L’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha elaborat una guia amb el títol «Bon tracte a les persones grans».
Imatge de la jornada. Foto: CCAE.
Aquest document és fruit del treball que l’ens ha realitzat en el marc del projecte PROSPECTSASO, amb l’objectiu de sensibilitzar i informar a les gent gran, famílies, persones cuidadores i ciutadania en general vers la realitat dels maltractaments a les persones grans, un fet que sovint és poc visible.
Rosa Guixé, directora tècnica de l’àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, explica que els «preocupa moltíssim» aquest fenomen, motiu pel que s’han decidit editar aquesta guia per trobar la complicitat de la ciutadania: «Els professionals de l’àmbit social, sanitari o policial a vegades tenim problemes per detectar aquestes problemàtiques». Guixé diu que cal «sensibilitzar» tota la gent, però sobretot «empoderar les persones grans».
La guia té 16 pàgines i ha estat coordinada íntegrament per l’Equip de Dependència i Suport a les Famílies del Consell Comarcal de l’Alt Empordà amb la col·laboració dels socis del projecte PROSPECTSASO. La gent gran també s’expressa en aquesta, doncs van participar d’uns grups de treball que es van fer a Figueres i Sant Climent Sescebes.
De moment han editat 3.000 exemplars en català i castellà i n’aniran imprimint més segons la demanda. Degut al caràcter transfronterer del projecte també s’ha fet una edició en francès que es publicarà -com els altres idiomes- en format digital.
Una problemàtica difícil de detectar
L’informe del 2017 del Grup de Treball del Protocol de Maltractaments a les persones grans de les Comarques Gironines conclou que la majoria dels casos de maltractament es donen per negligències, abandonament, explotació financera o abús psicològic. En el 60% dels casos la persona maltractada conviu amb el maltractador i un 70% es dona a l’entorn familiar. Les dones son el col·lectiu més vulnerable, doncs tres de cada quatre casos detectats la persona gran maltractada és una dona.
La directora tècnica de l’àrea de Benestar evidencia que els maltractaments van molt més enllà dels físics i que a vegades es poden produir, fins i tot, sense intencionalitat. En aquest sentit, la guia perfila situacions de risc tant de la persona gran com de la persona cuidadora.
La dependència física o econòmica de la persona gran, la soledat i l’aïllament social, la baixa autoestima o el deteriorament cognitiu i els trastorns de conducta són algunes de les senyals que poden servir per detectar persones en situació de vulnerabilitat. Pel que fa a la persona cuidadora la sobrecàrrega i l’estrès, la manca d’habilitats i formació, la dependència econòmica vers la persona gran, una relació conflictiva o les addiccions són alguns dels factors de risc.
La guia vol empoderar a les persones grans, en la pressa de decisions dels seus drets i en la pressa de decisions sobre el seu futur. Apunta a dos documents com són el testament i el document de voluntats anticipades que poden servir en bona mesura a evitar situacions de vulnerabilitat.
Les activitats complementàries
Per tal de fer-ne difusió, l’equip que treballa en aquest projecte PROSPECTSASO facilita als ajuntaments de tota la comarca la possibilitat de programar una xerrada informativa. Amb aquests petits esdeveniments el Consell Comarcal s’acosta a un col·lectiu ?el de la gent gran? que a vegades se sent exclòs. Durant aquest mes de juny s’han programat xerrades a Sant Miquel de Fluvià, Espolla, Torroella de Fluvià, Selva de Mar, Sant Climent Sescebes, Vilamalla, i Bàscara.
D’altra banda també s’ha creat el hashtag #bontractealespersonesgrans per utilitzar-lo a les xarxes socials i ampliar la difusió de la campanya.
El projecte PROSPECTSASO està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través del programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020).