7.10.11 – SANT MATEU DE BAGES • Bages

Els veïns de Callús s’oposen al seu alcalde i no volen un abocador

0
600



L’alcalde de Callús, Enric Vall de Vilaramó, ensenya el plànol del futur dipòsit.


El dipòsit es localitzarà al forat que va deixar l’extracció d’argila de l’antiga fàbrica de la Bòbila, a tocar de Callús (Bages).

Sant Mateu de Bages (ACN).- Els veïns de Callús no volen que s’utilitzi el forat que va deixar l’extracció d’argila de la fàbrica de la Bòbila com a abocador. La intenció de l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages, on s’ubica el forat, és omplir-lo amb bales de residus tractats. És a dir, compostes pel rebuig que no es pot sotmetre a cap sistema de reciclatge. El forat s’ubica molt a prop de Callús i els seus veïns denuncien que les instal·lacions causaran pudors i problemes de mobilitat al municipi. En canvi, l’alcalde, Enric Vall de Vilaramó, defensa el projecte pels llocs de treball que generaria i per eixugar el deute del consistori. Tot i això, l’alcalde de Sant Mateu, Pere Ribera, ha assegurat que no compartiran els beneficis.

La Bòbila de Callús, que va tancar portes fa dos anys, es dedicava a l’extracció d’argila. La seva activitat va generar un forat de 65.000 metres quadrats a la zona coneguda com la Vinya del Tot, al terme municipal de Sant Mateu de Bages. Ara, el consistori de Sant Mateu pretén recuperar la cota original del terreny omplint el forat amb residus compactats que prèviament han estat tractats. Així, aquestes bales provindrien dels ecoparcs i estarien compostes pel rebuig que no és possible sotmetre a cap sistema de reciclatge.

L’alcalde de Sant Mateu de Bages, Pere Ribera, ha explicat a l’ACN que el projecte permetrà recuperar "un espai degradat" i aconseguir ingressos "necessaris" al municipi. "Tenim necessitats urgents i la meva obligació com alcalde és buscar oportunitats i projectes que puguin aportar ingressos", ha afegit. Segons Ribera, acollir el dipòsit generarà uns ingressos d’entre dos i tres milions d’euros en cinc o sis anys.

Més a prop de Callús que de Sant Mateu de Bages

La qüestió és que l’antiga fàbrica de la Bòbila se situa més a prop de Callús que del nucli de Sant Mateu de Bages i els veïns de Callús s’oposen fermament a l’abocador perquè asseguren que farà pudor i causarà greus problemes de mobilitat. Per aquest motiu, han creat la plataforma Salvem Callús, formada per persones dels grups polítics Treballem per Callús, Esquerra Republicana, Solidaritat per la Independència i d’altres persones no afiliades a cap grup polític.

La plataforma argumenta que, malgrat pertànyer al terme de Sant Mateu, la zona es troba més a prop del nucli de Callús i, per això, diu que l’Ajuntament del municipi hauria de fer alguna cosa per evitar-ho.

El portaveu de la plataforma, Joan Badia, ha posat d’exemple el cas del dipòsit de bales de Cerdanyola del Vallès. Com en el cas de la Vinya del Tot, aquest projecte pretenia retornar a la topografia original un paisatge malmès omplint-lo amb bales de rebuig procedents dels ecoparcs. No obstant això, ha generat nombroses queixes dels veïns de la zona per la pudor que genera i per la incertesa dels efectes que pot tenir sobre la salut de les persones. A més, des de la plataforma Salvem Callús també recorden que segons la Unió Europea, "aquests dipòsits han d’estar situats a prop dels ecoparcs i no és el cas".

Crear llocs de treball, màxima prioritat

L’alcalde de Callús, Enric Vall de Vilaramó, defensa la instal·lació d’un abocador controlat de residus a tocar del poble per aprofitar els llocs de treball que generaria i per les hipotètiques compensacions econòmiques que podria rebre l’Ajuntament.

Vall de Vilaramó ha explicat que l’empresa promotora de l’abocador, Efienergia, li ha assegurat que el dipòsit generaria una dotzena de llocs de treball directes i una quinzena d’indirectes i ha assegurat que ha "pressionat" l’alcalde de Sant Mateu perquè, si es tira endavant, Callús no en quedi al marge econòmicament. Segons Vall de Vilaramó, Pere Ribera li ha garantit que 10 dels 12 llocs de treball directes serien per a callussencs. En aquest sentit, l’alcalde de Callús recorda que al municipi hi ha 160 persones aturades i assegura que "veure’ls sense feina és el pitjor tràngol que haig d’afrontar com alcalde".

Sant Mateu no vol compartir els ingressos

L’alcalde de Sant Mateu de Bages, Pere Ribera, ha assegurat que el municipi no té la intenció de compartir amb Callús una part de les compensacions econòmiques que rebrà per acollir l’abocador.

Ribera ha explicat que la recuperació d’aquest espai és el primer pas d’un projecte més ampli i ambiciós, que contempla la represa de l’activitat a les instal·lacions industrials de la Bòbila, al terme de Callús, on es podran aprofitar les naus de l’antiga fàbrica de ‘Ceràmiques Estructurals Manresanes S.L. per desenvolupar un centre de reciclatge de primera línia. En aquest sentit, Ribera considera que Callús ja en sortirà beneficiat amb tot això i amb els llocs de treball del dipòsit ja que Sant Mateu té una baixa taxa d’atur.

Ni pudors ni problemes de mobilitat

Ribera ha assegurat que ha visitat l’abocador Elena de Cerdanyola del Vallès "varies vegades" i ha dit que "aquesta mena d’abocadors controlats no ocasionen problemes de pudors ni a 100 metres" de distància. Pel que fa al tema de mobilitat, Ribera ha dit que es podrà resoldre amb un pont nou que ja està projectat per la Diputació de Barcelona i que evitaria el pas dels camions per l’interior del municipi de Callús. Tot i això, Ribera recorda que, quan la bòbila funcionava, per la carretera hi passaven més de cent camions cada dia i, amb el nou dipòsit, només en passarien una quinzena més dels que hi circulen actualment.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.