20.07.17 – SALOU • Tarragonès

Esmorzar-Col·loqui d’Alcaldes.eu sobre desestacionalització i seguretat turística a SalouAlcaldes asseguren que la ‘turismefòbia’ no depèn tant de la massificació com dels canvis socials

0
403

La contestació que s’està vivint a Barcelona, no ha arribat a la demarcació de Tarragona, asseguren

Reclamen una major coordinació entre actors públics i privats per a assolir la qualitat turística.


D’esq. a dreta): F. Xaxier Rica, director i editor d’Alcaldes.eu; Inés Labarta, responsable dels projectes de turisme sostenible i smart cities de la Direcció d’Innovació de SOREA; Joan Aregio, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya; Lluis Alegre, Conseller de Comerç i Turisme (1988 – 1996); Santi vila, conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya; Pere Granados, alcalde de Salou; Òscar Peris, Delegat del Govern a Tarragona de la Generalitat de Catalunya; Marta Farrero, Directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona; Begoña Floria, responsable de seguretat de l’Ajuntament de Tarragona; Lluis Recoder, Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat (2010-2012).
Els alcaldes dels municipis turístics de la demarcació de Tarragona, han considerat que la “turismefòbia” que alguns mitjans de comunicació internacionals atribueixen a Catalunya no fa justícia a la realitat i que, en tot cas, no depèn tant de la presència massiva de turistes, sinó de factors més profunds, especialment socials i tecnològics, en els que es pot incidir políticament. I, en qualsevol cas, la contestació que s’ha viscut entre la ciutadania de Barcelona no està present encara a les terres tarragonines.
En el marc dels Esmorzars-Col·loqui que organitza la plataforma transmèdia Alcaldes.eu, aquest matí s’ha celebrat a Salou l’acte titulat “Turisme de qualitat: turisme segur i sense estacions”, el Conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha encapçalat un panel d’experts integrat per Pere Granados, alcalde de Salou, Joan Aregio, Secretari d’Empresa i Competitivitat, Josep Anton Ferré, rector de la Universitat Rovira i Virgili, Begoña Floria, responsable de seguretat de l’Ajuntament de Tarragona, Marta Farrero, Directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, i Inés Labarta, Responsable dels projectes de turisme sostenible i smart cities de la Direcció d’Innovació de SOREA.
“Assistim a la proliferació de noves veus i sensibilitats que posen l’accent en les externalitats negatives del turisme”, ha dit Santi Vila. “A Barcelona, on hi ha veïns que pateixen problemes de convivència, cal preguntar-se si el problema és el turisme o l’aplicació de les normatives”, ha dit. En moments posteriors, Begoña Floria ha precisat que l’anomenada “Turismefòbia” “no és un problema a Tarragona, i segur que no depèn només de la presència dels turistes, sinó dels canvis socials i dels canvis en les noves tecnologies”.
Major coordinació i aspectes de seguretat
Els ponents han consensuat que és necessària una major coordinació entre actors públics i privats però, també, entre diversos segments de les administracions públiques. Això permetria generar ofertes complementàries per als turistes usuaris de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, que podrien trobar punts d’interès en visitar els territoris d’interior de la demarcació. 
Entre els temes propis de la coordinació, s’ha posat atenció en el de la seguretat. En aquest sentit, Joan Aregio ha explicat que si bé “no hi ha cap destinació que estigui al marge de ser objecte d’un atemptat”, les dades demostren que els efectes d’un atemptat per al turisme “són de curta durada” i, a més, “es produeix un efecte rebot”, de manera que al cap d’un temps, la gent torna a la destinació, si s’apliquen les polítiques adequades. Pere Granados ha explicat que Salou “es pren molt seriosament la qüestió” i que cada estiu es reforcen els serveis amb policies interins i una major col·laboració amb els Mossos d’Esquadra. Ara bé, “el sobrecost en seguretat que genera la població ‘flotant’ (els turistes) no es té en compte quan l’Estat o la Generalitat reparteix els recursos als municipis”, ha recordat, reclamant una major sensibilitat d’altres administracions.
Innovació i tecnologies
L’acte, que ha comptat amb el patrocini destacat de SOREA, i d’Urbaser, Certis i Xut Consulting, ha aplegat 80 persones a l’Hotel Vil·la Romana de Salou, entre les que hi havia alcaldes, empresaris turístics, acadèmics, mitjans de comunicació. Precisament la Directora d’Innovació de SOREA ha presentat tres de les innovacions que la seva empresa està aplicant a l’àmbit turístic: sistemes de vigilància de la qualitat de l’aigua de bany a partir de l’observació amb drons i sensors, sistemes optimització de rec municipal i elements de monitorització de banyistes (nens) que ajuden a millorar l’experiència turística. 
Qualitat i fidelització
L’esmorzar ha recollit la participació del Rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferrer, qui ha explicat que “la qualitat no és un sinònim de l’excel·lència, sinó de la millora contínua”, una millora que afecta al sector turístic però també a altres. Durant les intervencions s’ha recordat també que la propera setmana es constituirà l’Observatori del Turisme de Catalunya, a partir d’un acord entre la Conselleria liderada per Santi Vila i totes les universitats catalanes.  
La qualitat és un dels factors que expliquen l’elevada taxa de fidelitat dels turistes de la demarcació. “A Tarragona hi ha un 70% de turistes que repeteixen”, ha dit Maite Farrero. “El repte és fidelitzar i això passa per adaptar-se a una demanda canviant i fragmentada en el futur, la hipersegmentació, la coordinació amb altres sectors econòmics, les infraestructures de transport, la legislació, la tecnologia i la innovació”. La xifra a Salou arriba al 75%, segons ha comentat Pere Granados.


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.