El projecte preveu que el desmantellament permeti un alt nivell de recuperació i aprofitament dels materials susceptibles de ser reciclats.
Ja han començat els treballs d’enderroc de la fira del Bellcaire – Antic Mercat dels Encants Vells, situada a la illa entre els carrers Cartagena i Dos de Maig, avinguda Meridiana i plaça de les Glories Catalanes, entre els districtes de l’Eixample i Sant Martí de Barcelona. El projecte preveu que el desmantellament permeti un alt nivell de recuperació i aprofitament dels materials susceptibles de ser reciclats. L’estudi previ és de la enginyeria GECSA i el projecte executiu i l’obra va a càrrec de CONTROL DEMETER, S.L. Els treballs està previst que s’acabin abans de finals d’any i tenen un cost de 652.000 euros.
Els Encants de Barcelona o fira de Bellcaire és un mercat de coses velles amb origen al segle XIV. Conegut popularment com els Encants Vells, el mercat ocupava una superfície de 16.365 m² i es composava d’unes 300 parades, zones de pas i una gran zona central. El carrer Dos de Maig divideix el recinte en dues zones diferencies independents. Tots dos solars tenen una lleugera pendent i estan delimitats per un tancament perimetral.
El seu enderroc és possible després del trasllat del mercat a la nova ubicació, situada a l’antic Bosquet dels Encants, a la cruïlla de l’avinguda Meridiana amb carrer Castillejos. L’ús definitiu del solar resultant s’emmarca en la transformació de la Plaça de les Glòries Catalanes que té per objectiu convertir aquest espai en un nou centre econòmic, social i cultural de la ciutat i l’àrea metropolitana.
Enderroc sostenible
El mercat dels Encants Vells disposa de diverses petites edificacions (parades), així com coberts i alguna edificació d’obra. Els diferents locals que composen el mercat del Encants Vells no responen a una única tipologia d’edificacions uniforme, si no que aquestes es barregen utilitzant diferents materials constructius. La gran majoria de parades estan composades d’elements lleugers com ara fustes, xapes metàl·liques i alguns elements d’obra de fàbrica. Entre els elements a enderrocar hi ha cobertes, envans i fàbriques, forjats, murs escales i instal·lacions
Per el desmantellament de les edificacions que conformen el mercat s’utilitzen mètodes manuals i mecànics. Les pautes que se segueixen son:
- Extracció selectiva de tots aquells elements de les edificacions que puguin ser valorats i dels que cal transportar a abocador.
- Deconstrucció de l’estructura amb la posterior recollida i reciclatge dels materials resultants: fustes, metalls, etc…
- Gestió dels residus obtinguts i ja classificats; dipòsits dins d’abocadors; selecció en deixalleries; venda a les plantes de tractament corresponents, potenciant una conducta ecològica.
Totes aquestes operacions, segons es vagin realitzant, s’aniran aplegant a l’obra en contenidors, classificant adequadament cels elements segons el tipus per si es podran reutilitzar, reciclar o bé transportar a abocador.
L’objectiu final de tot plegat és aconseguir la recuperació i el reciclatge selectiu dels materials, protegir el medi ambient, disminuir l’abocament de residus, aprofitar materials i estalviar recursos naturals.
Treballs previs ja realitzats
Abans de començar els treballs d’enderroc s’han realizat les següents operacions:
- Senyalització i tancament de la zona a deconstruir, prohibint el pas per les seves proximitats de persones alienes a l’obra.
- Recol·locació de la colònia d’uns 30 gats a un nou recinte. Tasques a càrrec de l’Oficina de Protecció dels Animals de Barcelona i de la protectora DeGats
- Protecció adequada dels serveis i elements públics que puguin afectar-se, com és el cas de l’arbrat.
- Desconnexió o desviament dels serveis existents. Per això s’ha treballat amb les diferents companyies de subministrament d’aigua (AGBAR), Servei de Gas (Gas Natural), Servei d’electricitat (Endesa), Servei d’enllumenat Públic, Servei de clavegueram i Servei de telefonia (Telefónica).
Retirada controlada dels elements amb amiant i condicionament de l’espai
Actualment els treballs es concentren en la tasca més delicada: enretirar les cobertes de fibrociment i fibra de vidres i altres elements que continguin amiant. Aquests treballs es fan d’acord amb el procediment i els corresponents permisos de la Delegació de Treball.
Està previst l’extracció, aplec i transport a abocador especial de tots els elements que continguin amiant Està previst que per al seu transport s’empaquetaran les plaques en palets recoberts de doble capa de plàstic degudament senyalitzada.
Es calcula que hi ha 3.900 m2 de parades per enderrocar i que, en total, s’enretiraran uns 2.075. m² de fibrociment.
Un cop finalitzades aquestes tasques es procedirà a la demolició del que quedi d’edificacions, incloent-hi el paviment. Posteriorment es condicionarà el solar i es completarà el tancament perimetral del recinte per evitar l’ús indegut de l’espai.
En el marc de la transformació de la Plaça de les Glòries que ja ha començat amb el trasllat dels Encants, aquest espai es convertirà en la zona per emmagatzemar materials d’obra durant les tasques d’enderroc de l’anella viària, que està previst que comencin al novembre.
Així mateix, el material de rebuig inert (formigó i sauló), convenientment triturat amb granulometria de diverses mides, provinent de l’enderroc de l’anella, s’abocarà de forma controlada en aquest espai a fi i efecte d’anivellar-lo, ja que ara per ara es troba a una cota inferior que la resta de la plaça. En concret, està previst abocar-hi 45.063m3 de formigó i sauló provinent de l’anella viària, fet que evitarà la sortida de 9.000 camions plens de runa de la plaça.
Aquest material permetrà tenir una subase permeable i consistent de cara a la urbanització provisional de la plaça, un cop acabat l’enderroc de l’anella i pel futur parc de les Glòries.
La transformació de les Glòries suposarà un dels canvis urbanístics més importants dels darrers anys a Barcelona. Significarà la culminació de l’Eixample i la integració definitiva de l’entorn de Glòries al conjunt de la ciutat, i es completarà, així, un projecte que Ildefons Cerdà ja va preveure fa més de cent cinquanta anys.
Es tracta d’un procés de millora urbana que convertirà l’actual nus viari en espai de ciutat en benefici de les persones: un nou epicentre urbà de grans dimensions per al lleure, la cultura, l’activitat econòmica i la biodiversitat, i node articulador de l’eix estratègic Ciutadella-Glòries-Sagrera-Collserola. Una operació, llargament reivindicada, que significarà un important revulsiu social i econòmic per a Barcelona i una aposta clara per la mobilitat sostenible, posant l’accent en el transport públic, la bicicleta i els vianants.