Igualada anunciarà el proper 28 de novembre un progrés de nivell “mundial” en la creació d’ocupació
(D’esq. a dreta): Esteve Pintó, president de PIMEC de Catalunya Central; F. Xavier Roca, editor i director d’Alcaldes.eu; Marc Castells, president de la Diputació de Barcelona i alcalde d’Igualada; Xavier Boquete, president del Consell Comarcal de l’Anoia i alcalde de Masquefa; Marta Felip, secretària general d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.
Aquest divendres pel matí s’ha celebrat, a l’Adoberia Bella d’Igualada, l’Esmorzar-col·loqui titulat “Com portar feina i crear oportunitats als municipis?”, organitzat per la plataforma transmèdia Alcaldes.eu. Han participat, en condició de ponents, Marc Castells (alcalde d’Igualada), Marta Felip (secretària general d’Empresa i Coneixement de la Generalitat), Esteve Pintó (president de PIMEC de Catalunya Central) i Xavier Boquete (president del Consell comarcal de l’Anoia i Alcalde de Masquefa).
El debat, realitzat davant d’unes 60 persones, entre les que s’hi comptaven altres alcaldes i alcaldesses de la comarca, empresaris i representants de la societat civil, anava orientat a la identificació de problemes i solucions en la creació d’ocupació i activitat econòmica en els municipis.
L’alcalde amfitrió, Marc Castells, ha explicat diversos programes realitzats per promoure oportunitats a la seva ciutat, i ha assenyalat la importància de crear i posar en valor un “relat imbatible” de les indústries locals. També ha destacat que “no hi ha cap territori que tingui futur si no fa una aposta pel coneixement” i ha recordat com el seu equip es va focalitzar en recuperar els sectors industrials locals des de 2011, invertint en donar a conèixer projectes de reconeixement públic elevat, com ara la capitalitat europea de la indústria de la pell, o la reforma de l’Adoberia Bella, entre altres. Castells també ha anunciat que el proper dimecres, 28 de novembre, es donarà a conèixer una iniciativa de nivell “mundial” que implicarà la creació de llocs de treball de la mà d’una “empresa molt important”. No obstant, no ha volgut avançar-ne cap més detall.
De la seva banda, Marta Felip també ha estat d’acord en la importància d’introduir el coneixement i les universitats en la planificació de la promoció econòmica. Ha explicat que en la seva conselleria estan “abocats al Pacte per la Indústria” i també ha anunciat un “imminent Pacte per la Societat del Coneixement”, que afegirà les universitats i la formació a l’activació del teixit econòmic. El discurs de Felip també ha defensat a la necessitat d’agilitzar els tràmits que els empresaris han de fer front abans de crear ocupació. En aquest sentit ha dit que “els que produeixen les normes tenen una mania recorrent: creuen que com més requisits i condicionants tingui una norma, més perfecta és”. Però la conseqüència d’això és que “les normes són difícils d’aplicar”. I això és indicatiu que “hi ha un aïllament massa gran entre aquells que pensen les normes i aquells que les han d’aplicar”.
Precisament en aquest sentit s’ha pronunciat Esteve Pintó, president de PIMEC de la Catalunya central, que ha explicat que la creació de llocs de treball ha estat un tema sempre present en el discurs polític, però que, en realitat, “les empreses són la única forma de generar llocs de treball i riquesa legalment” i ha denunciat que els empresaris es troben sempre “nedant en contra de la corrent” cada vegada que volen invertir, referint-se a les dificultats plantejades per tràmits i burocràcia. “Haurien de trobar estores vermelles”, ha dit.
El president del Consell Comarcal de l’Anoia i alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, ha explicat els treballs que des de la seva administració municipal han realitzat per revertir la situació de crisi amb la que es van trobar el 2007, amb el tancament de moltes empreses. L’agilitat i l’atenció gairebé “a mida” de les empreses ha estat una de les claus de l’èxit. “A Masquefa no es van crear polígons per portar-hi empreses després, sinó que el procés es va fer a la inversa: gairebé es creava el polígon a mesura del que les empreses ens demanaven”, ha afirmat. Actualment, no existeix “ni un metre quadrat disponible” en cap dels dos polígons de Masquefa, ha afirmat.