Els republicans ja ho han fet saber a CiU en les reunions de coordinació que mantenen setmanalment
La portaveu d’ERC, Anna SImó, aquest dilluns a la sala de premsa d’ERC
La portaveu d’ERC, Anna Simó, ha explicat que els republicans treballen per "estirar" CiU cap a uns pressupostos que no plantegin un objectiu de dèficit del 0,7% del PIB, encara que el govern espanyol decideixi mantenir aquesta xifra. Esquerra és partidària de l’incompliment de l’objectiu actual perquè "el gruix de la societat catalana no el pot acceptar". Segons Simó aquesta és, ara per ara, la prioritat dels republicans en l’àmbit pressupostari i així li han fet saber a CiU en les reunions de coordinació parlamentària que mantenen setmanalment les dues formacions. Simó ha insistit en què l’objectiu de dèficit de la Generalitat hauria de situar-se al voltant del 2% per a l’any 2013.
Simó ha lamentat que divendres passat la Unió Europea ajornés fins el maig la decisió de flexibilitzar l’objectiu de dèficit per a l’estat espanyol. Tot i això, ERC ha decidit no esperar a què això acabi succeint i demanar a CiU que els pressupostos catalans es facin a partit d’un objectiu de dèficit superior. De fet, encara que la UE decidís relaxar la pressió sobre l’Estat, el govern espanyol podria decidir -com ja va fer l’any passat- mantenir els objectius de dèficit invariables.
La portaveu republicana ha explicat que bona part de la ciutadania de Catalunya viu "al límit de les seves possibilitats" i que, per tant, els pressupostos han d’intentar afectar el mínim possible aquestes persones. Malgrat aquesta voluntat, el propi president d’ERC, Oriol Junqueras, ha explicat en diferents ocasions -la darrera, aquest mateix dilluns a Catalunya Ràdio- que els propers pressupostos de la Generalitat seran "terribles" per la "intolerància" de l’Estat amb les autonomies.
Els republicans recorden, a més, que el Parlament Europeu ja va demanar a l’estat espanyol que redistribuís "millor" el dèficit públic de les seves administracions públiques, per garantir que els serveis socials, l’educació i la sanitat -transferides a les comunitats autònomes- no es vegin afectades.