La campanya te per objectiu donar suport en la correcta gestió dels residus que generen els establiments comercials del sector HORECA (hotels, restaurants i càterings), informar sobre la normativa vigent i resoldre possibles dubtes a l’hora de separar cada tipologia de residu en els diferents contenidors
Ecovidrio i el Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública SIGMA i en col·laboració amb l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, posen en marxa, a partir del 17 de novembre, una campanya informativa adreçada establiments d’hostaleria i restauració amb l’objectiu de facilitar-los el reciclatge dels residus.
La iniciativa, que arrenca aquest mes de novembre en una primera fase informativa amb una durada aproximada d’un mes, es centra en la tasca que durà a terme un grup d’informadors ambientals acreditats, que visitaran els establiments de la comarca – principalment bars, cafeteries i restaurants – amb la finalitat d’informar-los sobre la correcta separació dels residus d’envasos de vidre i recordar-los les obligacions que tenen els establiments comercials en matèria de gestió de residus.
Per facilitar la separació i el transport dels residus d’envasos de vidre fins al contenidor, gràcies a la col·laboració amb l’entitat sense ànim de lucre Ecovidrio, es lliurarà de forma gratuïta als establiments que ho sol·licitin cubells de diferents capacitats en funció del volum de residus que generin. A més, el treball de camp també permetrà detectar les àrees d’aportació de contenidors on pugui ser adient col·locar nous contenidors de vidre amb sistema d’elevació per tal de facilitar el buidatge de grans quantitats de residus de vidre, un fet que facilita el reciclatge als grans generadors d’aquest residu, com són els bars i restaurants.
Aquesta campanya s’emmarca en la voluntat del Consell Comarcal de la Garrotxa i Ecovidrio d’impulsar mesures adreçades a fomentar la recollida selectiva de residus municipals. La Unió Europea ens marcava recollir selectivament el 50% dels residus l’any 2020, mentre que a la comarca de la Garrotxa vam arribar al 50,60 % de recollida selectiva. El 2025 l’objectiu serà del 55%.
Millorar aquestes xifres requereix de la col·laboració de l’administració, els comerciants i la ciutadania en general per tal de generar menys residus i assegurar el seu reciclatge, una acció que esdevé un factor clau en la lluita contra l’emergència climàtica.
El sector de l’hostaleria i la restauració genera gairebé el 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús que es comercialitzen a tot l‘Estat, de manera que és un sector clau per a la consecució dels objectius de reciclatge. Per això, aconseguir el compromís dels professionals del sector i consolidar hàbits sostenibles en tota la població suposa una millora significativa en la lluita contra el canvi climàtic.
Sobre Ecovidrio
Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. El 1997, després de l’aprovació de la Llei d’Envasos i Residus d’Envasos i la posada en marxa de les seves operacions el 1998, es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al que tenen accés tota la ciutadania. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.
La feina d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d’alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre a l’hostaleria, mobilitzar a la ciutadania a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l’eco-disseny dels envasos.
Durant les últimes dues dècades el sistema d’Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d’un 31,3% l’any 2000 al 79,8% l’any 2019, segons les últimes dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD).
El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge dels envasos és una activitat que recolza el compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.