Santi Reixach

Alcalde de La Vall de Bianya

La vall de les valls

“És molt important definir quin model de comarca tenim”


L’alcalde de La Vall de Bianya aposta per un major aprofitament de les infraestructures entre poblacions veïnes

0
416

Santi Reixach, alcalde de La Vall de Bianya, amb 11 nuclis de població i 15 esglésies, rep Alcaldes.eu al seu despatx i aprofita després de l’entrevista, l’ocasió de promocionar els fantàstics i famosos embotits de la zona. Donem fe de la generositat de l’alcalde i de la qualitat dels productes de la terra. 

“En un poble es tracta d’estar al costat de la gent, el dia a dia és el més maco de ser alcalde d’un poble petit”
 
“Soc dels que confio en els tècnics, jo faig la part política” 
 
“No volem una massificació sinó que volem un turisme més controlat i que gaudeixi més del territori”
 
“No tots podem tenir de tot. No farem un pavelló si al costat tenim un poble veí que en té un i que amb prou feines el pot mantenir”
 
“Tot i ser llista única vàrem fer un porta a porta a totes les cases de la Vall per presentar-nos i demanar que votessin”
Santi Reixach és igual com a persona que com alcalde? 
Penso que a la política s’ha de ser sincer i franc i jo amb això m’hi trobo molt a gust. En un poble es tracta d’estar al costat de la gent, en definitiva, el dia a dia és el més maco que té ser alcalde d’un poble petit. De vegades em diuen ‘Ha vingut fulano de tal i no li sembla bé el que esteu fent’. Doncs agafo i el trobo, i li explico per què ho fem. Moltes vegades són malentesos i quan li expliques a una persona per què has decidit fer allò i d’aquella manera al final queda convençuda tot i que potser ell no ho hauria fet igual. Es tracta de ser propers a la gent i crec que aquesta és la manera de fer política en un poble petit com aquest on ens coneixem pràcticament tots. I això és el més maco, el dia a dia de les coses. 
 
I creu que és necessari tenir estudis superiors o la carrera de ciències polítiques per exercir d’alcalde?
Mira, de vegades em venen els companys i em diuen “davant hi ha d’anar la gent que està preparada” i els hi dic “molt bé”, però…què vol dir estar preparat? Perquè tu pots tenir una carrera, que és molt important, i estàs preparat per a una cosa determinada però per altres coses necessites uns assessors. Soc dels que confio en els tècnics; jo faig la part política, i després tinc gent al meu costat que és la que m’ajuda a prendre decisions tècniques tot i que després les valorem conjuntament. 
 
Li hem demanat que triés tres fotografies de la seva vida, per què ha triat aquestes?
Aquesta em fa especial gràcia. Qui anava a dir en aquell temps quan anava a l’escola que un dia es convertiria en la sala de plens de l’ajuntament i que jo, a més, en seria l’alcalde! Son aquells canvis de la vida…

 
La següent és de quan jo tenia una empresa de transport. Em dedicava a recollir la llet per les masies, i això crec que té un valor molt important perquè cada dia tenies molt de contacte amb les famílies, fins el punt de saber si un dia estaven enfadats o si els hi havia passat alguna cosa. És una manera de viure el poble, de conèixer-lo, de conèixer el tarannà de la gent, i això sempre m’ha agradat. Jo li dono molta importància al valor humà. 

 
I aquesta última? 
Aquesta de la firma de la finca és molt important perquè això no sol passar gaire: va venir un senyor i va donar a l’ajuntament una finca de x hectàrees en un edifici que és un dels més antics de la Vall de Bianya, amb tres plantes de 500m2 cadascuna, i ara hem de decidir què fem. Tenim projectes sobre la taula però és un tema molt important. Agraïm molt a aquest senyor que hagi donat això al municipi. És una imatge que volia ressaltar. 

 
Admirable. I aquesta finca es diu Mas Sobeies i la visitarem ara amb vostè juntament amb un tram de la Via Verda i l’església de Santa Margarida de Bianya. Què representen aquests últims espais pel municipi?
La Via Verda ha estat molt esperada perquè uneix la via verda que ve de Sant Feliu de Guíxols amb el Ripollès i la ruta del Ferro. S’hi ha treballat molt, amb els propietaris, i hem recuperat antics camins ‘de missa’, que es deien així quan havia passat un mort. Doncs hem recuperat aquests antics camins, que ja eren camins públics, en llocs molt emblemàtics de la Vall. Ara, la Via Verda ens arriba fins a la Vall de Bianya, que ve d’Olot, i amb Sant Pere Despuig farem un tram compartit des de Sant Pere, i a partir d’aquí ja ens n’anem fins a la Vall de Farró i la Vall de Sant Ponç i empalmem amb l’últim túnel de Collabós i el de Sant Joan de les Abadesses. O sigui, anem de mar a muntanya i és molt important fer aquesta connexió de Via verda i de la ruta del ferro de la Vall del Ripollès.
 
I què ens diu de l’església de Santa Margarida?
És un lloc emblemàtic. Santa Margarida és l’església més gran que tenim al poble, i en tenim 15 d’esglésies eh! però aquesta és la que està al centre i des d’aquí es veu tota la Vall principal, perquè també tenim la vall de Sant Ponç, la Vall del Bach, etc. Tenim vàries valls…és una vall de valls això! però la de Santa Margarida que és la que agafa l’eix principal és un lloc emblemàtic que com podreu veure des d’allà es veu tota la recta de la Vall de Bianya.
 
I amb tots aquests llocs hi té molta relació la Bianyal oi? Expliqui’ns què és. 
Doncs tenim la sort de tenir un grup d’amics que són els de Binari, d’Olot, que han apostat per la Vall de Bianya. La Bianyal consisteix en visites guiades a llocs emblemàtics com esglésies o masies de la Vall i allà un artista exposa la seva obra. Fem una ruta controlada i a cada lloc que va l’artista explica la seva obra i també s’explica la història de la masia o de l’església. Ha estat un èxit, i amb això estem jugant a primer nivell. Tothom ho ha acollit molt bé i cada any, quan s’obren les sessions, perquè són limitades, de seguida queda ple. És una manera de conèixer la Vall, de conèixer els artistes i que ells puguin explicar l’obra que estan fent a cada lloc.
 
Això deu ajudar a dinamitzar el municipi… Abans de l’entrevista comentàvem les diferents línies de promoció econòmica. Quines són?
Tenim un fòrum d’empreses i unes empreses que han apostat per la Vall de Bianya. En tenim de molt importants, com per exemple Zoetis, que aquest any ja ha anunciat que farà una inversió de 5 milions d’euros, i això és molt important per una vila com la nostra. És una empresa que està generant més de 250 llocs de treball i que diu que després d’aquesta ampliació en generarà 100 llocs més. Tenim també fàbriques de plàstics, d’embotits… Tenim una mica de tot!
Pel que fa al turisme tenim unes 20 cases de turisme rural en llocs emblemàtics de la Vall, que van des de primer nivell fins a llocs més assequibles i això ens dona molta vida. Gràcies al turisme està venint molta gent, però no volem una massificació sinó que volem un turisme més controlat i que gaudeixi més del territori.
 
Al web municipal comenten que les actuacions municipals que es duen a terme van encaminades a superar la crisi econòmica perquè hi hagi una reactivació econòmica en la indústria, el comerç i la gastronomia… 
Sí, si, és això, perquè tot això comporta llocs de treball. I que la mateixa gent del municipi pugui tenir feines al costat de casa mateix és molt important.
 
Llavors la situació econòmica de l’ajuntament deu ser bona… 
Sí, estem en un moment bo, amb endeutament zero i això és molt important. S’han anat seguint unes polítiques que en el seu moment potser costaven de defensar, una mica conservadores, però s’ha vist que ens han portat a bon terme. Jo soc dels que creu que hi ha moltes coses que s’han de fer servir més a nivell de comarca. No tots podem tenir de tot. 
 
A què es refereix exactament? 
No farem un pavelló si al costat tenim un poble veí que en té un i que amb prou feines el pot mantenir. Mirem doncs de fer bastants convenis per a fer servir les infraestructures comarcals. Per exemple, no tenim piscina, però com que és un poble molt disseminat, un cop agafes el cotxe és el mateix parar-se en aquest nucli que anar dos quilòmetres més avall fins a l’altre poble que té una piscina. Mirem de fer convenis per fer servir tots aquests serveis. 
Aquí el que tenim és un entorn preciós i ells també poden venir aquí. En temes d’esports tenim un camp d’esports on poden venir a entrenar. És a dir, mirem d’anar lligant les coses d’aquesta manera i crec que cada dia ho hauríem de fer més.
 
Han estat reconeguts com l’únic municipi català que ha obtingut la màxima puntuació en un estudi basat en l’oferta laboral i en altres indicadors econòmics. A què es deu? 
En el seu moment semblava que la gent no ho acabava de entendre. És el municipi que té més llocs de treball que habitants en edat de treballar, i deien ‘com pot ser?’. I clar que pot ser! gràcies a emprenedors que han apostat per estar a la Vall. Hem d’estar orgullosos que hi hagi empreses que apostin per estar a la comarca, i en concret a la Vall de Bianya.
 
Hi ha cap padrí al poble? El savi diguem…
Tenim una senyora que té 104 anys amb el cap ben clar. Es diu Conxita i el seu aniversari és el dia de Sant Miquel així que cada any aquell dia fem un aplec d’unes 300 persones a sota d’una muntanya i fem una arrossada popular, és la seva festa. I cada any diu: ‘escolta, pensa que tornem a arribar-hi’. I quan li dic que té 104 ella em diu: ‘no no, 104 i mig!’. És una persona amb el cap molt clar, amb tot el que ha passat a la seva vida, i per tant és un mite pel poble de la Vall de Bianya.
 
Una notícia recent deia que alcaldes de la Garrotxa demanaven un model comarcal d’infraestructures. En quin punt es troba?
Crec que a nivell de comarca és molt important definir quin model de comarca tenim. Ja fa temps que el demano, a veure si aconseguim tirar-ho endavant. Jo crec que en una comarca hi ha d’haver unes infraestructures que estiguin consensuades, amb tècnics principalment, i governi el partit que governi hi hauria d’haver unes línies principals que s’haurien de seguir i llavors, evidentment, se’ls hi poden donar més o menys prioritat. El que no està bé és que cada cop que surt un tema d’aquests l’haguem de posar sobre la taula i discutir. Seria molt més fàcil treballar si hi haguessin unes línies definides. Sempre diem que ho hem de fer i és hora que ens hi posem de veritat. 
 
Dos esdeveniments importants al municipi són la Fira del Farro i el Festival de l’Ü del Bac. 
La Fira del Farro va començar fa sis o set anys… No! Ja en fa 10! Va sorgir perquè havíem de fer una fira d’alguna cosa relacionada amb el territori. I aquí tenim molt blat de moro i en el seu moment hi ha via molts molins a la Vall de Bianya així que vam decidir fer la fira del farro que és la fira del blat de moro. El més maco d’això és la manera com s’implica el poble, perquè els pagesos  recuperen antigues màquines velles amb què treballaven al camp i el dia de la fira fan una demostració de com funcionaven. Així que no hem d’anar a buscar a la gent sinó que és la gent qui s’ofereix a fer-ho, la nostra fira és ja la fira de tots. Si la gent d’un poble s’implica i s’ho sent seu aquestes coses sempre es tiren endavant. 
I lo de l’Ü del Bac és més a nivell particular de la Vall de Bianya. És un espai cultural ubicat al Bagatell (La Vall del Bac) i es fa dos divendres al juliol i dos a l’agost. Hi ha uns artistes que van fent actuacions, destil·lacions, etc., al mig de la natura i estàs allà des de les 17h de la tarda fins les 2h de la matinada i no et dones ni compte, perquè et sents molt bé. Us recomano que hi aneu si podeu. En aquest cas, l’ajuntament ajuda com pot. 
 
I a més de tots aquests llocs i activitats, quin serien els tres factors clau perquè vingués a viure un foraster a la ‘seva’ Vall?
Primerament, per la gent, perquè som gent acollidora. Segon, perquè el lloc és emblemàtic i tercer, perquè el que volem és que vingui gent, només faltaria! Estem oberts a rebre tothom i que s’estimin el nostre municipi. És un poble molt obert i la seva gent de seguida es volca en la gent que ve de fora. I en principi tothom a participar i a gaudir de les costums que tenim, una altra cosa és que de vegades vulguin o no vulguin i si ells aporten alguna cosa diferent, doncs de mica en mica ho anirem adaptant.
En prenem nota.
 
Parlem ara de les eleccions. La seva era una de les 113 llistes úniques  de Catalunya i ha obtingut un 93,58% a favor del seu partit (PdeCat). Contents? 
Estem molt contents. Tot i ser llista única vàrem fer un porta a porta a totes les cases de la Vall per presentar-nos i demanar que ens votessin. La gent en aquell moment deia que no calia perquè estàvem sols, doncs sí. Té molta importància sentir-te recolzat i per això hem de donar les gràcies a la gent que va anar a votar. A més a més vàrem aconseguir un 12% més de vots que a les anteriors així que ara encara tenim més responsabilitat i ho donem tot pel poble perquè ho fem amb gust. Aquí a l’ajuntament som un grup de gent que no hi estem forçats sinó que hi estem perquè ens agrada, així que hem d’estar al nivell del que demani la gent. 
 
I què faran en els propers anys? 
Acabar el tema de la Via Verda que tenim començada, que és molt important. Tenim la urbanització d’Hostalnou de Bianya a la que li convé un remodelatge, i volem canviar també l’enllumenat públic perquè hi ha llocs com el nucli de la Canya, on està molt deteriorat, i a més així estalviarem quilovats. És una aposta que volem fer a nivell de temes mediambientals perquè a més a més guanyem i estalviem perquè ja hem fet proves aquí. 
 
I a nivell de Catalunya i Espanya, quina lectura en pot fer de la situació política actual?
Crec que estem passant un moment complicat i tots units hem de ser capaços de donar-li una volta i tirar-ho endavant. Com ho hem de fer? Doncs això no ho sabem ben bé, perquè hem entrat en una dinàmica en què no acabem de saber com fer-ho per tirar-ho endavant. Seria bo que desbloquegés tot això, poder tirar endavant i governar nosaltres el país. És una política més a nivell de govern de la generalitat que no pas a nivell municipal.  
Nosaltres només podem estar al seu costat amb el que ells decideixin i esperar que ben aviat torni a ser normal, però costarà molt. Tot i així el dia a dia l’hem d’anar fent amb els veïns i la gent del poble.
 
Creu que hi hauria d’haver una limitació de mandats?
Jo sempre dic que des del moment en que et presentes a unes eleccions democràtiques és la gent qui et dóna confiança i qui decideix. Si la gent decideix que t’hi vol més, t’hi vol més. Jo no posaria limitació de mandats. En definitiva cada quatre anys es fan unes eleccions i la gent pot triar, si no fas les coses bé, doncs no et trien i si les fas bé t’hi quedes.
 
I pel que fa a una elecció directa de l’alcalde? Hi estaria d’acord? 
Això ho podria veure bé perquè és el poble qui li dóna la força per ser alcalde. 
 
Un missatge pels seus conciutadans?
Que estic al seu costat, ajudant en tot el que faci falta, i si veuen que fem coses malament que ens les diguin per poder rectificar. Estem a la seva disposició i, com he dit al principi, el que fem sovint és explicar per què fem les coses, perquè de vegades no s’expliquen prou bé. Els que tenim l’avantatge d’estar en un poble més aviat petit, i ens trobem a la gent en el dia a dia, podem fer aquesta feina i és molt agradable. A vegades hi ha gent que ve aquí molt enfadada, els hi expliques i entenen la situació. Estem per escoltar-los i estar amb ells i si les coses no es fan bé, doncs al cap de quatre anys s’han de canviar. Ja està. 
 
És important doncs la participació ciutadana i aquesta comunicació de la que parla…
El que fem aquí és que, per exemple, si volem fer unes obres a unes urbanitzacions doncs ajuntem a tots els veïns, fem un avantprojecte projecte i entre tots definim com les volem. I així anem treballant. La qüestió és anar explicant al lloc on hi ha la gent afectada que hi viu com voldria les coses i veure com les podem fer. Perquè de vegades es demanen coses que no són assequibles i no es poden fer, però també s’ha d’explicar el per què. En definitiva és assentar-se i parlar.
 
 
Santi Reixach és una persona amable, professional, un treballador incansable, i, per sobre de tot, un amant de la ‘seva’ Vall i de les terres garrotxines. Ha estat tota la vida implicat en les comissions de festes de la Vall de Bianya fins que l’any 1982 va entrar a l’ajuntament com a regidor, una tasca que va dur a terme durant unes quantes legislatures. Després de parar una temporada, va tornar el 2006 com a part d’una nova llista i va arribar a ser tinent d’alcalde fins que el 2011 es va convertir en l’alcalde. Abans de dedicar-se plenament a la 
política tenia una empresa de transport i recollia la llet per les masies de la comarca. 
 
Reixach ha estat nomenat, recentment, president del Consell Comarcal de la Garrotxa, després d’haver estat present a la institució com a conseller d’Educació i Joventut durant el mandat 2011-2015 i com a conseller de Medi Ambient i president del Consorci de l’Alta Garrotxa els darrers quatre anys. 
 
QÜESTIONARI IMPERTINENT
  • Llibre de capçalera: estic llegint ara ‘Les campanes de la Garrotxa’, d’un autor olotí.
  • Una pel·lícula especial: no vaig al cine. Les d’aventura m’agraden molt.
  • Un plat de cuina: un guisat de cigrons amb bacallà que fa la meva dona.
  • Una beguda: una copa de vi negre, i ara que tenim aquest vi blanc de la Vall de Bianya, que hem de ressaltar, també, que és el Mallol de Bianya.
  • Un país: Catalunya. O també Anglaterra.
  • Un viatge: Nova York amb la família.
  • Un esport: Caminar.
  • El que més valora d’una persona: La seva sinceritat.

La Vall de Bianya



Amb 1.286 habitants escampats en una superfície de 93,62km2, la Vall de Bianya és un municipi format per petites i grans valls on es combinen prats, boscos i rierols. La mateixa vall de Bianya, la vall del Bac, la vall de Carrera, la vall de Sant Ponç són les quatre valls que formen aquest municipi. Situat en part dins el Parc Natural de la Zona Volcànica, gaudeix d'un dels paisatges més encisadors de tota la comarca de la Garrotxa. 
La gastronomia, el comerç i els allotjaments de turisme rural són uns trets distintius de la Vall de Bianya. Curiosament, al llarg de la història, la paraula Bianya s'ha escrit amb B i amb V segons el període, fins que, amb la recuperació de la democràcia, es torna novament a la forma Bianya.

Recomanat per alcaldes.eu:
 
LA BIANYAL
 
Es tracta d’un itinerari cultural organitzat per l’Ajuntament de la Vall de Bianya i l’Associació Binari, que focalitza el seu interès en una sèrie d’intervencions artístiques efímeres dutes a terme en espais d’interès patrimonial de la Vall de Bianya. Amb aquest punt de partida, es realitza un recorregut que ofereix una oportunitat de posar en valor elements d’elevat interès històric, arquitectònic i natural d’una part significativa d’aquest municipi. Es tracta, doncs, d’una iniciativa que afegeix a una tradicional ruta guiada patrimonial la possibilitat única d’acompanyar-ho amb instal·lacions artístiques. Un singular punt de trobada entre modernitat i patrimoni en un entorn privilegiat, pensat per a tots els públics. La singularitat de la proposta rau en una suma d’elements que s’equilibren i es potencien entre ells fins a assolir una fórmula particular. 
 
Per a més informació aquí
 
 
ROMANIC EXTREM
 
Des de fa 7 anys La Vall de Bianya celebra la Marató i Mitja Marató de muntanya "Romànic Extrem”. Una cursa per senders i corriols que permet a tots els corredors/es descobrir la Vall de Bianya corrent pels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l'Alta Garrotxa, a més de gaudir d'un dels paisatges més bells de tota la comarca.
 
Des de l'Ajuntament i la comissió organitzadora conviden a gaudir de la Vall a través de l'esport, corrent pels seus boscos d'alzines, roures i faigs, creuar els conreus de blat de moro, que inunden bona part del municipi  i descobrir les esglésies romàniques que esquitxen la vall amb la seva bellesa. 
 
LLOCS D’INTERÈS
  • Església de Santa Margarida: Va ser donada l'any 858 al monestir de Riudaura i més tard, el 953, passà a dependre del de Santa Maria de la Grassa.
Va quedar força malmesa pels terratrèmols del segle XV, però conserva bona part de la seva arquitectura original, que correspon al segle XII. D'una sola nau, en època posterior s'orbriren a banda i banda unes capelles laterals a manera de creuer. La capçalera és formada per un absis que té tres finestres amb arc de mig punt, una cornisa i un fris sostingut per mènsules.
 
L'existència d'una petita àbsida al costat nord ha motivat la creença que l'església era al principi del planta basilical o bé d'una nau amb transsepte. La sagristia, afegida al costat sud, ocupa l'espai on se suposa que hi havia l'altra àbsida pariona.
 
La porta d'entrada primitiva, cegada, és al costat de migdia. El campanar, de torre, és bastit damunt la façana de ponent, on hi ha la portalada neoclàssica del segle XIX.
 
Es troba en el vessant nord de la serra de Sant Miquel del Mont. Per anar-hi, des de la carretera C-153, cal travessar la plaça del nucli de l'Hostalnou i, un xic més enllà, agafar la pista pavimentada que mena fins a Santa Margarida de Bianya, que manté la condició de parròquia. S'hi celebra culte regularment.
 
  • La Via Romana del Capsacosta: És camí que ha estat transitat des de temps remots fins pràcticament els nostres dies: en els darrers anys com a camí ramader i anteriorment, com a única via de pas existent cap a la vall de Camprodon des de la Vall de Bianya, és a dir, comunicant la plana amb els Pirineus. Així, doncs, sembla ser un camí d'origen romà, essent un brancal secundari de la Via Augusta, el gran eix de comunica que unia Roma amb Cadis tot creuant els Pirineus. 
L'únic tram de tota la Via del Capsacosta que s'ha conservat en molt bon estat transcorre entre Sant Pau Vell, en el terme municipal de Sant Pau de Seguries-Ripollès i el Pas dels Traginers, a la Vall de Bianya-Garrotxa, amb una longitud total de 8 quilòmetres. 
 
Al llarg del seu recorregut es poden contemplar els trams empedrats de la Via amb els elements relacionats directament amb la construcció del camí, com els desguassos d'aigua, la pedrera d'extracció per a la construcció de la Via, ponts, reservoris d'aigua, hostals. 
 
La Via és considerada un Bé Cultural d'Interès Nacional. És doncs una passejada a través de 2.000 anys d'història per un camí que té molts d'encants amagats per descobrir.
 
  • Mas Sobeies: Havia estat l'antic casal d'una de les famílies senyorials de les terres de Bianya: els Socarrats. Hi ha notícia d'aquesta nissaga des del segle XI i el cognom es va mantenir fins al 1496, en emmaridar-se Francesca de Socarrats amb Narcís Mas d'Amont, àlies Sobeies. A partir d'aquest matrimoni, la casa va passar a ser preferentment coneguda com Sobeies, denominació que s'ha mantingut fins als nostres dies, tot i que diverses generacions de Socarrats n'han estat posseïdores fins al segle XX.
L'edifici ha estat modificat en diverses èpoques. A la façana de llevant, a tocar l'escala d'accés a la pairalia, hi ha un antic capitell adossat que es consider preromànic, procedent de la primera església de Sant Andreu de Socarrats. A la llinda de la porta d'entrada a la casa hi ha gravada la data de 1821 i en la font que raja entre la casa i l'església hi consta .
A la llinda de la porta d'entrada, a la part de la casa destinada als masovers, hi ha esculpit l'anagrama de Jesucrist (IHS), posat entre la data de 1769. A la façana sud hi ha una espaiosa i interessant eixida.
 
Es troba al sector de Llocalou, al costat mateix de l'església de Sant Andreu de Socarrats. És visible des de la carretera C-26, des d'on s'ha d'agafar, el trencall que queda a mà esquerra sortint de Llocalou en direcció l'Hostalnou de la Vall de Bianya.
 
 
MÉS TURISME AQUÍ
 
 
FIRES I FESTES
  • Fira del Farro: Des del 2008 La Vall de Bianya celebra amb diverses activitats la fira del blat de moro, a Hostalnou de Bianya.
  • Ü del Bac: És un espai cultural a nivell particular ubicat a El Bagatell (La Vall del Bac). En aquest refugi de l’Alta Garrotxa es fa Cultura als afores. Entenen la cultura com un lloc de trobada, d’experimentació, de gaudi, de creació, d’aprenentatge.
Per a més informació aquí
 
ON DORMIR
 
Les cases de turisme rural s’han consolidat en el territori ajudant a la recuperació de moltes cases. Les masies escampades per tota la vall gaudeixen del privilegi d’estar ben situades al territori i donen confort i caliu a l’estadant. Són diversos els allotjaments que alberga, però alguns d’ells són:
  • Molí d’en Solà
  • Can Capsec
  • La Torre de Sta. Margarida
  • Mas el Guitart
  • La Torre de Sant Pere
  • Mas de l’Om
  • Mas Bellver
  • Mas Puigdevall
ON MENJAR
  • Restaurant Ca la Nàsia
  • Restaurant Mercè- Ca la Gracieta
  • Restaurant Ca l’Enric. via Annia Noces i Banquets
  • Restaurant la Peça
  • Bar Hostal Nou
  • Bar Ca l’Adela
 
PRODUCTES ARTESANS: Hi ha varis indrets , alguns d’ells: Can Dorca, Can Danés o Mas Farró (formatge de Pastor)
 



FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.