Com ajudarien els municipis des del Govern?
El Govern l’integrem persones que provenim del món local. Que hem estat alcaldesses i regidores. Jo mateixa he estat alcaldessa de Santpedor i molt lligada amb la meva comarca, el Bages i la Catalunya central.
Per això, les relacions amb el món local ha estat una de les prioritats indiscutibles de la legislatura. Ho hem demostrat amb accions molt concretes, no només amb paraules.
Perquè des d’ERC defensem que tothom pugui viure allà on vulgui, i volem generar oportunitats arreu, a favor de la justícia social i la equitat territorial.
No només això, estem al costat de tots els municipis, però posant l’accent en aquells que poden sentir-se més apartats de l’acció política. És el cas dels municipis rurals.
Aprovarien l’Estatut de Municipis rurals que ha aprovat el govern actual?
Sí, i tant. L’existència per si sola de l’Estatut ja és un avenç importantíssim, i que defenso fermament i del qual des del Govern estem més orgullosos. Era evident que calia actuar amb contundència i decisió per revertir la situació en què es trobaven els municipis rurals del país. Entre els objectius que hem perseguit a l’hora d’impulsar l’Estatut ha estat afavorir el repoblament i l’arrelament. Garantint l’accés als recursos a tot el territori, a través de l’equilibri territorial. Un cop més, cohesió social i territorial van de la mà. També hem volgut fer la vida més fàcil a les persones, amb mesures tributàries i recursos més a prop, com per exemple, l’estabilitat dels professionals sanitaris. I hem volgut facilitar les coses als ajuntaments, simplificant i desburocratitzant l’administració. L’aprovació de l’Estatut pel Govern és única, oportuna i llargament reivindicada. Ja era hora! Com a resposta d’un compromís ferm del Govern, reflectit en el Pla de Govern XIV legislatura.
És el Marc legal de referència per als municipis rurals. L’eina administrativa per ajudar-nos a afavorir l’arrelament de les persones que hi viuen, promoure el repoblament i garantir l’accés als recursos. Que permeti una igualtat de condicions efectiva i real amb la resta de municipis. Un pas endavant en la definició de Municipi Rural. Un avenç fonamental perquè ens permet establir el marc on caldrà intervenir de manera decidida. Aplicació de la norma molt objectiva, i també molt justa. Es tracta d’un text innovador i pioner que suposa un punt d’inflexió en la consideració i el tracte vers els municipis rurals de Catalunya.
En definitiva, posar en valor la vida als municipis rurals. Volem garantir les condicions de vida al món rural i el desenvolupament de la ciutadania que hi viu, hi treballa, hi estudia. En definitiva, que hi desenvolupa el seu projecte vital. Volem construir un país més just i solidari per a tothom. En aquesta transformació, una de les palanques del canvi és l’impuls dels municipis més petits. Aquells que necessiten més la nostra ajuda i una acció més decidida i valenta.
Quina seria la política de gestió de l’aigua del seu executiu de cara als municipis?
Hem de ser conscients que el canvi climàtic està impactant en la nostra manera de viure des de ja. La greu sequera que estem vivint no ha estat un cas aïllat. Forma part d’un fenomen més global i hauria de ser un toc d’atenció per fer les coses diferents.
Així, no es tracta de restriccions d’aigua puntuals sinó d’abordar la transformació da la gestió de l’aigua amb una actuació estructural com a part d’un projecte de país més ambiciós. Que és: els recursos naturals que tenim són finits i hem de ser conscients que cal dotar-nos d’estructures de gestió de l’aigua que ens permetin abordar el futur a què ens aboca el canvi climàtic.
Estem contra la gestió insostenible, la forta sobreexplotació actual i la manca de justícia ambiental. Això impacta en la pèrdua de la biodiversitat, el canvi climàtic i el col·lapse econòmic, que impactarà, més cruament, i com passa sempre, en les persones més vulnerables de la nostra societat. Contra això lluitem, ho hem fet amb una acció decidida des del Govern i ho volem seguir fent en el futur.
Els alcaldes es queixen molt de l’infrafinançament dels ajuntaments i del traspàs de competències sense l’acompanyament de recursos per assumir-les (educació, sanitat, etc.). Hi està d’acord amb aquestes reivindicacions?
Com li he explicat, i donat el meu passat com alcaldessa de Santpedor i la meva vinculació amb el món local, conec de primera mà aquest infrafinançament, i comparteixo moltes d’aquestes reivindicacions. Som un Govern municipalista, molt sensible a la situació que viu el món local i, especialment, rural, i hem treballat intensament per canviar-la. Per donar un impuls definitiu als municipis i dotar-los de l’autonomia que necessiten. Autonomia que només és possible si va acompanyada de recursos. Per això hem revertit anys anteriors de retallades, que han impactat molt en la manera com es governa des dels municipis. Hem de ser conscients que, pel que fa al finançament, les competències bàsiques són estatals, tant pel que fa a l’aportació principal via participació en els tributs de l’estat com en la regulació normativa dels impostos que recapten els ajuntaments on aquests tenen un petit marge de decisió.
Des del Govern tenim una ferma voluntat d’acompanyament als municipis malgrat les limitacions. Estem elaborant, ja tenim un primer esborrany, una llei de Governs i Finances Locals que doni resposta a les necessitats dels municipis. Hem anat incrementant tots aquests anys el Fons de Cooperació Municipal que, com saben, son recursos incondicionats, tenint una especial consideració als municipis més petits. I ja tenim a punt una proposta de PUOSC per als anys 2025-2028 que ha de se més àgil i fàcil de gestionar per part dels municipis, que donarà llibertat absoluta d’elecció dels projectes als municipis estalviant-los la concurrència competitiva de la darrera convocatòria i que tindrà molts més recursos.
Un altre exemple que crec que pot clarificar la nostra posició i des d’un àmbit competència del Departament de la Presidència: l’esport. Concretament, la inversió en els equipaments esportius. Impuls projecte estratègic d’equipaments esportius per al país sencer. Amb el qual hem deixat empremta. I donem resposta contundent a una demanda unànime dels consistoris, davant una mancança d’inversió en instal·lacions esportives en la darrera dècada (renovació i noves instal·lacions).
Amb l’actual xarxa d’equipaments esportius no es pot donar cobertura a totes les demandes de les entitats esportives. Tampoc a l’increment de demanda: per l’augment de la pràctica esportiva femenina, entre altres. En aquest aspecte, continent i contingut van de la mà: ens calen bons espais, ben equipats i tecnificats, on les campiones i campions d’avui i demà puguin preparar-se en les millors condicions. On tothom que vulgui pugui gaudir de l’esport que vulgui. On els infants es familiaritzin des de ben petits amb la pràctica esportiva. Democratització de l’esport: esport per a tothom. Per tant, era urgent i absolutament necessari actuar ja. I fer-ho de manera contundent, amb ambició i mirada llarga.
Creu que, en general, des del Govern es té prou en compte els alcaldes i alcaldesses a l’hora de prendre decisions sobre els territoris?
Hem estat un Govern que ha impulsat l’escolta activa i la proximitat en les relacions amb el món local. Jo mateixa, com a Vicepresidenta i consellera responsable de les relacions amb el món local, he fet una política de trepitjar territori, no només des dels despatxos i des de Barcelona. Perquè considero que és la manera més directa i propera de conèixer de primera mà quines són les necessitats, les inquietuds i les expectatives dels municipis.
Des del Govern i jo mateixa defensem un model de governança que posa les persones al centre de tot. Relació amb el món local basada en la confiança, el reconeixement mutu, d’acompanyament i de servei, des del consens, les aliances i les codecisions. Com a part del reforç dels governs locals, hem dut a terme accions decidides, una acció de Govern que ens agradaria seguir realitzant els propers quatre anys. En aquest sentit, hem treballat per garantir l’autonomia local, dotant de recursos immediats. També hem donat suport als consells locals i les iniciatives participades i participatives. Hem impulsat l’Agenda rural, amb més escoles bressol rurals, hem reactivat el Consell de Governs Locals, que considerem el parlament dels pobles, i hem creat l’Estatut de municipis rurals. I ho hem fet de la mà del territori. El país som una suma de veus, de realitats i capacitats rurals i urbanes. Volem preservar aquesta diversitat tenint en compte les necessitats reals. Per tot això, perquè ens ho creiem, hi volem seguir apostant fortament. Hem escoltat els ajuntaments i els ens locals i ho hem fet des de la codecisió i la coparticipació.