Malgrat tot, el responsable sindical considera lògic el sentit d’una votació atesa la "càrrega social" que representa la pèrdua de 60 llocs de treball al municipi. "No és una cosa qualsevol i l’empresa tampoc sembla que se n’acabi d’adonar", ha afegit.
Caldrà veure, però, aquest mateix divendres, si l’empresa reitera aquesta voluntat o, cas poc probable, decideix fer marxa enrere i rebaixar els acomiadaments. El fet que la negociació de Flix s’inscrigui dins de l’ERO estatal podria acabar suposant també un gir, en el cas que la resta de centres de treball afectats acabin optant majoritàriament per acceptar l’acord.
En el cas que s’executin els 135 acomiadaments inicialment previstos aquests serien comunicats dins dels pròxims quinze dies. Els treballadors afectats, segons la nova reforma laboral, rebrien 20 dies per any treballat amb un topall de dotze mensualitats. La pretensió inicial de l’empresa era aplicar-lo al llarg de dos anys fins a finals de 2014. La possible impugnació judicial de l’ERO passaria per demostrar que la causa no està suficientment justificada o no s’han complert els requisits procedimentals.
De moment, els treballadors continuen mantenint vigent la vaga indefinida que van iniciar el passat diumenge a la nit a la planta de Flix com a mesura de pressió. "Volem veure què fem demà -aquest divendres- quan tornem de Madrid, quines accions emprenem", ha subratllat el president del comitè d’empresa d’Ercros a Flix, Francesc Xavier Garcia.
Conegut el sentit de vot de l’assemblea de treballadors, l’alcalde i els regidors de l’Ajuntament de Flix han decidit suspendre la vaga de fam que mantenien des de dimarts al vespre en suport a la plantilla. Sense entrar a valorar el resultat, l’alcalde, el socialista Marc Mur, ha mostrat el seu "respecte" a "l’expressió lliure dels treballadors" i ha recordat, en conseqüència, que el conflicte continua "vigent".
S’obre la via política
Per a l’alcalde, però, el fet que s’hagi esgotat la via laboral obre ara, novament la possibilitat de la negociació política per intentar desbloquejar la situació. En aquest sentit, ha explicat que aquest dijous al matí s’ha posat ja en contacte amb el Govern per explorar noves estratègies de pressió i negociació amb l’empresa després que la Generalitat "intentés jugar un paper i no se la va deixar mediar".
"Seria bo, com deia el seu president -d’Ercros, Antoni Zabalza- que podia parlar amb les administracions a partir del dia que fa 30 -de negociacions- dilluns estaria en condicions de parlar amb l’Ajuntament i la Generalitat. Ningú pot pensar que pel fet que s’hagin acabat els terminis el poble de Flix es conformarà amb el resultat que vulgui aplicar Ercros. Una cosa és la via laboral i l’altra la política, de la reivindicació i la protesta que entenem que continua perfectament vigent", ha argumentat.
Mur ha reiterat que la proposta d’Ercros és "injusta" i suposa un "cost molt elevat" per al poble. També ha criticat que la companyia es negui a pactar reduccions salarials a canvi de mantenir la plantilla. "Això tomba el seu argument que és un tema de costos", ha afegit.
Risc de factura social
Mentre els regidors abandonaven la vaga de fam a les dependències municipals, un grup de veïns i afectats desmuntava el campament improvisat a la plaça de l’Església. Han passat dues nits a la intempèrie en solidaritat amb els treballadors i la corporació municipal. Creuen que la lluita encara no ha acabat i que caldrà mantenir el nivell de tensió ben alt. Són conscients que la decisió dels treballadors podia suposar un evident risc de fractura per a Flix.
"Si firmem i se’n van seixanta, com ens mirarem pel poble? És millor tots o ningú, mirar-nos tot a la cara que barallant-nos. És un poble petit i ens coneixem. Tinc confiança amb l’alcalde i cartutxos n’hi ha per a seguir", ha manifestat Teresa Adell, qui considera que el vot positiu hauria malmès l’estratègia que ha mantingut el poble durant les últimes dona. "Si no plantem cara, tots els cartells de solidaritat són un bluff. Si hi ha gent per fer-ho, continuarem plantant cara: que ens treguin a puntades de peu i vinguin els grisos, que és el que saben fer", ha clamat Simó Santamaria.