Joaquim Roca

Alcalde de Sant Gregori

Set pobles

“És important que els veïns puguin opinar i prendre part en la decisió de certes coses” 


L’alcalde de Sant Gregori fa bon balanç de la legislatura i diu que té intenció de presentar-se a la reelecció

0
456

Joaquim Roca ens rep amb un aire jove, actiu i amable, al seu despatx. És, des de 2013, alcalde de Sant Gregori, un municipi de set pobles que ens acull al Gironès. Avui ens explica que si ja des d’una edat primerenca li agradava fer coses des d’una entitat, ara tocava fer altres més coses des de l’ajuntament.

“Pot semblar un tòpic però quan ets alcalde ho ets els 365 dies de l’any, les 24 hores al dia, i si et trobes algú pel carrer i et diu “ja sé que no és el moment…”, tu li dius que sí que ho és”
 
“Els meus avis vivien a pagès, treballant el camp tots els dies. Aquesta humilitat és la que vull tenir en el meu dia a dia en les feines de l’ajuntament”
 
“Quan portes moltes hores d’activitat, el cos ja no t’aguanta, però el cap et diu que has de seguir. De vegades aquesta fortalesa serveix per moltes altres coses de la vida”
 
“Crec que és una riquesa tenir set pobles, cadascun d’ells amb la seva festa major, el seu veïnat i el seu nucli”
 
“Una de les coses més importants que fem és la Fira del Pa i la Xocolata, que es fa al novembre i que s’ha consolidat com un esdeveniment en el que hi participen moltes persones d’arreu de Catalunya”
 
“Actualment estem desenvolupant dos projectes importants de carrils bici, un per arribar a Bescanó, que ara ens separa el riu Ter, i l’altre per arribar al polígon industrial i, més endavant, a Girona, seguint en paral·lel la carretera. La mobilitat en bicicleta cap a Girona farà que molts usuaris tinguin més facilitats”
 
“Al final, si volem que Catalunya sigui un Estat, no és per cap caprici sinó per tenir uns recursos millors, millors equipaments sanitaris, educatius, infraestructures”
En quins valors basa la seva manera de fer política?
Sobretot es tracta d’estimar-se el poble on fas d’alcalde i de fer les coses amb la major implicació. Pot semblar un tòpic però quan ets alcalde ho ets els 365 dies de l’any, les 24 hores al dia, i si et trobes algú pel carrer i et diu “ja sé que no és el moment…”, tu li dius que sí que ho és, perquè és aleshores que et poden explicar problemes i incidències. A més d’això cal la honestedat, la transparència i l’eficàcia.
 
Li preguntem als alcaldes si creuen que cal tenir estudis superiors o fer la carrera de ciències polítiques per a exercir…
Penso que la formació no és el més important en aquesta vida; ni en el món local per fer d’alcalde o de regidor, ni en el món empresarial. Està demostrat que hi ha persones que no tenien estudis superiors i que han arribat molt lluny. Tenir estudis et dona eines que pots aplicar en els teus camps. En el meu cas, he fet els estudis de Comunicació a la Universitat Oberta de Catalunya, i m’ajuda en aquest àmbit. Però crec que si la persona té ganes, il·lusió i voluntat pot tirar endavant molts projectes.
 
Ens ensenya unes fotografies. Quin significat tenen per a vostè?
En una hi surto de menut, amb el meu avi, sobre un carretó amb una bala de palla. És a Canet, d’on és originari el meu pare, i que també és un municipi de la Mancomunitat de la Vall de Llémena. Els meus avis vivien a pagès, treballant el camp tots els dies. Aquesta humilitat és la que vull tenir en el meu dia a dia en les feines de l’ajuntament.

 
En la segona foto hi surto també de petit, al carrer de casa, aprenent a anar amb bicicleta. S’hi veuen vehicles, però també s’hi veu que un pot anar tranquil·lament amb bici o jugar a pilota. La foto parla de la tranquil·litat i la transformació del poble, ja que el carrer s’havia asfaltat feia poc.

 
En la darrera foto hi surto baixant d’una muntanya plena de neu. Aleshores feia molta activitat esportiva, competia en bicicleta i participava en raids d’aventura, que eren proves multiesportives molt dures que poden durar hores o dies. Quan portes moltes hores d’activitat, el cos ja no t’aguanta, però el cap et diu que has de seguir. De vegades aquesta fortalesa serveix per moltes altres coses de la vida.

 
Quines coses li diria a un foraster per convèncer-lo de venir a viure a Sant Gregori?
Una de les coses potents que tenim és l’entorn natural. Hi ha el poble de Sant Gregori, amb tots els seus equipaments, i sis pobles més en un entorn natural de gran valor. Tenim rutes per fer senderisme, BTT, esport de muntanya a Sant Grau, molta potència gastronòmica i activitats culturals i familiars. Sant Gregori és un municipi que fa moltes activitats al llarg de l’any. Aquí hi ve molta gent d’altres municipis de la comarca, de la demarcació o de tot Catalunya.
 
Parli’ns dels elements més singulars del poble, si us plau.
Tenim la plaça del poble, on hi ha l’edifici de l’escola. La façana és d’en Rafael Masó i és allà on fem diverses activitats al cap de l’any. Sempre hi ha hagut molta vida. També tenim l’espai de la Pineda, on hi tenim tots els equipaments esportius (el camp de futbol, les pistes de tennis i un equipament cultural). És una zona de pins on la gent hi va a passejar i on comencen les rutes per fer a peu. I el tercer indret és l’escultura que tenim a l’entrada del poble, on hi ha els set nuclis que formen el municipi. Crec que és una riquesa tenir set pobles, cadascun d’ells amb la seva festa major, el seu veïnat i el seu nucli. Això ho tenim present a l’entrada del poble de Sant Gregori.
 
Com gestionen la promoció econòmica al poble?
Tenim una persona que es cuida d’aquest tema. Està permanentment en contacte amb l’Associació de Comerciants i Empresaris. També, des del Consell Comarcal, gestionem diverses línies amb els municipis. Una de les coses més importants que fem és la Fira del Pa i la Xocolata, que es fa al novembre i que s’ha consolidat com un esdeveniment en el que hi participen moltes persones d’arreu de Catalunya. El pa i la xocolata són productes de sempre, però que funcionen molt bé. També hem posat en marxa un viver d’empreses que també és una eina de promoció econòmica perquè hi ha emprenedors i autònoms que poden tenir un espai de treball i desenvolupar la seva activitat econòmica aquí.
 
Quin és l’estat financer de l’ajuntament?
Hem reduït l’endeutament de l’ajuntament en aquests quatre anys. Sempre hem tingut un romanent positiu i hem pogut destinar diners a fer noves inversions en equipaments esportius, activitats, etc.
 
Ara que es parla tant d’administració electrònica, vostès la fan servir? Els ciutadans es relacionen amb l’ajuntament mitjançant la tecnologia?
Sobretot es tracta de fer molt accessible a la ciutadania tota la informació que pot desplegar l’ajuntament. En aquests darrers  anys s’ha renovat la pàgina web municipal, que tenia una estructura antiga i era feixuga de consultar. I hem estat reconeguts per l’Informe Infoparticipa, de la UAB amb una puntuació del 98%, una nota molt alta. Esperem arribar al 100%. S’han fet els deures, i sempre queden coses per fer, però ja hi hem posat molta atenció.
 
El proper mes de febrer Alcaldes.eu promourà una Fira de la Mobilitat Sostenible i ens interessa saber les iniciatives que es van prenent des dels municipis en aquest sentit. Com ho gestionen vostès?
En relació a la mobilitat, comptem amb un autobús de línia regular que depèn de la Generalitat i que recorre tota la Vall de Llémena, passa per Sant Gregori i arriba a Girona. Al poble és fàcil d’arribar-hi en cotxe (estem a 5-6 km de Girona) i en autobús. El que vam fer és proporcionar a la gent jove i a la més gran targetes T-10 de deu trajectes cada mes perquè poguessin emprar la línia regular de busos i s’acostumessin a fer-ho. Això ens va funcionar i ja portem anys fent-ho. Tenim un centenar de targetes que carreguem cada mes per a jovent i gent gran.
 
I actualment estem desenvolupant dos projectes importants de carrils bici, un per arribar a Bescanó, que ara ens separa el riu Ter, i l’altre per arribar al polígon industrial i, més endavant, a Girona, seguint en paral·lel la carretera. La mobilitat en bicicleta cap a Girona farà que molts usuaris tinguin més facilitats. 
 
Finalment ens plantegem parlar de punts de recàrrega elèctrica en els propers anys. El parc de vehicles híbrids es molt petit a Sant Gregori, però de mica en mica anirà creixent i haurem d’estar atents i apostar per models de mobilitat sostenible.
 
Vostè és l’alcalde des del 2013. Quin balanç en pot fer del seu temps de govern municipal?
Aquesta és una pregunta important quan s’està a punt d’acabar un mandat. És temps de fer balanços de com s’ha desplegat el programa electoral. Vam presentar un programa ambiciós, amb molts punts. Actualment devem estar al voltant del 80% de compliment. Potser no els podrem complir tots, però també és cert que n’hem fet d’altres que no teníem contemplats i que apareixen en el dia a dia. Crec que hem desplegat el programa de forma important i, en relació als punts que no hem arribat a acomplir, també explicarem perquè no s’han aconseguit. Ho farem amb tranquil·litat i tothom tindrà la informació per entendre-ho.
 
Es presenta a les properes eleccions? Quins reptes marcaria com a prioritaris?
En principi sí que tinc intenció de tornar-m’hi a presentar. Ho hem d’acabar de parlar amb el grup municipal, però aquesta és la intenció. Hi ha il·lusió, ganes i projectes per tirar endavant, per tant encara podem estar-hi quatre anys més. La qüestió és haver fet aquests anys amb el convenciment que has donat el millor de tu i ja el poble decidirà si hem de continuar nosaltres o hi ha d’haver algun canvi. En tot cas, si sortim escollits, tenim projectes com ara un nou pavelló, que ens fa molta falta i que podríem tenir en la propera legislatura. El nostre és un municipi molt actiu en tots els nivells, però en l’esportiu hi ha moltes coses que necessiten un pavelló una mica més gran. També tenim el projecte del nou institut, l’ampliació de l’escola, l’ampliació de la depuradora municipal…  Són projectes que depenien de la Generalitat i que han quedat aturats amb l’aplicació del 155. 
 
Creu que hi ha d’haver una limitació de mandats?
És molt relatiu, perquè en municipis petits pot ser complicat trobar persones que vulguin estar a l’ajuntament, i si ho limites pots trobar-te sense candidats. A municipis grans caldria veure-ho. Jo crec que depèn de la pròpia persona, de la il·lusió que tingui, de la seva capacitat, de la seva dedicació a l’alcaldia. Cada cas s’ha de veure individualment. Però també crec que estar molts anys com a alcalde tampoc és propi. Un està al servei del poble i s’ha de lliurar al màxim, però quan s’han assolit una sèrie de projectes, és el moment de fer un pas al costat.
 
Parlem d’actualitat. Quina lectura pot fer de la situació política actual entre Catalunya i Espanya?
En els últims anys han passat moltes coses, tant a Catalunya com a Espanya. En aquestes dates, fa un any, estàvem tots pendents de veure què passaria. La veritat que han passat moltes coses, i jo crec que tot el que ha passat ha servit o servirà per alguna cosa en el futur. Al final, si volem que Catalunya sigui un Estat, no és per cap caprici sinó per tenir uns recursos millors, millors equipaments sanitaris, educatius, infraestructures. Els municipis arribem on arribem, per molt bé que estiguem econòmicament, però no podem arribar a tot, i ara la Generalitat tampoc té prou recursos per ajudar a tots els municipis. Creiem que en un nou país i amb una altra redistribució econòmica i un sistema més ampli podem millorar-ho per tota la ciutadania en general. Hem de veure com va evolucionant en les properes setmanes i mesos, perquè això acaba de començar.
 
Creu que amb el nou govern socialista millorarà la relació?
Tot havia pres una dinàmica que semblava que no ens portava enlloc, però amb aquest canvi sembla que s’ha frenat aquesta dinàmica. Ara hi ha d’haver aquest diàleg, s’ha de poder parlar, s’ha de veure des de la Generalitat quines accions es poden fer, i ja s’anirà veient.
 
Creu que hi ha una nova i una vella política?
Depèn. Hi ha persones joves que sembla que poden fer nova política, tot depèn de les accions que fa. També hi ha gent més gran que té projectes fantàstics i que s’ha adaptat molt bé en els nous temps. Les coses van canviant i ens hem d’adaptar al que la ciutat demana. I això és més important en els ajuntaments, que som l’administració més propera.
 
Un concepte molt de moda és el de participació ciutadana. I veiem que tenen diverses variants de ‘participació ciutadana’, expliqui’ns. 
Nosaltres a la pàgina web ja hem fet un apartat específic de participació ciutadana, i allà es poden veure els diferents processos de que hem fet al llarg d’aquesta legislatura. Per exemple, els pressupostos participatius, els vam iniciar el 2017-18, i ara en el 2019 tornarem una altra vegada a recollir les propostes de veïns i veïnes. Jo crec que és important introduir aquesta participació en certs temes, que els veïns puguin opinar i prendre part en la decisió de certes coses a nivell municipal.
 
Vostè va començar en el món polític des de molt jove, quins consells donaria a aquelles generacions joves que vulguin fer d’alcaldes i alcaldesses? De quina manera han d’entendre la política?
Tenim un projecte amb l’institut, que fa que cada any vingui una classe vingui a l’ajuntament, a parlar amb l’alcalde, a veure quines funcions fan, a participar en un ple simulat i fer un ordre del dia. De vegades, des de fora no es coneix com funciona l’ajuntament i és important que els joves coneguin com funciona, què fa l’alcalde. Sempre els dic: “potser entre vosaltres hi ha el futur alcalde de Sant Gregori o els futurs regidors”, perquè estic segur que algun nen o nena ho podria ser.
 
 
  • Links relacionats
  • NULL

La implicació de Joaquim Roca en la política municipal va començar l’any 2003 i va néixer en el món de l’esport. Formant part de la junta del Club Ciclista Sant Gregori – El Llémena, i ajudant a organitzar competicions fins i tot de nivell internacional, l’alcalde del moment li va proposar entrar a la llista municipal i va acceptar. Ha arribat a ser alcalde, diu, “de baix a dalt”. Actualment és conseller comarcal del Gironès i és president del Consorci del Ter a l’inici d’aquesta legislatura. Té estudis de Comunicació.

QÜESTIONARI IMPERTINENT
  • Llibre de capçalera: El mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo.
  • Una pel·lícula: Ara no sabria dir-te’n cap.
  • Una cançó: Alguna de Txarango o dels ‘Búhos’.  Totes m’agraden.
  • Un plat de cuina: Ara que és l’època, un bon plat de pinetells saltejats amb all i julivert, boníssims.
  • Una beguda: Aigua
  • Un país: Catalunya
  • Un viatge: París, una ciutat especial
  • Un esport: BTT.
  • El que més valora d’una persona: Que sigui sincer o sincera.

Sant Gregori



Com s’explica a la renovada pàgina web del municipi, Sant Gregori és el primer poble d’entrada a la Vall de Llémena, un “mosaic de paisatges bucòlics” que integren des de camps fins a la muntanya de Sant Grau, en un entorn, com ens ha dit l’alcalde, que permet tota mena d’activitats lúdiques, culturals i gastronòmiques. A cinc minuts en cotxe (o en autobús) de Girona capital, el municipi de Sant Gregori inclou els pobles de Cartellà, Sant Medir, Taialà, Ginestar, Constantins i una part del nucli de Domeny, a banda del propi Sant Gregori. La Fira del Pa i la Xocolata de cada novembre garanteix que els més afeccionats als sabors de sempre hi trobin una cita anual, i gairebé espiritual, de peregrinació. A partir d’allà, només cal fer passejades per descobrir tot el que el municipi pot oferir al visitant.

Recomanat per Alcaldes.eu



FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.