Jordi Casellas

Alcalde de Pinós

Epicentre català

“En municipis petits fas més de voluntari que de polític”


Jordi Casellas ja treballa en la candidatura de les eleccions de maig vinent, on el projecte més important serà el de les actuacions sobre carreteres i camins

0
265

Avui, Alcaldes.eu ha decidit visitar el centre geogràfic de Catalunya. Un enclavament anomenat La Rosa dels Vents l’assenyala de manera solemne. Es troba al municipi de Pinós, al Solsonès. Avui n’entrevistem l’alcalde, Jordi Casellas.

“La Rosa del Vents és el punt que marca el centre geogràfic de Catalunya, que per nosaltres també és un punt significatiu perquè estem al centre del país, i d’alguna manera és una cosa que no té ningú més”
 
“Tenim força rutes en bicicleta i a peu. Aquí hi passa una ruta important: el GR7, i hi ha tot el patrimoni cultural que tenim a la zona, el patrimoni natural… Tots els municipis d’aquesta zona estem promovent la creació d’una nova marca de ‘Territori Barroc’”
 
“A dia d’avui tenim una quantitat important de diners que no podem gastar o que només podem fer servir en petites quantitats o per a coses concretes; però no per coses importants que hauríem de fer en el municipi”
 
“Sempre hem tocat de peus a terra i les promeses que fèiem al ciutadà eren assenyades. Nosaltres sempre hem promès treball, més que projectes concrets”
En primer lloc, quines qualitats creu que ha de tenir un bon polític? 
En municipis petits com el nostre no veiem l’activitat d’alcaldia com una activitat política, sinó com una feia de servei, gairebé voluntari. Fas més de treballador voluntari que no pas de polític. I cal estar a la vora de la gent, més al carrer que no pas al despatx.
 
Creu que cal tenir estudis superiors per exercir d’alcalde?
Evidentment, els estudis mai fan nosa, perquè enriqueixen. Però en el cas dels municipis petits, potser no és tant necessari. Les feines que fas són més del dia a dia que no de caire polític.
 
Parlem del municipi. Què representen per Pinós uns indrets emblemàtics com ara la Rosa dels Vents, el santuari i Ardèvol?
El santuari de Pinós és el punt central de municipi i allà on sempre s’hi ha trobat la gent del municipi per fer diferents coses: actes culturals, actes religiosos… La Rosa del Vents és el punt que marca el centre geogràfic de Catalunya, que per nosaltres també és un punt significatiu perquè estem al centre del país, i d’alguna manera és una cosa que no té ningú més. Arran d’això ha vingut molta gent a visitar el lloc, incloses moltes personalitats. Finalment, Ardèvol és el nucli més gran del municipi de Pinós. Tenim cinc nuclis i aquest és el més gran i habitat, però també té la seva història per la torre que té al centre del poble. Una torre medieval històrica que s’alça al bell mig.
 
Quins són els factors clau que farien que algú de fora volgués venir a viure a Pinós?
Hi ha gent que ha vingut a viure al municipi, però el gran condicionant és el fet de tenir feina, ja sigui aquí mateix o a la vora. Més enllà d’això tenim aspectes molt positius: la tranquil·litat, el paisatge, la proximitat a poblacions que et fan més fàcil la vida…
 
De què viu Pinós?
L’activitat econòmica principal és l’agrícola i ramadera. La majoria de la gent viu d’aquest sector i hi ha petits negocis de turisme rural, algun taller de fusteria, algun taller mecànic… També tenim veïns que treballen fora del municipi: a Solsona, Cardona, Manresa, Calaf…  
 
I el turisme també el potencien a partir de rutes actives.
Així es. Aquí hi ve gent de tot tipus, especialment del mateix país. Tenim força rutes en bicicleta i a peu. Aquí hi passa una ruta important: el GR7, i hi ha tot el patrimoni cultural que tenim a la zona, el patrimoni natural… Tots els municipis d’aquesta zona estem promovent la creació d’una nova marca de “Territori Barroc”, perquè molt del patrimoni cultural que tenim aquí forma part del Barroc.
 
Reben ajut del Consell Comarcal o de la Diputació en quant a la creació de llocs de treball, cursos formatius o serveis socials…? 
Bàsicament del Consell Comarcal. L’àrea de Serveis Socials és qui porta tots aquests temes, a banda de temes de formació.
 
Quin és l’estat financer del seu ajuntament?
Podríem dir que molt bo, però hi ha aspectes que no són tant bons. M’explicaré bé: l’Ajuntament de Pinós té un deute zero de tota la vida. Però pel tema de la LRSAL, que es va ordenar des de Madrid, tots els romanents que et sobren cada any els has de guardar. I ens trobem a dia d’avui amb una quantitat important de diners que no podem gastar o que només podem fer servir en petites quantitats o per a coses concretes; però no per coses importants que hauríem de fer en el municipi. Tenim l’ajuntament molt bé, però no podem cobrir les necessitats que hi ha.
 
Vostès tenen administració electrònica implantada? Els seus ciutadans hi estan habituats?
Intentem adaptar-nos a tot això. Però costa. Sobretot per la manca de recursos, ja siguin econòmics o humans. Un ajuntament més gran pot assumir tot això d’una manera més ràpida i eficient, però aquí ens costarà una mica més. 
 
Quines iniciatives prenen per promoure la participació ciutadana?
Anys enrere, amb temes de joventut, s’havia fet alguna cosa. Però actualment el que es fa, ve promogut pel Consell Comarcal. Portem un any i mig des que es va engegar un procés participatiu.
 
És l’alcalde des de 2011. Quin balanç en pot fer en quant a projectes complerts i pendents? Està satisfet?
Mai pots estàs satisfet perquè sempre voldries fer tot el que plantejaves i més. Però podem dir que jo em sento satisfet de tot el que s’ha fet. Sempre hem tocat de peus a terra i les promeses que fèiem al ciutadà eren assenyades. Nosaltres sempre hem promès treball, més que projectes concrets. Així doncs hem treballat molt, però la conjuntura econòmica no ha estat la que era anys enrere i en aquests municipis petits, on necessites finançament extern per poder portar a terme qualsevol projecte, tot ha costat més.
 
Es presenta a les properes eleccions? 
Hi estem treballant. Tot just estem en una fase inicial per començar a plantejar les eleccions. Falten uns mesos però s’hi ha de treballar ja.
 
Quins reptes marcarà com a prioritaris?
El mes important, que sempre és el més necessari al municipi, és el tema de carreteres. Estem pendents de la Generalitat que ens ha de fer un projecte de la carretera que més malament tenim. És la més antiga que tenim i li cal una actuació important. També estem pendents d’altres infraestructures, perquè el nostre municipi és molt gran, amb 104 km2, i 150 km de carreteres i camins, que van a càrrec de l’ajuntament. A banda d’això, caldrà treballar en alguns carrers i dues fases de la pista poliesportiva.
 
Creu que els mandats s’han de limitar? A quants anys?
Creu que hi hauria d’haver límit. D’una banda, a fi que hi hagi regeneració, i que s’evitin fenòmens de corrupció, prevaricació, etc. Crec que hi ha d’haver una regeneració de tant en tant. Del que no estic segur és de quants anys han de ser els mandats. Crec que, com a mínim, de vuit, perquè quan comences de nou, amb quatre anys no n’hi ha prou. Vuit anys estarien bé.
 
Quina lectura pot fer de la situació política actual entre Catalunya i Espanya?
Estem en una situació que ha d’avançar cap a un cantó o cap a l’altre. Portem anys així i ha arribat un punt en què molta gent veu que el sistema que tenim a l’Estat no ha evolucionat com hauria d’haver evolucionat.
 
Què li diria a hores d’ara si tingués al president Torra al davant?
Entenc que és difícil poder avançar des de la seva posició, però el sentiment general dels d’aquí és que no sembla que acabin d’anar prou a l’hora, i això potser fa que les coses no avancin el que haurien d’avançar. Dir-li que caldria agilitzar la situació i poder anar tirant endavant. Veig que sí que s’estan fent coses per governar el país en diferents àmbits però malauradament la política eclipsa una mica els aspectes del dia a dia. 
 
Creu que hi ha una nova i una vella política?
No ho sé. En tot cas això estaria en relació amb l’entrada de cares noves en política en els darrers anys. Gent jove que venen amb estudis, i carrera de Ciències Polítiques, que potser fan que la política evolucioni una mica.

 

Jordi Casellas és alcalde de Pinós. Va entrar en política gairebé sense voler-ho, acompanyant un amic que participava d’una llista que es presentava a les eleccions de 2007. Va implicar-s’hi i va ser escollit regidor. Quatre anys després, amb un equip de persones joves el va animar a presentar-se a l’alcaldia. Opina que un bon polític, i més en un poble petit, ha de ser més aviat un treballador voluntari del poble, proper a la gent i amb oficina més al carrer que no pas al despatx.
 
QÜESTIONARI IMPERTINENT
  • Llibre de capçalera: Qualsevol relacionat amb els esports. Per exemple, el d’en Guardiola.
  • Una pel·lícula: Cap títol en concret. Les comèdies, m’ajuden a fugir del dia a dia i riure una estona.
  • Una cançó: Jo hi havia estat en un grup de música que havíem creat cançons, i seria una d’elles la meva preferida. El grup es deia ‘Pins’. 
  • Un plat de cuina: Canelons.
  • Una beguda: Una bona cervesa.
  • Un país: Catalunya.
  • Un viatge: Qualsevol capital d’Europa.
  • Un esport: El futbol.
  • El que més valora d’una persona: La sinceritat.

Pinós


Al bell mig de Catalunya, ben bé al centre, hi trobem el municipi de Pinós, a la comarca del Solsonès. La seva Rosa dels Vents, visitada per moltíssimes persones cada any, dona fe d’aquesta centralitat geogràfica. Cinc nuclis poblacionals han conformat històricament el municipi: Ardèvol, el més gran, Matamargó, Pinós, Sant Just d’Ardèvol i Vallmanya. Entre tots sumen unes tres-centes persones llargues. Com a curiositat, o caprici de la història, trobem l’enclavament de Malagarriga, que era una antiga quadra del castell de Vallmanya i que es troba al Bages, entre Cardona i Navàs. Un petit bocí del poble, per tant, que es troba en una altra comarca i en una altra demarcació. I és que la història té el seu pes, com així ho demostren els dòlmens de Sant Gra i la Casa Cremada, i que expliquen que des del Neolític hi havia qui ja trepitjava la terra del Solsonès. Qualsevol visitant podrà gaudir dels mateixos camins i rutes naturals, i, aviat, de l’esplendor del Barroc a la Catalunya central, gràcies al projecte de “Territori Barroc” que vol reunir diverses poblacions amb una ruta especialitzada i de gran interès.

Recomanat per Alcaldes.eu:


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.