Les previsions per a la campanya turística 2021 són més favorables que les de fa un any
Les expectatives generals per al proper estiu són “més positives del que es pensava a primers d’any”, segons ha admès Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa i presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. A més, factors com la recent posada en marxa de Port Aventura “ajuden a generar confiança i a augmentar les reserves cada dia”.
L’edil tortosina ha compartit taula virtual amb David Font (alcalde de Gironella i director de l’Agència Catalana de Turisme), Jaume Dulsat (alcalde de Lloret de Mar i vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava) i el consultor i expert en turisme i sostenibilitat Joan Manuel Ribera. Tots ells han participat en un debat titulat “Turisme o no turisme? L’estiu que els espera als municipis”, promogut per alcaldes.eu per debatre sobre l’impacte previst de l’activitat turística a nivell territorial durant la propera campanya.
Bones perspectives
L’opinió general és que el sector turístic català, malgrat haver passat per grans dificultats en aquest darrer any, ha sabut ser resilent i adaptar-se a les circumstàncies, i que ara té “dos vectors que hi juguen a favor”, com ha dit David Font: un és creixent el ritme de vacunació al país i als mercats d’origen, i l’altre és la recuperació de la mobilitat internacional.
També l’esforç per la digitalització ha estat un altre dels esforços destacats pel Director de l’Agència Catalana de Turisme, així com per Jaume Dulsat, que ha recordat que el seu consistori ha col·laborat activament amb la indústria turística local per promoure l’optimització de procediments i serveis. Dulsat ha explicat que aquest any Lloret “disposarà d’un 90% de la seva planta d’allotjament disponible”, cosa que contrasta amb el 65-70% de l’any 2020 i marca una tendència positiva.
A més, com ha destacat el consultor Joan Manuel Ribera, una de les poques “bones notícies” de la pandèmia ha estat el fet que molts catalans hagin “redescobert Catalunya” com a destinació turística, en tant que no han pogut viatjar més lluny.
Recula la turismefòbia
També hi ha hagut consens en considerar com a “bona notícia” la remissió de l’anomenada turismefòbia. I és que, com ha esmentat Ribera, quan el turisme s’ha esvaït, s’ha trobat a faltar en moltíssims llocs. En aquest sentit, David Font defensa que l’activitat “proporciona oportunitats laborals i riquesa” i que no se’n pot prescindir. Per tant, “cal defugir de posicions ideològiques que només donen una mala versió dels efectes del turisme”. Igualment, Jaume Dulsat ha manifestat que els empresaris de Lloret estan “una mica cansats de les estigmatitzacions i articles setmanals” que suggereixen que el turisme afegeix poc valor afegit. “Ara, el turisme té molt de tecnificació, de ciència i de gestió”, ha dit.
Més estalvi disponible
Els ponents han coincidit en dir que l’impacte de la COVID sobre el turisme ha tingut “dues cares”. D’una banda ha generat moltes pèrdues al sector (i un 37% d’atur, segons ha explicat Font), però de l’altra, les famílies que han mantingut el treball han estalviat més que en anys anteriors. Font ha dit que, probablement, “la motivació econòmica no serà un impediment per a fer turisme”. En aquest sentit, l’alcaldessa de Tortosa ha recordat que, tot i les bones perspectives, cal seguir aprofundint en la coordinació intermunicipal i donar totes les facilitats i eines possibles als actors implicats. “A Tarragona l’activitat turística supera el 25% del PIB i no se’n pot prescindir”, ha dit.
Trobareu el vídeo del webinar complet a: