Aquest dimecres 10 de juliol l’AMB ha presentat el programa d’impuls a l’economia verda i circular a la metròpolis de Barcelona davant d’una setantena de tècnics i polítics municipals, així com representants de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
Imatge de la jornada. Foto: AMB.
La jornada tècnica ha comptat amb la presència d’Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, Xavier Casas, director de l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic, José Luis Haro i Èric Gómez, responsables d’aquest projecte d’economia circular.
Aquest programa, pioner dins les administracions públiques, consta de quatre serveis principals:
- Anàlisi dels ecosistemes industrials del territori. Es tracta d’una anàlisi dels polígons d’activitat econòmica dels municipis per detectar oportunitats d’implementar estratègies d’economia verda i circular que millorin la competitivitat i sostenibilitat de les empreses metropolitanes. Durant els següents 12 mesos es farà aquesta anàlisi en quatre municipis metropolitans.
- Base de dades integrada sobre l’ecosistema industrial de l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta eina permetrà integrar la informació sobre els ecosistemes industrials dels municipis que ja han dut a terme la seva anàlisi i la dels municipis que la faran a través d’aquest programa. L’objectiu és guanyar perspectiva i obtenir indicadors i informació interrelacionada per elaborar nous projectes i noves polítiques, així com facilitar la col·laboració entre empreses en el desenvolupament dels seus projectes a escala metropolitana.
- Assessorament especialitzat a disposició de les empreses i dels municipis metropolitans per fer accions que fomentin l’economia verda i circular i desenvolupar projectes de simbiosi industrial. Aquest assessorament constarà de 200 hores de suport tècnic especialitzat fins al juny del 2020.
- Manteniment i reforç de la plataforma de recursos circulars. Aquesta eina concentra informació i recursos sobre projectes i experiències d’èxit, amb reculls d’informació sobre professionals i bones pràctiques en aquest àmbit.
L’AMB pretén impulsar un model metropolità d’economia circular basat en la màxima eficiència en l’ús dels recursos, que promou la reutilització de residus com a font de materials i d’energia, aprofitant les sinergies dins del mateix sistema.
En aquest sentit, el programa es destina als municipis metropolitans interessats a implementar aquestes estratègies en el seu teixit econòmic. Els municipis interessats poden contactar amb José Luis Haro (haro@amb.cat) i Èric Gómez (egomez@amb.cat), de l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic de l’AMB.