Enric Roberto: “Pretenem democratitzar la tecnologia”

0
414

Creada fa un any i mig, BQait ja compta amb 18 clients, en la majoria dels casos, ajuntaments de Catalunya i d’Amèrica Llatina.

El cofundador de BQait és informàtic i ha treballat en diverses empreses abans de fer-se emprenedor. Explica que, portat per un desig personal de canvi i aprofitant una oportunitat per a gestionar sistemes informàtics d’enllumenat públic, va arrencar BQait, una plataforma per a la gestió d’incidències i treballs que ajuda els ajuntaments de manera eficaç. D’un municipi van passar a un altre i d’unes funcionalitats úniques en van desenvolupar de noves. 

Ajuntaments sense tecnificació ni sistemes informàtics poden ara estar al dia i esdevenir més propers al concepte de la “smart city”.

Vostès ofereixen una plataforma per a la gestió d’incidències i treballs municipals. Com els reben els ajuntaments? Entenen ràpidament el que vostès ofereixen?
La veritat és que de vegades costa assimilar-ho. El que fem és canviar la manera de funcionar l’organització. El nostre target són ajuntaments de municipis petits o mitjans, d’entre 1.000 i 50.000 habitants, si bé no tanquem la porta a cap altre municipi. Sovint, aquests ajuntaments tenen una forma de treballar les incidències i tasques, en el seu dia a dia, per tal de solucionar qualsevol missatge que els faci arribar un ciutadà avisant d’un problema. Són sistemes bàsics que han funcionat fins ara, però quan vols incorporar una plataforma tecnològica com la nostra cal canviar la mentalitat i la manera de treballar de tota l’organització. Ara cal comunicar les incidències i les solucions de manera distinta. La veritat és que tothom ho veu com una millora important, però els fa por no ser capaços de fer-ho bé… Nosaltres els diem: “no patiu, que és molt senzill de fer anar, que és user friendly i qualsevol que sàpiga fer anar un smart phone la sabrà fer anar".
 

"Als ajuntaments els fa por adquirir noves tecnologies per por a si sabran fer-les servir, si tindran els recursos per mantenir-les i si la població ho acceptarà…" 

 
La plataforma està enfocada, doncs, als ajuntaments i també als ciutadans.
La plataforma és una eina de gestió de tasques, incidències i eficiència energètica a nivell intern, dins de la pròpia organització. És una plataforma web, un programa que està al núvol i que compta amb una app que li dona mobilitat. Amb ella es poden registrar les incidències a municipis, via pública o edificis municipals. Els tècnics municipals, la policia local, o la gent de manteniment registren cada incidència i, a partir d’aquest moment, comença la resolució: la incidència es comunica automàticament a les persones responsables i s’estableixen uns indicadors de resolució que expliquen quants problemes es generen, de quina mena, si són d’escombraries, manteniment, mobiliari urbà, edificis… Tota la informació queda en mans dels ajuntaments.

En paral·lel tenim una app del ciutadà, que proporciona tota la informació de l’agenda d’activitats, així com una comunicació bidireccional amb l’ajuntament. Així que el ciutadà li pot dir a l’ajuntament qualsevol problema sense haver d’anar a l’oficina d’atenció ciutadana o trucar. L’aplicació té, doncs, dues vessants.
 

"…I no hauria de ser un problema, perquè a molts els facilita la vida i els permet organitzar-se millor"

En quants ajuntaments està implantat aquest servei?
Vam crear l’empresa fa un any i mig i ja estem en 12 ajuntaments. A banda també treballem per empreses privades, concretament càmpings. Tenim uns 18 clients i estem començant un procés d’expansió. Tenim un producte creat i validat, veiem que funciona i ara volem fer una expansió nacional i, fins i tot, internacional.

"Vam crear l’empresa fa un any i mig i ja estem en 12 ajuntaments. A banda també treballem per empreses privades, concretament càmpings. Tenim uns 18 clients i estem començant un procés d’expansió"


Els municipis són de Catalunya, o també en tenen arreu d’Espanya?
Principalment de Catalunya. Treballem des de la zona de Tarragona, que és on hem nascut, i arribem a les demarcacions de Lleida i Girona. Alguns exemples són Montblanc o Vielha, que són més grans, o també Almoster o Alcover, que són d’uns 2.000 habitants cadascun. 

Abans deia que també treballen amb càmpings. Quina és la diferència entre treballar per a entitats privades i entitats públiques?
N’hi ha molta. La principal és la immediatesa. Quan anem a presentar un producte a un càmping, si a la persona que pren les decisions li agrada, en una setmana pot ser ja ho estem posant en marxa. En canvi, en un ajuntament, tot i que els agradi el projecte, fins que no s’aproven pressupostos i el vist i plau dels òrgans necessaris, res es posa en funcionament, i el procés es pot allargar molt més en el temps. I el mateix podem dir en la manera de posar-ho en marxa. L’empresa privada és molt conscient que ha d’estar al dia i treballar amb les noves tecnologies. Els clients demanen immediatesa i que els problemes se solucionin ràpidament. I en els ajuntaments costa més de convèncer, encara que vegin que se’ls està aportant facilitat de comunicació d’incidències. Però també és veritat que els ajuntaments són més proactius demanant noves funcionalitats de la plataforma.

A banda d’implantar el sistema, proporcionen formació als usuaris de l’aplicació?
Sí. Quan algú contracta els nostres serveis posem en marxa un procés de formació interna sobre les funcionalitats de l’aplicació. Volem que els usuaris sàpiguen gestionar-la bé. També donem formació a totes les àrees de l’ajuntament, a fi que s’impliquin. Preferim estar al darrere de tots els equips de treball de l’ajuntament, perquè si t’ho explica algú de fora és més creïble que si t’ho expliquen els teus caps.

D’altra banda, quant a l’app del ciutadà, no donem formació, però sí que fem una presentació pública per explicar l’eina, les funcionalitats, en què pot ajudar i què aporta a cada ajuntament.

En quin punt creu que es troben els ajuntaments en l’àmbit de les noves tecnologies? Tenen tots cobertura i prou accés a Internet?
Quant a tema de cobertura i comunicacions, la veritat és que al país hi ha pocs problemes i tot acostuma a estar bastant solucionat. O hi ha eines per a posar-hi solució. El que ens trobem afecta més aviat a la tecnificació. Als ajuntaments els fa por adquirir noves tecnologies per por a si sabran fer-les servir, si tindran els recursos per mantenir-les i si la població ho acceptarà. I no hauria de ser un problema, perquè a molts els facilita la vida i els permet organitzar-se millor. Potser al principi costa i cal més explicació, però un cop ho fan anar, es fan seva l’eina i els agrada. El que pretenem és democratitzar la tecnologia. Estem enfocats a municipis petits i mitjans que no tenen recursos per comprar eines gaire cares. Per tant, hem creat una eina fàcil d’utilitzar i econòmica, de pagament anual, que no obliga a cap inversió a llarg termini.

 

"Estem enfocats a municipis petits i mitjans que no tenen recursos per comprar eines gaire cares"


Quina estructura té la seva empresa?
Actualment tenim quatre persones treballant. Fem programació interna, és a dir, l’enginyeria de software i, després, tenim professionals que fan la programació adaptada a l’estructura, per a l’app. Nosaltres ens cuidem del cor de la plataforma i del negoci, i les eines externes les subcontractem per ser més àgils i no haver de tenir una estructura gaire gran. Cal adaptar-se al que demana el mercat. Tenir freelancers ens permet fer-ho.

Quin és el futur immediat té BQait?
La veritat és que som molt ambiciosos. Volem ser l’eina de referència per a la gestió de tasques i incidències a nivell municipal. No només a Catalunya, sinó que ho volem externalitzar a Europa. Ara, a més, hem tancat un contracte amb Llatinoamèrica,  tenim una oficina comercial a Lima i Bogotà, on es comercialitza el producte, ens hem implantat en el primer municipi a Colòmbia, que es diu Villa de Leyva, amb uns 18.000 habitants. S’està posant ja en marxa l’eina i ens servirà com a reclam, perquè sempre que t’expandeixes a un altre continent o país, et pregunten: “qui ho fa anar això?”. Esperem donar-nos a conèixer per Llatinoamèrica i arribar a tots els països que ho puguin necessitar. 

"Som molt ambiciosos. Volem ser l’eina de referència per a la gestió de tasques i incidències a nivell municipal. No només a Catalunya, sinó que ho volem externalitzar a Europa. Ara, a més, hem tancat un contracte amb Llatinoamèrica"

 
Són els únics que ofereixen aquest tipus de servei al mercat?
Ara mateix no li ho sé dir, perquè sempre pot sortir algú que ens copiï la idea demà mateix. Creiem, però, que el que ens diferencia de la competència és el servei i la voluntat d’estar al costat dels clients, junt amb crear noves funcionalitats per la plataforma. El que podem dir és que en el sector hi ha projectes semblants però que no tenen totes les funcionalitats que nosaltres tenim. Podem demostrar que és una plataforma que dona el servei tant de tasques i incidències, com de georeferenciació i d’eficiència energètica, a banda de l’app del ciutadà. Com aquesta no en coneixem cap altra. 


"En el sector hi ha projectes semblants, però que no tenen totes les funcionalitats que nosaltres tenim"


Què els diria als alcaldes i alcaldesses de Catalunya, si el poguessin escoltar?
Que tenim un producte consolidat, provat en  molts municipis, i que volem donar-nos a conèixer i fer entendre a les poblacions i municipis que s’han de posar al dia amb eines tecnològiques i posar-se al mateix nivell que el ciutadà. Els municipis destinen molts recursos en solucionar incidències a fi que la via pública, els jardins, la vorera, etcètera, estiguin ben mantinguts…, I, de vegades, no són capaços d’explicar al ciutadà la feina que fan. Amb aquesta eina hi ha uns indicadors que poden posar ordre en  aquestes deficiències i informar al ciutadà de la quantitat d’incidències que realment sí s’estan solucionant.  

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.