Els Serveis Territorials del Departament mostren a la comunitat docent, les famílies i l’Ajuntament el projecte bàsic de l’equipament
L’Escola El Vinyet de Solsona.
La Generalitat no pot avançar encara un calendari d’inici de les obres perquè dependrà de la disponibilitat pressupostària
El nou centre tindrà una superfície de 2.450 metres quadrats dins una parcel·la de 9.000
L’edifici definitiu de l’Escola El Vinyet de Solsona, que es troba provisionalment en un espai municipal de la Cissa des del 2007, serà un equipament de 2.450 metres quadrats capdavanter en eficiència energètica i ús d’energies renovables. Ho han destacat els tècnics del Departament d’Ensenyament que aquest migdia han exposat el projecte bàsic a l’Ajuntament de Solsona davant dels responsables municipals, la comunitat docent de l’escola, l’AMPA i les famílies que hi han volgut assistir. Segons ha explicat l’arquitecte Joan Ramon Dacosta, s’intentarà construir un edifici de consum quasi zero. A l’espai sotacoberta es crearà un sistema de ventilació per mantenir durant tot l’any una temperatura intermèdia que permeti estalviar. També s’hi instal·laran calderes de biomassa i plaques fotovoltaiques, entre d’altres.
A més de l’alcalde, David Rodríguez, i la regidora d’Educació, Encarna Tarifa, a l’acte d’avui hi ha assistit el director dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament a la Catalunya Central, Josep Ramírez, que no ha avançat el calendari d’execució, ja què prèviament faltarà la redacció del projecte executiu, en què ja s’està treballant, i la disponibilitat pressupostària de la Generalitat per poder treure les obres a concurs.
“No estem en disposició d’establir un calendari perquè seran els pressupostos anuals de la Generalitat els que marcaran la pauta”, ha admès Ramírez. Però “tenim una feina important avançada que podrà tirar endavant una vegada es presenti l’oportunitat pressupostària”, ha afegit.
Amb tot, Josep Ramírez ha destacat el fet que, “de forma excepcional”, la redacció del projecte s’hagi assumit directament des dels serveis tècnics del Departament, en lloc d’externalitzar-la. En aquest sentit, l’alcalde ha celebrat que “aquest és un primer pas i tenim el compromís que es treballa en el projecte executiu que, en tant que no s’ha de licitar, farà avançar el procés d’una forma més àgil”. Es preveu que aquest segon projecte pugui estar a punt entre final d’aquest any i el primer trimestre del 2015.
David Rodríguez ha afirmat que “l’Ajuntament ja ha fet els deures”, ja que la urbanització del carrer de Francesc Ferrer i Guàrdia, al sector de la Cabana del Màrtir, ja està pràcticament enllestida, un pas previ perquè el terreny on s’ha d’edificar l’escola tingui la consideració de solar. Únicament resten pendents obres de millora del clavegueram.
Segons el projecte bàsic, l’edifici de l’Escola El Vinyet, que ocuparà una parcel·la total que supera els 9.000 metres quadrats, s’ubicarà a tocar del nou vial en una estructura de dos cossos. El cos principal de l’immoble tindrà dues plantes i acollirà totes les aules d’educació infantil i primària i els serveis generals (secretaria, administració i menjador), mentre que l’altre serà d’una única planta i contindrà el gimnàs o sala gran, els vestidors i serveis del pati. Quant als materials, l’equipament serà majoritàriament de maó, atès que es considera l’opció que millor s’adapta a l’entorn, a més de contenir formigó, fusteria d’alumini i la coberta inclinada metàl·lica.
Les aules d’educació infantil s’integraran dins l’edifici principal, però alhora el projecte n’ha plantejat el disseny de manera que puguin funcionar també amb certa autonomia.
La zona d’esbarjo es dividirà en tres patis: el destinat a l’alumnat d’educació infantil, que alhora tindrà una part de sauló i una altra de terra de cautxú reciclat; un altre de general de l’escola, que serà de sauló, i una àrea de pistes amb paviment de formigó. També s’hi proposa una zona arbrada i un espai amb possibilitat de fer-hi hort.
La directora del centre, Teresa Arderiu, i el president de l’AMPA El Vinyet, Bep Capó, han coincidit a elogiar el projecte. De totes maneres, Arderiu ha demanat la possibilitat d’estudiar-ne les característiques i introduir-hi possibles petits canvis d’acord amb les necessitats del funcionament del dia a dia del centre.
En representació de les famílies, Bep Capó ha agraït l’organització d’aquest acte perquè s’hagi pogut conèixer el projecte, que ha qualificat de “molt bonic”, però ha lamentat que alguns alumnes ja no el podran gaudir. “Demanem al Departament que faci l’esforç per destinar-hi una dotació pressupostària”, ha dit. L’AMPA tem que “si hi ha un canvi de govern tot això pugui tornar a recaure”.