Els nivells d’ocupació han estat molt asimètrics a Catalunya amb una mitjana general de l’entorn del 75%
Barcelona (ACN).- Una Setmana Santa avançada amb més fred i neu a les pistes d’esquí han canviat la tendència del turistes que aquest any ha optat per anar a destins de muntanya i a l’interior abandonant les opcions de platja i del litoral, segons les primeres valoracions dels gremis i establiments hotelers de les diferents demarcacions catalanes. La major part de l’ocupació s’ha fet sense reserva i molt a última hora cosa que constata que les famílies han esperat fins a l’últim moment per prendre la decisió d’anar a la platja o a l’interior. Tot i que l’ocupació ha estat molt asimètrica, a l’entorn del 60% en zones de platja, i ocupacions fins el 100% a algunes zones de muntanya, la mitjana general ha fregat el 75%.
Les comarques centrals del Principat s’han vist beneficiades per aquesta tendència d’optar per la muntanya i l’interior que s’ha imposat a última hora. La mitjana d’ocupació que s’ha registrat ha fregat el 80%, amb comportaments molt desiguals per comarques. L’estada dels turistes s’ha concentrat com a la major part de Catalunya entre el Dijous Sant i el diumenge.
Comarques centrals: un 80% al Beguedà
L’ocupació dels hotels i les cases rurals del Berguedà i l’Osona ha estat asimètrica, segons les diferents fonts consultades. En general, però, els diferents empresaris indiquen que l’ocupació s’ha concentrat entre els principals dies de la Setmana Santa, entre el dijous i aquest diumenge, contràriament a la resta de dies que han estat ”molt fluixets”.
Antoni Boronat, president del gremi d’Hoteleria i Turisme del Berguedà fixa l’ocupació mitjana a l’entorn del 80%. Per Boronat, el fet de tenir aquest any una Setmana Santa molt avançada i el fet de què hagi coincidit amb gruixos de neu importants a la major part de les pistes d’esquí han estat factors rellevants per tenir aquest bon resultat.
Boronat creu que si la Setmana Santa hagués caigut dins de dues o tres setmanes, amb menys fred, i sense gruixos de neu, el resultat hagués estat molt més negatiu perquè la tendència de les famílies s’hagués dirigit cap a les zones de platja.
Menys despesa que l’any passat
En relació amb el comportament d’aquests turistes en el moment de gastar i consumir, Boronat afirma que el consum ha estat ”més baix” que l’any passat i s’observa que en general les famílies es mirant molt a l’hora de gastar perquè està ”espantada” per la llarga conjuntura de recessió que viu l’economia.
El president del gremi del Berguedà diu que aquest dissabte, que va ser un dia assolellat i amb bona temperatura, podies observar pels carrers moltes famílies passejant però sense cap intenció de gastar.
Alguns establiments hotelers han fregat el 100% d’ocupació perquè de manera conjuntural han rebut visites de grups procedents d’altres comunitats autònomes que els han salvat la Setmana Santa, com així ha passat en determinats hotels de la capital d’Osona.
En tot cas, segons diferents fonts consultades, la resta de dies de la Setmana Santa, entre dilluns i dijous, l’ocupació va estar sota mínims. En relació amb el cap de setmana anterior a l’inici d’aquesta festivitat i la previsió per al cap de setmana pròxim és que siguin ”extraordinàriament” baixos en ocupació.
En el cas de la comarca de Solsona, el gremi d’hoteleria xifra l’ocupació entre dijous i diumenge d’aquesta Setmana Santa entre el 90% i el 100%. La resta de dies d’aquesta festivitat han estat fluixos en ocupacions de l’entorn del 60%.
Lleida, Alt Pirineu i Aran
Les comarques de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran han complert les previsions d’ocupació de la Setmana Santa que es situaven a l’entorn del 80% entre el Divendres Sant i el Dilluns de Pasqua. La Federació d’Hostaleria de Lleida calcula que la xifra s’ha complert amb alguns pics del 85% tant a les zones d’esquí com al turisme rural de la plana de Lleida, que per Setmana Santa atrau a nombrosos visitants.
Entre setmana l’ocupació ha estat, com es preveia, del 35%. A partir de dimarts vinent el 45% de les places hoteleres de l’Alt Pirineu no estaran disponibles amb motiu de l’inici de la temporada baixa que dura, en aquest cas, fins que comenci l’estiu.
El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Serrano, ha explicat que tot i que les xifres d’ocupació són bones “sense la crisi haurien estat superiors i en molts casos s’hauria fregat el 100% tenint en compte que el Pirineu ha viscut una temporada d’esquí molt bona i amb qualitats de neu extraordinàries”.
Ara la demarcació de Lleida entra en temporada baixa, ja que l’arribada del bon temps beneficia sobretot les zones de platja. Durant la primavera gairebé la meitat d’hotels, sobretot els ubicats a les zones d’esquí, tancaran portes. Els propers ponts, com el de l’1 de maig (amb el dia 2 festiu a Madrid) o el cap de setmana llarg de la segona Pasqua (festiu a Barcelona), seran de poca influència al Pirineu, que fixa els ulls en l’estiu moment en què es recupera l’activitat turística a les zones de muntanya.
Girona i Costa Brava
La neu i la platja han estat, un cop més, les destinacions més escollides durant aquesta Setmana Santa a les comarques gironines. El fet que totes les pistes d’esquí han estat obertes amb bona neu i quilòmetres per a la pràctica de l’esquí ha fet millorar les xifres previstes i els hotels de la Cerdanya i el Ripollès han arribat al 75% i 70% d’ocupació durant la segona part de la Setmana Santa, mentre que els establiments de la Selva litoral han arribat fins al 85%.
Els allotjaments de turisme rural han aconseguit fregar el 90% d’ocupació a la Cerdanya, Garrotxa i la Costa Brava. Tot i el mal temps, les reserves d’última hora han ajudat a mantenir les mateixes xifres de l’any passat.
Tot i la pluja que ha fet acte de presència durant aquesta Setmana Santa, el bon estat de la neu i les ganes de platja han fet que les comarques gironines hagin mantingut xifres d’ocupació similars a les de l’any passat. Les comarques de la Cerdanya, el Ripollès, Garrotxa i la Costa Brava han registrant les ocupacions més altes entre el 70% i 85%.
Des de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines ressalten que molts hotels han decidit arrencar la temporada durant aquests dies festius. Al litoral gironí, han obert un 80% de tots els hotels possibles, unes xifres que coincideixen amb les dels darrers anys. A Girona ciutat i a la zones de muntanya han estat disponibles tots els establiments. Això fa que, en global, a la demarcació s’hagin ofert entre un 85% i un 90% de les habitacions de tots els establiments. Segons dades de la federació, a comarques gironines hi ha 4.500 establiments i un total de 79.100 places hoteleres.
Famílies i parelles entre 40 i 50 anys
Per comarques, la Selva ha arribat al 80% d’ocupació seguida de la Cerdanya amb un 75%, el Ripollès amb un 70%, la Garrotxa amb 65% i Girona ciutat i l’Alt Empordà amb una mica més de la meitat de les habitacions plenes. Com és habitual per aquestes dates, la majoria dels turistes han estat famílies amb criatures i parelles d’entre 40 i 50 anys procedents de la demarcació de Barcelona i rodalies. “Del total dels visitants un 80% han estat nacionals, una part d’ells d’arreu d’Espanya, i un 20% turistes francesos, alemanys, anglesos i belgues”, ha detallat la portaveu de la federació, Marina Figueras.
A grans trets, els dies amb més ocupació han estat des de dijous fins a diumenge ja que, entre setmana, els hotels s’han quedat mig buits. Seguint amb la tendència dels últims anys, la gran majoria dels visitants han passat entre dues i tres nits a les comarques gironines i s’ha notat una reducció de la despesa que fan els visitants.
Pel que fa al turisme rural, han superat les xifres dels hotels membres de la federació i a la Cerdanya han arribat a fregar el ple absolut. Tant al Ripollès com a la Cerdanya i a la costa s’ha arribat al 90% mentre que la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Gironès s’han quedat al 80%. “Estem satisfets perquè tot i el mal temps les reserves s’han mantingut, la gent no ha fallat”, ha assegurat el president de l’Associació de Turisme Rural, Ramon Corominas.
Tot i així, des de l’entitat ressalten que els dies entre setmana, de dilluns a dijous, els allotjaments s’han quedat gairebé buits amb ocupacions que oscil·laven entre el 20 i el 40%. “Es nota que els turistes retallen, no surten a sopar o dinar fora i tampoc passen tants de dies i menys entre setmana”, ha assenyalat Corominas.
Des de l’associació ressalten que les reserves d’última hora han ajudat a mantenir les previsios. “El temps ha estat dolent, no hi ha hagut volta de full, però sembla que els turistes han respost”, ha conclòs el president de l’associació.
Tarragona i Costa Daruada
La Setmana Santa en dates primerenques ha suposat una davallada del 10% en l’ocupació a la Costa Daurada, que s’hauria quedat entre els 60 i el 65%, lluny del gairebé 70% de l’any passat. En canvi, les cases rurals i els allotjaments de les comarques d’interior de la demarcació de Tarragona han registrat millors xifres d’ocupació, amb pics de fins al 95%.
A diferència d’altres anys, la major afluència de visitants s’ha concentrat durant el llarg cap de setmana, entre el passat dijous i fins a aquest dilluns. Tant els hotels de la costa com les cases rurals han registrat pitjors xifres que les de 2012. La demarcació segueix atreient per aquestes dates turisme de proximitat.
La llunyania de la Setmana Santa amb la temporada estiuenca no ha acabat d’afavorir el turisme de la Costa Daurada. Aquest any, un 10% menys dels hotels de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda no han obert. Ho han fet 53 dels 85 establiments de la zona. La davallada de clients pot ser proporcional i quedar-se entre el 60 i 65%, lluny del gairebé 70% d’ocupació amb què es va tancar la passada Setmana Santa.
En canvi, a les comarques de l’interior, les xifres d’ocupació són altes i en alguns municipis i comarques, com el Priorat o la Terra Alta, s’han assolit xifres de més del 90% de places ocupades. La crisi econòmica, que està sent un mal de cap per a les cases rurals en zones com les Terres de l’Ebre, ha ajudat en aquestes dates perquè els visitants del país hagin escollit destinacions locals. La majoria dels turistes que han visitat aquesta Setmana Santa la demarcació són procedents de Catalunya, l’Aragó o el País Valencià.
Tant als allotjaments rurals com als establiments de la costa, es manté la tendència de les reserves d’última hora. Com ha apuntat Lola Gómez, portaveu de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre), “la gent remena i compara molt fins que no es decideixen”.
El sector turístic ebrenc rep aquestes bones xifres de Setmana Santa com una glopada d’esperança després de molts mesos i altres períodes festius en què els resultats no havien estat els esperats. “Des de Fi d’Any que la gent no havia tingut res llogat, a veure si continua la inèrcia i podem llogar les cases algun cap de setmana abans que arribi la temporada forta, com abans passava”, ha dit Gómez.
Tot i els bons resultats, i amb excepcions com la zona de Cornudella de Montsant i Siurana, al Priorat, on han assolit una ocupació rècord del 95%, les xifres segueixen sent més baixes que en altres anys. El visitant que rep la demarcació per aquestes dates també ha escurçat la seva estada i, a diferència d’èpoques passades on es comptava amb bones xifres d’ocupació durant els deu dies de la Setmana Santa, els turistes s’han concentrada en els dies més festius, de dijous Sant a dilluns de Pasqua.